Landbrugsstyrelsen har givet endeligt samtykke til et multifunktionelt jordfordelingsprojekt ved Nordskoven, Gudum.

Projektdetaljer

  • Projektejer - Naturstyrelsen Storstrøm i samarbejde med Slagelse kommune
  • Antal hektar jordfordeling - ca. 212 ha
  • Forventet antal lodsejere - ca. 22

Projektbeskrivelse for Nordskoven

Projektet Nordskoven ved Slagelse indeholder flere forskellige elementer.

Et af ønskerne i projektet er at rejse 60 ha bynær skov, som en udvidelse af en eksisterende skov i området - Nordskoven. Ved skovrejsning tages landbrugsjord ud af drift for at gøre plads til den nye skov. Når landbrugsjorden tages ud af drift, sker der en reduktion af drivhusgasser, og samtidigt vil den nye skov binde CO2. Derudover er skoven med til at beskytte drikkevandet bl.a. i de såkaldte boringsnære beskyttelsesområder (BNBO).

Som en del af projektet indgår en restaurering af Gudum Å og genopretning af ådalen. Her er tanken bl.a. at genslynge åen, skabe naturlige vandforhold og lave naturpleje i ådalen. Det vil bidrage til at forbedre vandmiljøet og gavne natur og biodiversitet i vandløbet og i ådalen. Derudover ønsker Naturstyrelsen Storstrøm og Slagelse Kommune at bruge ådalen til vandparkering, som skal aflaste Tude Å’s nedre forløb, som i dag er stærkt belastet, når det regner meget. Ved Gudum Å er det også planen, at landbrugsjord skal   omlægges til natur med naturpleje og drift med målsat naturudvikling. Tanken er at skabe et større, sammenhængende naturområde og gennemgående naturkorridorer, græsningsenge, skov og vandhuller, som al sammen er med til at skabe gunstige vilkår for flere plante- og dyrearter, herunder bilag IV-arter og rødlistede arter, og øge biodiversiteten.

Projektet indeholder også planer om at etablere stier, friluftsfaciliteter og info-tavler, som giver bedre adgang til naturen og sammenhæng i området. Derudover er en del af projektet at udvikle natursociale projekter med specialcenter Slagelse m.fl. ved at skaffe areal til en aktivitetsplads og trædesten til skoven. Formålet er at styrke børn, unge og familier i udsatte positioner, så de udvikler sociale og praktiske kompetencer.

Tiltagene bidrager til at udvikle landdistriktet gennem nye oplevelsesmuligheder, rum til lokale fællesskaber og øget bosætning.

Landbrugsskolen Jernbjerggaard skal omlægges til økologisk landbrugsskole, hvorved man søger at øge det økologiske landbrugsareal og uddanne eleverne på landbrugsskolen i bæredygtige produktionsformer.

Projektet har også til formål at forbedre arronderingen af landbrugsejendomme i området ved bl.a. at samle produktionsarealer i større rationelle blokke eller på placeringer, der giver bedre værdi for landbrugsbedriften.

For at realisere projektet, er der gennemført en jordfordeling. Køb og salg af jord er sket med hjælp fra Landbrugsstyrelsen, som har stået for jordfordeling i området. 

Læs mere om jordfordeling her

Flere nationale interesser understøttes ved Nordskoven

Et krav for at et projekt kan få samtykke er, at det understøtter en række nationale interesser. Dette projekt understøtter:

  • Rent vandmiljø
  • Rent drikkevand
  • Drivhusgasreduktion
  • Klimatilpasning
  • Natur & biodiversitet
  • Skovrejsning
  • Økologisk landbrug
  • Friluftsliv
  • Landdistriktsudvikling
  • Arrondering af landbrugsjord

Du kan læse mere om multifunktionel jordfordeling.

Multifunktionel jordfordeling (MUFJO)

Hvor langt er projektet ved Nordskoven?

Projektet fik endeligt samtykke til multifunktionel jordfordeling d. 21. maj 2021. Landbrugsstyrelsen gennemførte forinden en ejendomsmæssig forundersøgelse, der kortlagde jordfordelingspotentialerne. Forundersøgelsen blev afsluttet i april 2021.

Den multifunktionelle jordfordeling blev afsluttet i 2023 med skæringsdag den 1. april 2023.