Skadegøreren har endnu ikke et dansk navn.

Xylella fastidiosa er en bakterie, som kan angribe over 300 plantearter, herunder mange forskellige arter af træ. Da bakterien nemt overføres fra plante til plante med insekter og har et meget store værtsplantespektrum, anses bakterien for meget alvorlig. Den har allerede ødelagt store arealer med oliven i Italien.

Værtsplanter

Xylella fastidiosa angriber mere end 300 plantearter, herunder økonomisk vigtige afgrøder som oliven (Olea), citrus (Citrus), vin (Vitis), valnød (Juglans) og blomme (Prunus). Bakterien er også fundet i prydplanter som nerie (Nerium), pelargonie (Pelargonium) og myrtemælkeurt (Polygala myrtifolia).

Symptomer på angreb

Symptomer på angreb af Xylella fastidiosa viser sig som bladvisninger, bladfald, brune misfarvninger af knopper og bladpletter, lyse blade eller visne bladspidser, der er afgrænset af en gul eller rød kan mod det friske væv, samt kvistdød.

Symptomer optræder typisk på enkelte grene i begyndelsen, men breder sig til hele planten. Bakterien opformeres i planten og forhindrer transporten af vand og næring i planten. Ved alvorlige angreb kan planten visne og dø.

Bakterien kan spredes med insekter f.eks. småcikader og skumcikader. Når de har suget saft fra en inficeret plante, kan de overføre bakterien til en rask plante.

Forvekslingsmuligheder

Symptomer på angreb af Xylella fastidiosa kan desværre forveksles med lignende symptomer på planter, som f.eks. skyldes næringsmangel eller vandmangel.

Udbredelse

Xylella fastidiosa er udbredt i Nord-, Mellem- og Sydamerika samt på Taiwan. I Europa blev bakterien første gang fundet på oliven i Italien og efterfølgende på forskellige plantearter i Frankrig og Spanien.

Hvis du vil vide mere

EPPO: https://gd.eppo.int/taxon/XYLEFA
Faktaark: Xylella fastiidiosa
Spørgsmål og svar: FAQ om rosmarinplanter fra Xylella-inficeret parti solgt i Danmark

Kildehenvendelser:
Foto 1: Phillip M Brannen, University of Georgia (US), blåbær
Foto 2: Camille Picard (DGAL-SDQPV, FR), Nerium oleander
Foto 3 og 4: Donato Boscia, CNR - Institute for Sustainable Plant Protection, UOS, Bari (IT), kirsebær
Foto 5: Romana Riaz Ahmad, Landbrugsstyrelsen, kaffe