Skemaer og blanketter
Landbrugsstyrelsen har udarbejdet en række standardblanketter, som du kan bruge.
Indberetning
Indberetning og ansøgning - økologisk jordbrugsproduktion
Du skal mindst én gang årligt indberette din forventede produktion for det kommende år. Derudover skal du løbende straks indberette væsentlige ændringer i din produktion.
Tidligere har du kun lavet din årlige økologiindberetning i Fællesskemaet. Størstedelen af denne indberetning er fra 1. februar 2023 flyttet over i et nyt Økologiskema, som også ligger på Tast selv. Fristen for indberetning i Økologiskemaet følger fristen for indberetning i Fællesskemaet.
Du kan finde en vejledning til at udfylde økologiskemaet her.
Du kan her se en oversigt over forskellige indberetninger og ansøgninger. Oversigten er ikke udtømmende.
Nedenfor følger en kortere oversigt over, hvilke økologioplysninger, der skal indberettes i henholdsvis Økologiskemaet og Fællesskemaet.
Indberetning af nye arealer
Nye arealer skal indberettes til Landbrugsstyrelsen.
Indberetning af nye arealer i den årlige indberetning - Fællesskema
Du skal i forbindelse med den årlige indberetning indberette de arealer, du har rådighed over i Fællesskemaet.
Hvis du får et nyt areal ind i perioden for den årlige indberetning, kan du vente med at indberette arealet i din markplan i Fællesskemaet, indtil du laver din samlede årlige indberetning. Du skal dog være opmærksom på, at du tidligst kan påbegynde omlægning af nye arealer, når du har underrettet Landbrugsstyrelsen om, at der er indgået et nyt areal, og at du er påbegyndt omlægning.
Dette skyldes, at omlægningsdatoen tidligst kan være den dato, hvor du har givet landbrugsstyrelsen besked om, at arealet er påbegyndt omlægning. Det er derfor vigtigt, at du giver Landbrugsstyrelsen besked om, at du har fået en nyt areal, som du påbegynder omlægning af, hvis du først senere indsender din samlede årlige indberetning med det nye areal.
Beskeden kan gives ved at sende en mail til Jordbrugskontrol@lbst.dk eller anvende blanketten på Landbrugsstyrelsens hjemmeside:
Besked om omlaegning af nye arealer.
Indberetning af nye arealer i Fællesskemaets ændringsfristperiode
Hvis du får et nyt areal ind på din bedrift i Fællesskemaets ændringsfristperiode, kan du indberette dette i Fællesskemaet eller vente til efter ændringsfristperioden, hvor du kan indberette det i Økologiskemaet. Om du indberetter i Fællesskemaet eller venter til du kan lave indberetningen i Økologiskemaet har ingen betydning for din økologicertificering.
Hvis du venter med at indberette det nye areal i Økologiskemaet til efter ændringsfristperioden, skal du huske at give Landbrugsstyrelsen besked, hvis du ønsker at påbegynde omlægning.
Beskeden kan gives ved at sende en mail til Jordbrugskontrol@lbst.dk eller anvende blanketten på Landbrugsstyrelsens hjemmeside:
Besked om omlaegning af nye arealer.
Indberetning af nye arealer efter Fællesskemaets ændringsfristperiode - Økologiskema
Efter Fællesskemaets ændringsfristperiode skal du anvende Økologiskemaet til løbende straks at indberette ændringer vedrørende dine arealer.
Du kan finde en vejledning til at udfylde økologiskemaet her.
Lidt om henholdvis samtidig drift og producentskifte
Nye arealer skal du som udgangspunkt omlægge straks eller senest 24 måneder efter du påbegyndte omlægning af det første areal på din bedrift. Ellers betragter vi arealerne som ikke-økologiske og du vil dermed skulle opfylde kriterierne for samtidig drift.
Hvis du overtager eller overdrager arealer, som allerede er tilmeldt til økologisk jordbrugsproduktion, kan du læse mere om overtagelse og overdragelse af arealer eller en hel bedrift (producentskifte) i Økologivejledningen.
Genvej til Vejledning om økologisk jordbrugsproduktion
Indberetning af fragåede arealer
Indberetning af fragåede arealer – Økologiskema eller Fællesskema
Fragåede arealer skal indberettes til Landbrugsstyrelsen. Du indberetter et fragået areal, ved at slette det fra din markplan.
Indberetning af fragåede arealer i den årlige indberetning - Fællesskema
Når du laver din årlige indberetning i Fællesskemaet, skal du indberette de arealer, som du har rådighed over. Det betyder, at hvis der er arealer, du ikke længere har rådighed over, som står i din markplan, skal disse slettes fra din markplan.
Indberetning af fragåede arealer i Fællesskemaets ændringsfristperiode
Hvis du i ændringsfristperioden har et areal, som fragår din bedrift, kan du vente med at indberette det fragåede areal til efter ændringsfristperioden. Herefter kan det fragåede areal indberettes i Økologiskemaet.
Indberetning af fragåede arealer efter Fællesskemaets ændringsfristperiode - Økologiskema
Hvis du efter ændringsfristperioden, sælger eller bortforpagter et areal, skal du straks indberette det fragåede areal via økologiskemaet.
Både Fællesskemaet og Økologiskemaet ligger på Tast selv.
Du kan finde en vejledning til at udfylde økologiskemaet her.
Tilskud til økologisk jordbrugsproduktion (Fællesskema)
Formål: Alle økologiske jordbrugsbedrifter skal hvert år indberette deres økologiske produktion. Indberetningen findes i henholdsvis Fællesskemaet og i Økologiskemaet via Tast selv. I Fællesskemaet kan du også:
- søge om grundbetaling
- søge om udbetaling af tilskud for dine eksisterende miljø- og økologitilsagn og søge om nye tilsagn
- søge om udbetaling af skovtilsagn
Anvendes af: Økologiske jordbrugsbedrifter
Genvej til Vejledning om økologisk jordbrugsproduktion
Genvej til Tast selv-service, hvor du finder Fællesskemaet
Via denne genvej kan du også læse mere om Tast selv-service. Her findes også en trin-for-trin-guide til udfyldelse og indsendelse af Fællesskemaet
Læs mere om støtteordninger i Fællesskemaet
Frist for indberetning 2023: 28. april.
Planteavl
Anerkendte biogasanlæg
Producenter af afgasset biomasse, der ønsker at blive optaget på listen, kan kontakte Landbrugsstyrelsen på jordbrugskontrol@lbst.dk att. Økologiadministrationen.
For at komme på listen skal Landbrugsstyrelsen kende til følgende:
- Hvilke biomasser der anvendes samt mængder og leverandører
- GMO-frihedserklæring for risikoprodukter
- Hvilken periode biomasserne anvendes
Læs mere i økologivejledningen om regler for sædskifte og gødning.
Denne liste er opdateret den 15. august 2024. Listen opdateres løbende og er ikke udtømmende.
Ansøgning om anerkendelse af omlægningsperiode med tilbagevirkende kraft (AOTK)
Formål: Som udgangspunkt skal et areal indberettes som en ny mark og omlægges efter de almindelige omlægningsregler. Landbrugsstyrelsen har dog undtagelsesvist mulighed for at anerkende en del af den periode, som ligger forud for omlægningsdatoen, som tilhørende omlægningsperioden. Du skal dog kunne dokumentere, at der i en forudgående periode ikke har været brugt produkter, der ikke er tilladt i økologisk produktion f.eks. plantebeskyttelsesmidler eller gødningstyper, der ikke fremgår af henholdsvis bilag 1 og bilag 2 i økologivejledningen, på marken. Du skal indsende ansøgning om anerkendelse af omlægningsperiode med tilbagevirkende kraft (AOTK) til Landbrugsstyrelsen.
Vær opmærksom på, at de ansøgte arealer skal indberettes til Landbrugsstyrelsen. Dette skal som udgangspunkt gøres via Fællesskemaet i åbningsperioden (primo februar til medio april). Uden for åbningsperioden kan du dog indberette arealerne via nedenstående ansøgningsblanketter eller indsende blanketten "indberetning af nye arealer".
Anvendes af: Økologiske jordbrugsbedrifter
Genvej til Vejledning om økologisk jordbrugsproduktion
Blanket til ansøgning om anerkendelse af omlægningsperiode med tilbagevirkende kraft:
Ansøgning om anerkendelse af omlægningsperiode med tilbagevirkende kraft ved leje af græsningsret (AOTK)
Formål: Hvis du ønsker at indgå aftale om græsningsret på ikke-økologiske marker, skal du altid søge om anerkendelse af omlægningsperiode med tilbagevirkende kraft (AOTK). Markerne skal enten være omfattet af et officielt program eller være natur- eller landbrugsarealer, som i en periode på mindst tre år forud for ansøgningen ikke er blevet behandlet med produkter, der ikke er tilladt til økologisk produktion. Du skal indsende dispensationsansøgningen om anerkendelse af omlægningsperiode med tilbagevirkende kraft til Landbrugsstyrelsen.
Anvendes af: Økologiske jordbrugsbedrifter
Genvej til Vejledning om økologisk jordbrugsproduktion
Blanket:
Ansøgning om økologisk status for indsamlede vilde planter eller plantedele
Formål: En økologisk bedrift kan indsamle vilde planter, plantedele eller plantesaft og sælge dem som økologiske fra ikke-økologiske arealer. Sammen med blanketten skal der sendes dokumentation for, at der ikke har været brugt handelsgødning eller plantebeskyttelsesmidler i de sidste 3 år.
Anvendes af: Økologiske jordbrugsbedrifter og/eller økologiske forsyningsvirksomheder
Hent ansøgning om økologisk status for indsamlede vilde planter eller plantedele
Hent ansøgning om økologisk status for indsamlede vilde planter eller plantedele
Ansøgning om individuel tilladelse til brug af ikke-økologisk frø mv.
Formål: Når du dyrker økologiske planter og planteprodukter, er udgangspunktet, at du alene må anvende økologisk planteformeringsmateriale.
Anvendes af: Økologiske jordbrugsbedrifter
Du finder ud af, om der er relevant økologisk planteformeringsmateriale tilgængeligt ved at slå op i databasen OrganicXseeds.
Genvej til databasen OrganicXseeds Danmark
Genvej til brugerguiden for OrganicXseeds
Hvis det fremgår af OrganicXseeds, at der er relevant økologisk planteformeringsmateriale tilgængeligt, skal du benytte dette materiale. Hvis det derimod fremgår af OrganicXseeds, at der ikke er relevant økologisk planteformeringsmateriale tilgængeligt, skal du se om der i stedet er relevant omlægningsplanteformeringsmateriale tilgængeligt eller ikke-økologisk planteformeringsmateriale, som er ”tilladt i overensstemmelse med pkt. 1.8.6”. I så fald skal du benytte dette materiale.
Hvis der ikke er hverken økologisk, omlægnings- eller ikke-økologisk planteformeringsmateriale, som er ”tilladt i overensstemmelse med pkt. 1.8.6”, kan Landbrugsstyrelsen give dig en særlig tilladelse til at anvende ikke-økologisk planteformeringsmateriale, hvis en række særlige betingelser herfor er opfyldt.
Hvis det materiale du søger ikke er tilgængelig i databasen
Udbuddet i OrganicXseeds er ikke udtømmende, og der kan derfor være økologisk planteformeringsmateriale, som ikke er udbudt i OrganicXseeds. Dette skyldes, at frøleverandører selv afgør, hvorvidt de ønsker, at udbyde deres planteformeringsmateriale i databasen.
Hvis du skal anvende en sort under en art, der ikke er registreret i databasen, skal du altid søge om dette. Dette gør du ved at sende en mail til jordbrugskontro@lbst.dk att.: økologiadministration eller udfylde og indsende nedenstånde skema:
Hent ansøgning om individuel tilladelse til brug af ikke-økologisk planteformeringsmateriale
Hent ansøgning om individuel tilladelse til brug af ikke-økologisk planteformeringsmateriale
Bilag til ansøgningsskema ved ansøging om flere forskellige arter og sorter
Skal du ansøge om mange forskellige arter og sorter, kan du med fordel udfylde denne liste, og vedlægge den som bilag til din ansøgning.
Genvej til Vejledning om økologisk jordbrugsproduktion
Erklæring ved behov for ikke-økologisk gødning
Hvis du har adgang til økologisk gødning på din bedrift, skal du først og fremmest anvende dette. Ved at indgå samarbejdsaftaler med andre økologer kan du afsætte overskydende økologisk gødning fra din bedrift til dem.
Udgangspunktet i økologilovgivningen er, at når planternes behov for næringsstoffer ikke kan dækkes gennem dit sædskifte og ved at bruge økologisk husdyrgødning, grøngødning mv., kan du undtagelsesvist supplere med de ikke-økologiske gødningstyper og jordforbedringsmidler, som fremgår af bilag 2. Bilag 2-produkterne må kun anvendes i det omfang, det er nødvendigt.
Du skal i den forbindelse:
- Føre fortegnelse over anvendelse af ikke-økologisk gødning
- Dokumentere dine planters behov for ikke-økologisk gødning
- Udfylde erklæring om, hvorfor det ikke er muligt at skaffe (nok) økologisk gødning
Genvej til Vejledning om økologisk jordbrugsproduktion
Fortegnelsen kan ske i din plantelogbog. Her skal du på markniveau angive, hvor meget (antal ton/m3 gødning og kg N) samt hvilken type af ikke-økologisk gødning, du bruger.
Du skal derudover dokumentere, at dine planter har behov for mere kvælstof end den økologiske gødning, du selv har og kan skaffe. Det kan du gøre i henhold til kvælstofnormerne i gødsknings- og harmonireglerne. Du kan bruge skemaet Gødningskvote og efterafgrøder i Tast selv eller dit markplanlægningsprogram.
Slutteligt skal du udfylde erklæring om, hvorfor det ikke er muligt at skaffe (nok) økologisk gødning. Til brug for denne dokumentation kan denne erklæring anvendes. Erklæringen udfyldes, hvis du anvender ikke-økologisk kvælstofholdig gødning, som er listet i økologivejledningens bilag 2, og/eller hvis du afsætter egen økologisk gødning og modtager ikke-økologisk gødning, herunder også afgasset biomasse. Erklæringen og evt. anden relevant dokumentation og begrundelse skal fremvises i forbindelse med økologikontrollen.
Erklæring ved behov for ikke-økologisk gødning i relevant planperiode
Erklæring om gødningsbehov for stoffer fra bilag 2
Formål: Hvis du ikke kan opnå en tilstrækkelig gødskning gennem sædskifte og ved at bruge økologisk husdyrgødning, grøngødning m.v., kan du undtagelsesvis supplere med de ikke-økologiske gødningstyper og jordforbedringsmidler, der fremgår af bilag 2 i Vejledning om økologisk jordbrugsproduktion. Bilag 2-produkterne må kun anvendes i det omfang, det er nødvendigt.
Du skal i den forbindelse:
- Føre fortegnelse over anvendelse af ikke-økologisk gødning, f.eks. i din plantelogbog.
- Dokumentere dine planters behov for ikke-økologisk gødning, f.eks. med et analysebevis og/eller konsulenterklæring
- Udfylde erklæring om, hvorfor det ikke er muligt at skaffe (nok) økologisk gødning
Du skal opbevare dokumentationen på din bedrift i mindst 5 år.
Hent erklæring om gødningsbehov for stoffer fra bilag 2 (Du skal hente og gemme dokumentet for at kunne udfylde det)
Kvittering for overførsel af gødning
Formål: Der skal opbevares dokumentation for hver gang, bedriften modtager og/eller afgiver gødning.
Anvendes af: Økologiske jordbrugsbedrifter
Hver gang, du modtager eller afgiver gødning, skal der straks følge et bilag med. Bilaget skal opbevares og vises til Landbrugsstyrelsen ved kontrol. Bilaget kan f.eks. være en dateret gødningskvittering, og skal indeholde oplysninger om:
- Dato for modtagelse og hvem gødningen er leveret fra.
- Typen af den modtagne gødning, forarbejdet husdyrgødning eller afgasset biomasse
- Gødningens status (økologisk eller ikke-økologisk, i overensstemmelse med bilag 2)
- Den totale mængde kvælstof i gødningen.
- Den andel af det totale indhold af kvælstof i gødningen, der skal anvendes til beregning af virksomhedens forbrug af kvælstof (udnyttelseskrav).
- Om overførslen af husdyrgødning sker ved afgræsning
Hent forslag til kvittering for overførsel af gødning
Logbog for planteavl
Formål: Der skal føres en logbog over planteavl. Logbogen er en beskrivelse af aktiviteterne på markerne.
Anvendes af: Økologiske jordbrugsbedrifter
Genvej til Vejledning om økologisk jordbrugsproduktion
Partidokumentation (økologistatuserklæring) for markprodukter
Formål: Ved salg af husdyr eller husdyrprodukter fra økologiske jordbrugsbedrifter skal partidokumentation (også kaldet økologistatuserklæring) vedlægges, så kravene til sporbarhed kan opfyldes og dokumenteres.
Anvendes af: Økologiske jordbrugsbedrifter
Partidokumentation (økologistatuserklæring) for markprodukter, engelsk udgave
Formål: Ved salg af husdyr eller husdyrprodukter fra økologiske jordbrugsbedrifter skal partidokumentation (også kaldet økologistatuserklæring) vedlægges, så kravene til sporbarhed kan opfyldes og dokumenteres.
The vendor declaration must be completed by the Danish organic agricultural holding.The declaration always follows the organic crop and a copy is kept by the vendor.
Anvendes af: Økologiske jordbrugsbedrifter
Hent engelsk udgave - Økologistatuserklæring for markprodukter - "Partidokumentation"
Hent engelsk udgave - Økologistatuserklæring for markprodukter - "Partidokumentation"
Husdyravl
Logbog for husdyrproduktion
Formål: Du skal altid føre logbog, når du påbegynder omlægning til økologisk produktion. Her skal alle de hændelser, der har betydning for, at økologireglerne er overholdt på bedriften, fremgå.
Anvendes af: Økologiske jordbrugsbedrifter
Genvej til Vejledning om økologisk jordbrugsproduktion
Dokumentation ved afgræsning med ikke-økologiske dyr på økologisk bedrift
Formål: En økologisk bedrift har mulighed for at lade dyr fra ikke-økologiske bedrifter afgræsse arealer i en begrænset periode hvert år. Du skal opbevare dokumentationen på bedriften, og den skal kunne fremvises ved kontrol. Sammen med dokumentationen skal du også opbevare en erklæring fra ejer af de ikke-økologiske dyr, som du ligeledes skal kunne fremvise ved kontrol.
Anvendes af: Økologiske jordbrugsbedrifter
Hent dokumentation ved afgræsning med ikke-økologiske dyr på økologisk bedrift
Hent dokumentation ved afgræsning med ikke-økologiske dyr på økologisk bedrift
Erklæring fra ejer af ikke-økologiske dyr
Formål: Den økologiske bedrift skal opbevare en erklæring fra ejer af de ikke-økologiske dyr, hvis bedriften lader ikke-økologiske dyr afgræsse arealer i en begrænset periode.
Erklæringen skal også bruges ved samgræsning, hvor ejer af de ikke-økologiske dyr, skal udfylde blanketten.
Erklæringen skal opbevares på bedriften, og den skal kunne fremvises ved kontrol. Sammen med erklæringen skal du også opbevare dokumentation for afgræsning med de ikke-økologiske dyr. Du skal ligeledes kunne fremvise dokumentationen ved kontrol.
Anvendes af: Økologiske jordbrugsbedrifter
Medicinlogbog for enkeltdyr (dog flokniveau for fjerkræ)
Formål: Bedriften skal notere alle behandlinger i logbogen.
Anvendes af: Økologiske jordbrugsbedrifter
Genvej til Vejledning om økologisk jordbrugsproduktion
Ansøgning om halekupering af økologiske lam
Formål: Du kan få dispensation til halekupering af økologiske lam, hvis det er nødvendigt, f.eks. af hensyn til dyrenes velfærd/sundhed. Du skal I ansøgningen begrunde, hvorfor du søger om dispensation.
Anvendes af: Økologiske jordbrugsbedrifter
Genvej til Vejledning om økologisk jordbrugsproduktion
Link til ansøgning om halekupering af lam
Ansøgning om afhorning af kalve
Formål: Du kan ansøge om dispensation til at afhorne kalve, hvis der i forvejen er dyr uden horn i besætningen. Du skal altid søge om dispensation, inden du foretager afhorninger. Du skal ansøge om dispensation til afhorning i Tast-selv.
Partidokumentation (økologistatuserklæring) for husdyr eller husdyrprodukter
Formål: Ved salg af husdyr eller husdyrprodukter fra økologiske jordbrugsbedrifter skal partidokumentation (også kaldet økologistatuserklæring) vedlægges, så kravene til sporbarhed kan opfyldes og dokumenteres.
Anvendes af: Økologiske jordbrugsbedrifter
Partidokumentation (økologistatuserklæring) for husdyr eller husdyrprodukter, engelsk udgave
Formål: Ved salg af husdyr eller husdyrprodukter fra økologiske jordbrugsbedrifter skal partidokumentation (også kaldet økologistatuserklæring) vedlægges, så kravene til sporbarhed kan opfyldes og dokumenteres.
The vendor declaration must be completed by the Danish organic agricultural holding. The declaration always follows the organic crop and a copy is kept by the vendor.
Anvendes af: Økologiske jordbrugsbedrifter
Hent engelsk udgave - Partidokumentation for husdyrprodukter
Hent engelsk udgave - Partidokumentation for husdyrprodukter
Skema - Handlingsplan for fjerkræ
Formål: Skemaet er alene ment som en hjælp og er ikke nødvendigvis udtømmende. En handlingsplan skal altid være tilpasset den bedrift, hvorpå den anvendes. Du er derfor ikke forpligtet til at anvende netop dette skema. Hvis du bruger skemaet, er du velkommen til at tilpasse det til dine egne behov og vælge punkter til og fra.
Anvendes af: Økologiske jordbrugsbedrifter
Indsættelse af ikke-økologiske husdyr
Formål:
Den 1. januar 2022 kom der nye regler på området ift. indsættelse af ikke-økologiske dyr. Disse regler medfører at du altid skal søge om dispensation via databasen OrganicXlivestock.dk forud for indsættelse af ikke-økologiske dyr.
Anvendes af: Økologiske jordbrugsbedrifter
Gå til husdyrdatabasen OrganicXlivestock.dk her
Du skal dog ikke ansøge om dispensation hvis du indsætter:
- Bevaringsværdige husdyrracer
- Fjerkræ under 3 dage gamle
- Bier (én sværm eller én bidronning)
Hvis du ikke kan finde egnede økologiske dyr eller dyr under omlægning til økologi, og derfor overvejer at bruge ikke-økologiske husdyr, skal du altid først afsøge udbuddet af økologiske husdyr i databasen, OrganicXlivestock.dk som Landbrugsstyrelsen stiller til rådighed.
Hvis du vurderer at dyrene i databasen ikke er egnede til din besætning, skal du begrunde dette i din ansøgning, for eksempel på grund af sundhedsstatus, avlsparametre eller hidtidigt opstaldningssystem.
Du skal ansøge via databasen, OrganicXlivestock.dk. Du kan først ansøge, når du har oprettet dig som bruger i databasen. Landbrugsstyrelsen har udarbejdet vejledninger og introduktionsvideoer vedrørende oprettelse og brug af databasen.
Se mere om husdyrdatabasen samt vejledninger og instrukstionsvideoer her.
Øvrige
Anmeldelse af udlejning/bortforpagtning af bygning
Enhver udlejning/bortforpagtning af bygninger på den økologiske bedrift eller virksomhed skal anmeldes til Landbrugsstyrelsen.
Bedrifter skal anmeldes via Økologiskemaet i Tast selv. Du kan komme til Tas selv på dette link.
Virksomheder skal anmeldes via den digitale blanket på virk.dk. Du finder blanketten på dette link.
Du kan finde en vejledning til at udfylde økologiskemaet her.
Genvej til Vejledning om økologisk jordbrugsproduktion
Anmeldelse af leje/tilforpagtning af bygning
Leje/tilforpagtning og udlejning/bortforpagtning af bygninger på den økologiske bedrift og virksomhed skal anmeldes til Landbrugsstyrelsen.
Bedrifter skal anmeldes via Økologiskemaet i Tast selv. Du kan komme til Tas selv på dette link.
Virksomheder skal anmeldes via den digitale blanket på virk.dk. Du finder blanketten på dette link.
Du kan finde en vejledning til at udfylde økologiskemaet her.
Anmeldelse af tørring og rensning på en ikke-økologisk bedrift eller virksomhed
Tørring og rensning af økologiske produkter på en ikke-økologisk bedrift eller virksomhed skal anmeldes til Landbrugsstyrelsen.
Bedrifter skal anmeldes via Økologiskemaet i Tast selv. Du kan komme til Tas selv på dette link.
Virksomheder skal anmeldes via den digitale blanket på virk.dk. Du finder blanketten på dette link.
Du kan finde en vejledning til at udfylde økologiskemaet her.
Erklæring om adskillelse under rensning/tørring på ikke-økologisk bedrift eller virksomhed
Formål: Den ansvarshavende på den bedrift eller virksomhed, hvor produktet er blevet lønbehandlet, skal skrive under på, at produktet har været holdt adskilt fra ikke-økologiske produkter.
Anvendes af: Økologiske jordbrugsbedrifter og virksomheder
Genvej til Vejledning om økologisk jordbrugsproduktion
Hent erklæring om adskillelse under rensning/tørring på ikke-økologisk bedrift eller virksomhed
Hent erklæring om adskillelse under rensning/tørring på ikke-økologisk bedrift eller virksomhed
Gødningsopgørelse for den økologiske enhed (bedrifter med samtidig drift)
Formål: Hvert år inden den 31. marts skal bedriften udarbejde en gødningsopgørelse for den økologiske produktionsenhed for den afsluttede planperiode.
Anvendes af: Økologiske jordbrugsbedrifter med samtidig drift af en økologisk og ikke-økologisk produktionsenhed
Genvej til Vejledning om økologisk jordbrugsproduktion
Hent skemaet til gødningsopgørelse for den økologiske enhed (bedrifter med samtidig drift)
Hent skemaet til gødningsopgørelse for den økologiske enhed (bedrifter med samtidig drift)
Producentskifte
Formål: Ved producentskifte af hele den økologiske jordbrugsbedrift - eller dele af bedriften - skal der udfyldes en anmeldelse om producentskifte, som efterfølgende skal sendes til Landbrugsstyrelsen.
Anvendes af: Jordbrugsbedrifter
Blanketten vedrørende producentskifte kan findes på Landbrugsstyrelsens hjemmeside:
Genvej til Landbrugsstyrelsens hjemmeside om Skemaer og vejledning for Producentskifte
Blanketten hedder "Producentskifteerklæring". Vær også opmærksom på at få udfyldt andre relevante erklæringer/skemaer; f.eks. "Erklæring om økologi" og "Skema over marker".
Sælgers erklæring om GMO-frihed
Formål: Sælgers erklæring om, at produktet er frit for genetisk modificeret materiale.
Genvej til Vejledning om økologisk jordbrugsproduktion
Erklæring på dansk:
Hent sælgers erklæring om GMO-frihed
Hent sælgers erklæring om GMO-frihed
Erklæring på engelsk:
Om blanketterne
For hver blanket er der angivet formål, hvem der typisk bruger den, og evt. hvornår den gælder fra/til. Desuden vil der være henvisninger til relevante afsnit i Vejledning om økologisk jordbrugsproduktion (økologivejledningen). Blanketterne findes i word-format, der kan downloades til din egen computer og udfyldes der, og som hovedregel også i pdf-format.
Alle blanketter i word-format er gjort "klikbare". Det betyder, at et felt skal være markeret, før det kan udfyldes. Når du åbner dokumentet, vil markøren allerede stå i det første felt, der skal udfyldes. Du flytter fra felt til felt ved at bruge tabulator- eller piletasterne.