Japansk fyrrebuk (Monochamus alternatus) er en 15-30 mm lang bille, der lever i Asien, men som sporadisk findes i Danmark, hvor den især indføres med import af træemballage. Billen gør ikke selv skade på træer, men den kan overføre en anden karantæneskadegører, fyrrevednematoden, til fyrretræer, som hindrer træet i at optage vand, så det svækkes og dør. 

Udseende

Voksne biller:

De voksne biller er 14-27 mm lange med tynde antenner, som sidder højt på hovedet og er længere end billens krop. Billerne er rødbrune til sorte i farven, og har forskelligartede aftegninger på vingerne. 

Larver:

Larverne er gullig-hvide cylindrisk aflange med et ovalt hoved og har ingen ben. 

Pupper:

Pupperne er 14-27 mm lange og gullig-hvide.

Værtplanter

De vigtigste værtplanter er fyrretræer (Pinus), da det kun er fyr, der angribes af fyrrevednematoden. Dog kan billerne også angribe andre nåletræer, som f.eks. gran, lærk og ceder.

Forvekslingsmuligheder

Japansk fyrrebuk kan nemt forveksles med andre fyrrebukke, men da alle fyrrebukke, der ikke hører naturligt hjemme i Europa, er karantæneskadegørere, bør enhver mistanke anmeldes til Landbrugsstyrelsen. Derudover kan fyrrebukke forveksles med andre grå-brune, spættede træbukke og med blomsterbukke, som dog ofte er mere farverige og har kortere antenner.

Symptomer på angreb

Et typisk tegn på angreb, ses når larverne gnaver sig ud igennem træet, hvorved, de gnaver nogle ovale/runde udflyvningshuller mellem 7-12 mm i diameter. Det kan dog også være muligt at se angreb på træer ved at der er små koniske æglægningshuller i barken.

Udbredelse

Udbredelsen afhænger af arten. 
Se yderligere på EPPO: 
https://gd.eppo.int/photos/insecta


Hvis du vil vide mere

EPPO: https://gd.eppo.int/taxon/MONCSP/photos
Faktaark: Monochamus sp.