Grønt Udviklings- og Demonstrationsprogram (GUDP)
GUDP er en moderne erhvervsstøtteordning, der skal løse nogle af de vigtigste udfordringer for fødevareerhvervet og hele samfundet. Udfordringerne er at skabe en større bæredygtighed og løse nogle af de klima- og miljømæssige problemer, samfundet står overfor – samtidig med, at økonomien hele tiden forbedres, så fødevaresektoren fortsat kan skabe vækst og sikre arbejdspladser i Danmark.
Læs mere om GUDP's bestyrelse, projekter, arrangementer, strategi, handlingsplan mv. på gudp.dk eller kontakt GUDP-sekretariatet på gudp@lbst.dk
Om tilskuddet
Hvem kan søge? Og Persondatapolitik.
Målgruppen for GUDP-programmet er forskningsinstitutioner, producenter, iværksættere mv. inden for fødevareerhvervet.
GUDP kan søges af virksomhedsregistrerede personer, virksomheder, brancheorganisationer, foreninger, selvejende institutioner og offentlige forskningsinstitutioner, som er registreret i Det centrale virksomhedsregister (CVR).
Godkendte Teknologiske Serviceinstitutter (GTS), brancheorganisationer, foreninger, samt selvejende institutioner betragtes i tilskudsmæssig sammenhæng som private virksomheder.
Vejledning om definitionen af en forsknings- og vidensformidlingsinstitution
For at læse mere om GUDP's Persondatapolitik kan følge dette link.
Hvad giver vi tilskud til?
Der kan ydes tilskud til følgende aktivitetstyper:
- Anvendt forskning
- Udvikling
- Demonstration
- Netværk
Ét projekt kan indeholde flere aktivitetstyper.
Hvor meget kan jeg få i tilskud?
Tilskuddets størrelse afhænger af projektform.
Udviklings- og demonstrationsprojekter med eller uden forskningsandel
Der kan søges om tilskud til udviklings- og demonstrationsprojekter med eller uden forskningsandel med en varighed på op til 4 år og med et samlet tilskud på 0,25-15 mio. kr.
Netværksprojekter
Netværksprojekter kan opnå tilskud på 50 pct. af de tilskudsberettigede udgifter. Der kan søges om tilskud til etablering af netværk med en varighed på 1-2 år og med et samlet tilskud 0,25-2 mio. kr.
De maksimale tilskudssatser fremgår af den aktuelle indkaldelse og afhænger desuden af aktivitetstype og virksomhedens størrelse.
Hvilke forpligtelser og kriterier er der for tilskuddet?
Hvis bestyrelsen beslutter at prioritere jeres projekt, vil du som ansøger modtage et tilsagnsbrev. Brevet indeholder informationer om tilskuddets størrelse samt betingelser for tilsagnet.
I løbet af projektperioden er projektlederen forpligtet til at underrette GUDP-sekretariatet om projekt- og budgetændringer. Det er her særligt vigtigt at være opmærksom på, at ændringerne skal godkendes af sekretariatet, inden de kan træde i kraft. Nærmere information om projektændringer kan findes under fanen ”Sådan søger du”.
Udover anmodning om ændringer, er projektlederen også forpligtet til at indsende en årlig statusrapport, hvor projektets fremdrift kan vurderes. Denne årlige afrapportering bruges til at vurdere projektets fremdrift eks. om projektets milepæle nås. Projektets fremdrift fremlægges for GUDP’s bestyrelse. Efter projektets afslutning, er projektlederen desuden forpligtiget til at indsende en slutrapport. Slutrapporten bruges bl.a. til at vurdere om projektets effekter realiseres. Skabelonerne for status- og slutrapporterne kan findes under fanen ”Sådan søger du”.
Sekretariatet følger således projektet til dørs med fokus på projektforløb, økonomi og kommunikation. Målet er at sikre, at projekterne realiseres som ansøgt, så både miljøet og fødevareerhvervet får gavn af projektets resultater.
Hvad siger loven?
Lovgrundlaget for tilskudsordninger under Grønt Udviklings- og Demonstrationsprogram (GUDP) kan findes på Retsinformations hjemmeside.
Gældende lov og bekendtgørelse:
- Bekendtgørelse af lov om Grønt Udviklings- og Demonstrationsprogram
Lovbekendtgørelse nr. 23 af 4. januar 2017 - Bekendtgørelse om Grønt Udviklings- og Demonstrationsprogram
Bekendtgørelse nr. 514 af 27. maj 2024
Historiske love og bekendtgørelser:
- Bekendtgørelse om Grønt Udviklings- og Demonstrationsprogram
Bekendtgørelse nr. 1433 af 28. november 2023 - Bekendtgørelse om Grønt Udviklings- og Demonstrationsprogram
Bekendtgørelse nr. 963 af 27. juni 2023 - Bekendtgørelse om Grønt Udviklings- og Demonstrationsprogram
Bekendtgørelse nr. 988 af 23. juni 2022 - Bekendtgørelse om Grønt Udviklings- og Demonstrationsprogram
Bekendtgørelse nr. 1069 af 13. september 2017 - Bekendtgørelse om Grønt Udviklings- og Demonstrationsprogram
Bekendtgørelse nr. 96 af 27. januar 2016 - Bekendtgørelse om ændring af bekendtgørelse om Grønt Udviklings- og Demonstrationsprogram
Bekendtgørelse nr. 804 af 30. juni 2015 - Bekendtgørelse om Grønt Udviklings- og Demonstrationsprogram
Bekendtgørelse nr. 1261 af 24. november 2014 - Bekendtgørelse af lov om Grønt Udviklings- og Demonstrationsprogram
Lovbekendtgørelse nr. 1706 af 14. december 2014 - Bekendtgørelse om Grønt Udviklings- og Demonstrationsprogram
Bekendtgørelse nr. 922 af 15. juli 2010 - Lov om Grønt Udviklings- og Demonstrationsprogram
Lov nr. 1502 af 27. december 2009
Hvad er formålet med ordningen?
Det er formålet med GUDP at yde tilskud til realisering af gode idéer, der kan styrke en ambitiøs forretningsorienteret nytænkning i det danske fødevareerhverv gennem grøn omstilling. Projektidéerne skal bidrage til løsning af de væsentligste udfordringer for de danske fødevare-, jordbrugs-, fiskeri- og akvakulturerhverv og til de generelle fødevare-, erhvervs- og miljøpolitiske målsætninger.
Kan min gode idé blive et GUDP-projekt?
Ansøgers forarbejde er vigtigt, da det er med til at sikre en effektiv behandling af ansøgningen i sekretariatet. Før du skriver din ansøgning, har du mulighed for at indsende en 1-sidet beskrivelse af din projektidé til GUDP-sekretariatet. Projektbeskrivelsen sendes til gudp@lbst.dk. Du vil efterfølgende få en tilbagemelding fra en af sekretariatets AC-fuldmægtige, om der er tale om et potentielt GUDP-projekt.