Her kan du finde de plantesundhedsbestemmelser, der gælder for import af planter og planteprodukter. 

Importvejledningen

Plantesundhedsreglerne for import til Danmark (EU) er meget komplekse og findes spredt i rigtig mange forskellige regelgrundlag. 

For at gøre det lettere at finde rundt i reglerne kan du orientere dig i importvejledningen, som altid holdes opdateret med de seneste regler på området.

Læs importvejledningen her.

Generelle plantesundhedsregler om importkontrol og importprocedurer

Her listes de generelle plantesundhedsrelaterede retsakter, som har relevans for import af planter og planteprodukter:

Kontrolforordningen

Kontrolforordningen indeholder generelle krav til den offentlige kontrol med både plantesundhed og med foderstof- og fødevarelovgivningen samt regler om dyresundhed mv.

Du finder Kontrolforordningen her.

Plantesundhedsforordningen

Plantesundhedsforordningen indeholder krav og specifikke kontrolforanstaltninger med henblik på at hindre introduktion og spredning af EU-karantæneskadegørere.

Her finder du Plantesundhedsforordningen.

Lister over karantæneskadegørere og produkter, der skal ledsages af plantesundhedscertifiakt ved import

Kommissionens gennemførelsesforordning (EU) 2019/2072 af 28. november 2019 indeholder lister over karantæneskadegørere, lister over produkter der skal ledsages af et plantesundhedscertifikat ved import, samt beskrivelser af særlige importkrav, der skal overholdes.

Her finder du Kommissionens gennemførelsesforordning (EU) 2019/2072 af 28. november 2019.

Dansk supplerende importlovgivning - import, transit og omladning

EU's forordninger er suppleret af en dansk lov om planter og plantesundhed og en dansk bekendtgørelse om import, transit og omladning af sendinger af planter og planteprodukter m.v.

Her finder du lov om planter og plantesundhed.

Her finder du bekendtgørelse nr. 670 af 01/06/2023 om import, transit og omladning af sendinger af planter og planteprodukter m.v.

Særlige importkrav

Som supplement til disse 3 forordninger er der en meget lang række gennemførelsesretsakter og delegerede retsakter, som fastsætter særlige krav til bl.a. importkontrol, kontrolsteder, importprocedurer mv. Disse retsakter er listet i afsnit 1.3. i Importvejledningen.

Vejledningen beskriver derudover de regler og procedurer, der gælder for import af planter og planteprodukter m.m.

Du finder importvejlendingen her.

Planter og planteprodukter, der er forbud mod at importere

Nogle planter og planteprodukter udgør en så stor plantesundhedsrisiko, at de som udgangspunkt slet ikke må importeres til Danmark (EU), hvis de kommer fra visse lande eller dele af verden. Dette gælder for mange nåletræer, citrusplanter, visse frugt- og bærplanter, kartofler og nogle typer af græsplanter mm. Forbuddet gælder også for jord og organiske voksemedier fra visse tredjelande.

I bilag VI til Kommissionens gennemførelsesforordning (EU) 2019/2072 af 28. november 2019 (Big implementing act), der handler om beskyttelsesforanstaltninger mod planteskadegørere, kan du læse hvilke planter og andre produkter, der er omfattet af forbud mod import.

Her finder du Kommissionenes gennemførelsesforordning (EU) 2019/2072 af 28. november 2019 (Big implementing act).

Der er andre højrisikoplanter, som er omfattet af et midlertidigt importforbud, fordi det vurderes, at importen vil udgøre en uacceptabel skadegørerrisiko for EU. De planter, som er omfattet af sådanne midlertidige forbud mod import, er opført i en række forordninger, som er listet i afsnit 2.4. i importvejledningen.

Her finder du importvejledningen.

Lister over regulerede skadegørere

Der findes en række skadegørere, som ikke må forekomme på varer, der importeres til EU, samt en række skadegørere for hvilke omfanget skal begrænses til et nærmere fastsat niveau. Disse kaldes henholdsvis EU-karantæneskadegørere og regulerede ikke-karantæneskadegørere (såkaldte RNQP’er).

I bilag II til Kommissionens gennemførelsesforordning (EU) 2019/2072 af 28. november 2019 (Big implementing act), findes listen over alle EU-karantæneskadegørere. I bilag IV i samme forordning findes listen over alle EU-regulerede ikke-karantæneskadegørere.

Du finder Kommissionens gennemførelsesforordning (EU) 2019/2072 af 28. november 2019 (Big implementing act) her.

Derudover findes der yderligere EU hasteforanstaltninger, som stiller supplerende importkrav til andre skadegørere. I afsnit 2.6. i Importvejledningen findes en oversigt over alle de hasteforanstaltninger, der har betydning for import.

Find importvejledningen her.

Særlige importregler og undtagelsesbestemmelser

Der er vedtaget en række retsakter, der specificerer undtagelser til de gældende importkrav. Der er typisk tale om meget specifikke regler, der muliggør import af bestemte varer til Danmark/EU, hvis nogle bestemte betingelser overholdes. Ofte fastsætter retsakten detaljerede krav, der skal overholdes i eksportlandet og/eller importlandet. Der gælder eksempelvis særlige undtagelsesbestemmelser for nåletræ, kartofler, bonsaiplanter og jordbærplanter.

I afsnit 2.5. i Importvejledningen findes en oversigt over de gældende undtagelsesbestemmelser til EU's importregler.

Find og læs importvejledningen her.

Du kan også få tilladelse til at indføre, importere eller transportere planteskadegørere, importforbudte planter og planteprodukter eller jord i forbindelse med forskning, forsøg og planteforædling eller til uddannelsesformål.

Du kan læse mere om de gældende betingelser og procedurer for dette Landbrugsstyrelsens side om indførsel til forskning og forsøg.

Du finder siden om indførsel til forskning og forsøg her.

Andre relevante importregler

Udover plantesundhedskrav kan der gælde andre regler for import af planter og planteprodukter, som du skal være opmærksom på, når du importerer planter og planteproduter fra lande uden for EU.

Der gælder blandt andet særlige importkrav til udryddelsestruede planter, som er omfattet af CITES-konventionen (Washingtonkonventionen) samt særlige handelsnormer ved import af visse slags frugt og grønt.

I afsnit 3.4.9. i Importvejledningen findes der henvisninger til disse importregler.

Du finder importvejledningen her.

Her kan du læse mere om CITES-reglerne.

Her kan du læse mere om handelsnormerne for frugt og grønt.