Landbrugsstyrelsen har givet endeligt samtykke til et multifunktionelt jordfordelingsprojekt ved Halkær Ådal.

Projektdetaljer

  • Projektejer - Vesthimmerlands Kommune
  • Antal hektar forventet jordfordeling - ca. 600 ha
  • Forventet antal lodsejere - ca. 80

Projektbeskrivelse for Halkær Ådal

Vesthimmerlands Kommune har udarbejdet en helhedsplan for Halkær Ådal. En realisering af helhedsplanen vil være til glæde og gavn for borgerne, klimaet, naturen, miljøet og landbruget. For at kunne realisere helhedsplanens elementer, er der behov for at få gennemført en jordfordeling, så porjektområderne bliver samlet i større driftsenheder, som er ejet af lodsejere, der er interesseret i at drive områderne med ekstensiv afgræsning.

Ådalen ligger indenfor et Natura-2000 område, hvor EU via projektet 'LIFE IP Natureman' understøtter projekter, der f.eks. sammenbinder arealer til større og mere rationelle og økonomisk bæredygtige enheder.

Der etableres i forbindelse med helhedsplanen nye vådområder, primært for at tilbageholde næringsstoffer, men også for at forbedre naturkvaliteten i området og opnå målopfyldelse i Halkær Å. I vådområder tilbageholdes næringsstofferne primært ved at sløjfe grøfter og afbryde dræn, men også ved at genslynge vandløbet. Der tilbageholdes også næringsstoffer i andre del-områder med lavbundsprojekt, klimaskove, området til beskyttelse af drikkevand og naturgenopretningsprojekt 1 og 2. Fælles for alle projektelementerne er, at det forventes at naturkvaliteten forbedres, og der forventes derefter målopfyldelse i vandløbene.
Der er drikkevandsinteresser flere steder i projektområdet. Hvis det er muligt at indgå frivillige aftaler om vedvarende græs, opkøb af arealer el.lign. mellem vandværk og lodsejer, vil det give en ekstra beskyttelse af kildepladsen. 

Projektområdets naturtyper rigkær, indlandsssalteng og hængesæk ønskes sikret og forbedret ved etablering af naturlig hydrologi med genslyngning af Halkær Å, og hel eller delvis lukning af dræn og grøfter. Drænvand fra tilstødende marker ledes uden om de værdifulde naturområder, og der sikres afløb fra naturtyperne, så der ikke bliver et permanent vandspejl. Det tilstræbes at lave en vandløbsregulering, så Halkær Å får et slyng længere mod øst for at sikre og forbedre naturforholdene for indlandssaltengen, og give mulighed for en væsentlig arealforøgelse af netop denne naturtype. Samtidigt vil det øge antallet af levesteder og naturkvaliteten for lampretter og odder, der også er på Natura 2000 områdets udpegningsgrundlag. Desuden forventes forbedrede forhold for Bilag IV-arter som flagermus, spidssnudet frø og strandtudse.

For at øge offentlighedens mulighed for at opleve og bruge projektområdet, ønskes der etablering af nye sammenhængende stier ved Vegger og Aars, bynær naturbase, herunder legeredskaber, svævebane, borde/bænke, kortborde, picnicplads, parkering, fugletårn og shelters. 
 
Igennem jordfordeling vil der blive en bedre arrondering af landbrugsjorden i forhold til ejendommene. En mere hensigtsmæssig placering af markerne i forhold til ejendommen vil mindske køreafstanden og samtidig give en klimamæssig gevinst ved brug af mindre brændstof. Ved bedre arrondering af lavbundsarealerne i ådalen, vil naturpleje på disse også bedre kunne blive en rentabel driftsform.

Du kan læse mere om hvad en jordfordeling på vores side 'Hvad er jordfordeling?'.

Hvad er jordfordeling?

Flere nationale interesser understøttes ved Halkær Ådal

Et krav for at et projekt kan få samtykke er, at det understøtter en række nationale interesser. Projektet ved Halkær Ådal understøtter:

  • Rent vandmiljø
  • Rent drikkevand
  • Natura-2000 & Bilag IV-arter
  • Drivhusgasreduktion
  • Klimatilpasning
  • Natur & biodiversitet
  • Skovrejsning
  • Økologisk landbrug
  • Friluftsliv
  • Landdistrikudvikling
  • Arrondering af landbrugsejendomme

Du kan læse mere om multifunktionel jordfordeling.

Multifunktionel jordfordeling (MUFJO)

Hvor langt er projektet ved Halkær Ådal?

Projektet har fået endeligt samtykke til multifunktionel jordfordeling den 6. februar 2023. Landbrugsstyrelsen har forinden gennemført en ejendomsmæssig forundersøgelse, der kortlagde jordfordelingspotentialerne. Forundersøgelsen blev afsluttet i december 2021.

Det endelige samtykke betyder, at Landbrugsstyrelsen nu kan gå i gang med jordfordelingen i området. Denne del af jordfordelingen indebærer bl.a. dialog og forhandlinger med lodsejerne og projektejer.