Publikationer
GMO - hvad kan det bruges til?
Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri har bl.a. udarbejdet en vidensyntese om GMO. Vidensyntesen samler den eksisterende viden om GMO.
GMOs - what´s in it for us?
A summary of the Danish version of: "GMO - hvad kan vi bruge det til". A synthesis of knowledge about the use of genetically modified crops in agriculture and food production, prepared by the Ministry of Food, Agriculture and Fisheries
Nordic Coexistence Report
I rapporten kan du læse om sameksistens mellem genetisk modificerede, konventionelle og økologiske afgrøder i de nordiske lande. Rapporten er udgivet af Nordisk Ministerråd i 2007.
Rapport fra udredningsgruppen vedrørende Sameksistens mellem genetisk modificerede, konventionelle og økologiske afgrøder
Folketinget pålagde i 2002 det tidligere Fødevareministerium at fastsætte regler, der kan begrænse spredning af GMO-materiale fra marker med GMO-afgrøder til andre marker. På den baggrund deltog Landbrugsstyrelsen i 2002-2003 sammen med en række andre institutioner i det faglige arbejde med at undersøge mulighederne for sameksistens mellem GMO'er, konventionelle og økologiske afgrøder i Danmark. I rapporten der blev udgivet i august 2003 kan du læse om sameksistensreglerne og hvordan de blev til.
Supplerende rapport fra Udredningsgruppen vedrørende sameksistens mellem genetisk modificerede, konventionelle og økologiske afgrøder
Sameksistensmodellen er blevet evalueret i 2006. Hensigten med evalueringen var at se, om der var behov for justeringer af regelsættet. Det kan fx være på baggrund af ny viden om pollenspredning eller indvundne erfaringer siden loven blev vedtaget. Den oprindelige udredningsgruppe har derfor opdateret hele den videnskabelige rapport fra 2003 med et supplement. Evalueringen mundede ud i forslag om nogle små justeringer, bl.a. om dyrknings- og kompensationsafstandene.
Faktaark om Sameksistensloven og dyrkning af genmodificerede afgrøder i Danmark
Dette faktaark beskriver de eksisterende sameksistensregler og omtaler kort indholdet af lovforslag om ændring af sameksistensloven.
Læs faktaark om Sameksistensloven og dyrkning af genmodificerede afgrøder i Danmark
Faktaark om ny procedure for vurdering og godkendelse af genmodificerede planter
Med Barroso-direktivet ændres mulighederne for at sige nej til dyrkning af fællesskabsgodkendte genmodificerede planter.
Læs faktaark om Ny procedure for vurdering og godkendelse af genmodificerede planter
Vidensyntese om nye planteforædlingsteknikker og deres effekt på dansk landbrug
Vidensyntesen om nye planteforædlingsteknikker og deres effekt på dansk landbrug består af en teknisk og en jordbrugsfaglig del. 2018
Læs vidensyntese om nye planteforædlingsteknikker og deres effekt på dansk landbrug
Gene drive – udryddelse af skadelige organismer med genteknologi
Etisk Råds undervisningsmateriale fra 2017 om brug af gene drives – en teknik inden for genteknologien – der gør det muligt at ændre permanent på arveanlæggene i dyr og planter
Læs gene drive – udryddelse af skadelige organismer med genteknologi fra Det Etisk Råd
GMO, klima og etik
Etisk Råds undervisningsmateriale til gymnasieelever om, hvordan GMO måske kan være en del af løsningen på de problemer, vi står over for med klimaforandringer og befolkningstilvækst.
Andre links
EU-Kommissionen og dens services
EU-Kommissionen samler viden om GMO på en hjemmeside. Herfra er der mange nyttige links til relevante rapporter, undersøgelser og andre sider relateret til GMO.
Læs mere på EU-Kommissionens hjemmeside for genetisk modificerede organismer.
EFSA’s risikovurderinger
EFSA er EU’s fødevaresikkerhedsagentur og har bl.a. til opgave at risikovurdere ansøgninger, der omhandler genmodificerede organismer.
EFSA offentliggør deres risikovurderinger på deres hjemmeside: