Amerikansk æblebuk (Saperda candida) er en træbuk, der har hjemme i Nordamerika og kan angribe en række frugt- og landskabstræer. Billens larver gnaver i træet under barken. Den angriber fortrinsvis sunde planter, der går ud efter få år.

Udseende

Den amerikanske æblebuk er 17-22 mm lang og olivenbrun med to parallelle striber fra forende til bagende (foto 2, 4 og 5). Benene er lysegrå. Antennerne er ligeledes lysegrå og lige så lange som kroppen eller lidt længere end kroppen.

Larven er gullighvid, flad og benløs og måler som fuldvoksen 20-45 mm. Den er bredest fortil og har meget kraftige og tydelige mørkebrune kæber.

Værtplanter

Billen angriber arter af rosenfamilien, først og fremmest æble, men den udvikler sig også på blandt andre kirsebær og blomme, pære, kvæde, tjørn, røn og bærmispel.

Symptomer på angreb

Angreb af den amerikanske æblebuk afsløres ved de 9 mm.  store, næsten cirkelrunde udflyvningshuller på den nederste del af stammen af værtplanter (foto 3 og 6). Små dynger af rødbrunt gnavesmuld, som larven kaster ud af gennem huller i barken, ses ved foden af stammen. Snitter man i barken, ses tydelige gange (foto 1). Revner i barken kan også være tegn på angreb. Tidlige angreb kan være svære at erkende, men der kan være udsivning af saft fra barkrevner.

Den voksne træbuk flyver i juni og juli, når den er klækket, men da den er nataktiv, kan den være svær af opdage.

Forvekslingsmuligheder

Den voksne træbuk kan med sin olivenbrune farve og parallelle lyse striber fra hoved til bagende næppe forveksles med andre biller, der forekommer naturligt i Danmark. Larver, larvegange og huller i stammen ligner andre træbukkes.

Udbredelse

Amerikansk æblebuk er udbredt i Canada og USA, hvor den er en alvorlig skadegørere på æble. I sommeren 2008 blev billen opdaget for første gang i Europa på øen Fehmern i Nordtyskland, hvor den efterfølgende er udryddet. 

Hvis du vil vide mere

EPPO: https://gd.eppo.int/taxon/SAPECN
Faktaark: Amerikansk æblebuk

Kildehenvendelser:
Figur 1, 3 og 6: Peter Blaufeldt, JKI. EPPO.int
Figur 2: Dawn Sailey O´Brien, Cornell University, Bugwood.org
Figur 4: Stuart Tingley, BugGuide.net
Figur 5: Pensylvania Department of Conservation and Natural Resources, Forestry, Bugwood.org