Landbrugsstyrelsen har givet endeligt samtykke til et multifunktionelt jordfordelingsprojekt ved Tim Å.

Projektdetaljer

  • Projektejer - Ringkøbing-Skjern Kommune
  • Antal hektar forventet jordfordeling - ca. 600 ha
  • Forventet antal lodsejere - ca. 45

Projektbeskrivelse for Tim Å

Ideen i projektet er etablere to lavbundsområder (hhv. ca. 91 ha og ca. 121 ha) på hver sin side af Tim by ved at genslynge åen, afbryde dræn og grøfter, overrisle områder og hæve vandstanden mv., hvilket vil bidrage til at forbedre vandmiljøet. Udtagning af kulstofrige lavbundsarealer vil derudover begrænse omsætningen af organisk materiale og opbygge kulstof i jorden, hvorved der sker en reduktion af udledningen af drivhusgasser.

I projektet ønsker man at rejse ca. 10 ha skov indenfor indvindingsoplandet til Tim Vandværk, hvor et af lavbundsområderne også er placeret. Da der både i skovrejsningsområdet og i lavbundsområdet vil være forbud mod omlægning, gødskning og sprøjtning, vil projektet være med til at beskytte drikkevandet. Rejsningen af skov vil ligeledes bidrage til reduktionen af drivhusgasser, ved at træerne optager og lagrer CO2.

Projektområdet ligger i biologisk sammenhæng med Stadil Fjord, og projektet kan skabe ny forbedret natur og levesteder for bilag IV-arter, da der sikres fri faunapassage ved to eksisterende dambrug. Lavbundsområderne vil også bevirke at områderne ekstensiveres, at naturarealer øges og eksisterende natur bindes sammen. Med projektet forventes lokalområdet desuden at blive bedre klimasikret via genslyngning af Tim Å, der vil medføre en forsinkelse af vandet, da vandet ved store afstrømninger kan brede sig til de udtagne vandløbsnære arealer og parkeres/forsinkes.

Forskellige tiltag for friluftsliv er tænkt med i projektet. Det drejer sig bl.a. om ideer til stiforløb som forbinder eksisterende stier og veje, isætnings- og optagningspladser for kano, kajak eller stand-up-paddle, bord-bænke-sæt, shelter, og bålplads samt parkeringsmuligheder. Projektet bidrager desuden til udvikling af landdistriktet, da mange af tiltagene bidrager til mere gunstige forhold for lokalsamfundet og en udvikling af området. 

Gennemgående i projektet er det formålet at arbejde med samling af driftsarealer samt udvidelse af det økologiske landbrugsareal. For at realisere projektet, skal der ske en jordfordeling. Køb og salg af jord vil ske med hjælp fra Landbrugsstyrelsen, der vil stå for en jordfordeling i området.

Du kan læse mere om jordfordeling på vores side herom.

Hvad er jordfordeling?

Flere nationale interesser understøttes ved Tim Å

Et krav for at et projekt kan få samtykke er, at det understøtter en række nationale interesser. Projektet ved Tim Å understøtter:

  • Rent vandmiljø
  • Rent drikkevand
  • Natura-2000 & Bilag IV-arter
  • Drivhusgasreduktion
  • Klimatilpasning
  • Natur & biodiversitet
  • Skovrejsning
  • Økologisk landbrug
  • Friluftsliv
  • Landdistriktsudvikling
  • Arrondering af landbrugsejendomme

Du kan læse mere om multifunktionel jordfordeling.

Multifunktionel jordfordeling (MUFJO)

Hvor langt er projektet ved Tim Å?

Projektet har fået endeligt samtykke til multifunktionel jordfordeling den 9. januar 2023. Landbrugsstyrelsen har forinden gennemført en ejendomsmæssig forundersøgelse, der kortlagde jordfordelingspotentialerne. Forundersøgelsen blev afsluttet i juni 2022.

Det endelige samtykke betyder, at landbrugsstyrelsen nu kan gå i gang med jordfordelingen i området. Jordfordelingen indebærer bl.a. dialog og forhandlinger med lodsejerne og projektejer.