Her kan du finde svar på dine spørgsmål om Xylella.

Læs mere om Xylella på denne landingsside

Hvad er Xylella?

Xylella fastidiosa er en bakterie, som kan angribe over 300 plantearter, herunder mange forskellige arter af træ. Da bakterien nemt overføres fra plante til plante med insekter og kan leve i mange forskellige værtsplanter, anses den for meget alvorlig. Den har allerede ødelagt store arealer med oliven i Italien.

Xylella er klassificeret som en såkaldt karantæneskadegører i EU, da den, hvis den bliver udbredt, vil være til stor skade for natur og produktion i EU. Klassificeringen medfører at du har anmeldepligt, hvis du har viden eller mistanke om forekomst af sygdommen.

Er den fundet i Danmark?

Sygdommen er ikke konstateret i Danmark, men bakterien er fundet på et parti rosmarin-planter fra Portugal, og da der er indført planter fra samme parti til Danmark, er der begrundet mistanke om, at bakterien kan være i disse planter.

Landbrugsstyrelsen er i gang med at opspore planterne og teste, om de er inficerede. Samtidig tilbagekaldes alle planter fra partiet.

Nærmere om varen:

Der er tale om større rosmarinplanter, ca. 70 cm. høje, som er solgt i røde deko-plastpotter med en diameter på 24 cm. De kan være udstyret med plantepas, som i givet fald under punkt B indeholder koden: PT-5-1154

Hvor mange planter drejer det sig om?

Der er indført planter til Danmark af to omgange, hhv. direkte fra Portugal og via Nederlandene, fra det parti der viste sig at være inficeret. Der er tale om hhv. 30 og 120 rosmarinbuske.

Er den farlig for mennesker eller dyr?

Den er ikke farlig for mennesker eller dyr, men et udbrud kan forrette skade på Danmarks eksport af planter og på bl.a. vores prydplanter samt planter i den danske natur.

Hvordan ved man, om man har købt en plante med Xyella?

På en liste kan du se, hvilke virksomheder som uforvarende har forhandlet det tilbagekaldte parti. Landbrugsstyrelsen opdaterer listen løbende. Planten vil ikke nødvendigvis vise symptomer på at være smittet.

Find listen med forhandlere af det tilbagekaldte parti her (opdateres løbende) 
 

Hvad gør jeg, hvis jeg har købt en af de tilbagekaldte planter?

Hvis du er blevet opmærksom på, at du har købt planter fra det tilbagekaldte parti, skal du melde det til Landbrugsstyrelsen, ligegyldigt om der er symptomer eller ej. Du anmelder det på plantesundhed.dk.

Anmeld tilbagekaldte planter her

Hvordan ser den ud?

Planten kan udvise symptomer som bladvisninger, blade med gule pletter, lyse blade eller visne bladspidser, der er afgrænset af en gul eller rød kant mod det friske væv. Det kan også være, at der ingen symptomer er. Planter kan smitte videre uden selv at vise symptomer.

Hvor stor skade kan den gøre i Danmark?

Den økonomiske effekt af et udbrud kan være stor, fordi udover det umiddelbare tab af planter der går til af sygdommen, kan det gå ud over Danmarks handel med værtsplanter til andre EU lande og tredjelande, hvis Danmark eller dele af Danmark erklæres for smittet.

Derudover vil sygdommen være til stor skade for de mange værtsplanter som findes i den danske natur.

Jeg er erhvervsdrivende og har/kan have videresolgt de omtalte rosmarinplanter. Hvordan forholder jeg mig?

Det er vigtigt, at du hurtigst muligt stopper salget, isolerer planterne og anmelder det til Landbrugsstyrelsen. Landbrugsstyrelsen vil tage prøver af planterne og herefter destruere dem.

Det er ikke forbundet med nogen form for sanktion at have videresolgt planterne.

Hvad hvis jeg har spist en inficeret plante?

Sygdommen kan på ingen måde være til fare for menneskers eller dyrs sundhed. Hvis du har været i besiddelse af en af de relevante planter, vil Landbrugsstyrelsen gerne have det oplyst, da vi forsøger at opspore alle de solgte planter. Du anmelder på plantesundhed.dk.

Anmeld hvis du har været i besiddelse af de tilbagekaldte planter her