Du kan få tilladelse til at indføre, importere eller transportere planteskadegørere, importforbudte planter og planteprodukter eller jord i forbindelse med forskning, forsøg og planteforædling eller til uddannelsesformål.

Det er nødvendigt at sikre, at der ikke opstår plantesundhedsrisici i forbindelse med flytning af disse ellers importforbudte produkter, og derfor er de tilladelser som Landbrugsstyrelsen kan give, underlagt særlige betingelser og procedurer. En tilladelse afhænger bl.a. af at produktet udelukkende håndteres på en godkendt indeslutningsfacilitet. Det er Landbrugsstyrelsen der godkender indeslutningsfaciliteter.

Du kan læse mere om de gældende betingelser og procedurer her på siden.

Hvilket materiale gælder reglerne for?

Følgende produkter er omfattet af reglerne:

  • Karantæneskadegørere og visse andre planteskadegørere, der er importforbudte, uanset oprindelse
  • Importforbudte planter (herunder frø) og planteprodukter uanset oprindelse
  • Jord og organiske voksemedier fra de fleste lande udenfor EU er importforbudte

Disse produkter kan kun indføres til Danmark (EU) til forskning, forsøg eller planteforædling m.v. på baggrund af et Letter of Authority (LoA) til en godkendt indeslutningsfacilitet, hvor det sikres, at der ikke sker spredning af eventuelle planteskadegørere.

Mange andre planter og planteprodukter kan indføres til Danmark (EU) på baggrund af et officielt plantesundhedscertifikat, som er udstedt af plantesundhedsmyndigheden i afsenderlandet, og hvor certifikatet attesterer, at EU's importkrav er overholdt. For disse planter og planteprodukter behøver du ikke en godkendt indeslutningsfacilitet, for at få produktet ind i Danmark. I disse tilfælde skal du registreres som importør, og sikre dig, at planteprodukterne er ledsaget af et gyldigt plantesundhedscertifikat. I de fleste tilfælde skal forsendelsen også anmeldes i EU's fælles importportal TRACES NT forud for import. Herefter udfører Landbrugsstyrelsen importkontrol af produktet, for at tjekke om varen overholder EU's importregler. Denne sædvanlige importkontrol er gebyrbelagt.

Gå til Landbrugsstyrelsens side om sædvanlig importkontrol af planter og planteprodukter.

Her kan du læse hvilke krav, der gælder for forskellige produktkategorier:

 

Importforbudt materiale (EU karantæne-skadegørere og produkter omfattet af forbud mod import)

Plantemateriale med importkrav

Regulerede skadegørere, der ikke er karantæne-skadegørere (RNQP skadegørere)

Ikke kontrolpligtigt plantemateriale

Kun indførsel pba. LoA og godkendt indeslutningsfacilitet

x

 

 

 

Kan indføres pba. plantesundhedscertifikat/sædvanlig importkontrol eller pba. Loa Og godkendt indeslutningsfacilitet

 

x

 

 

Fri indførsel, ingen krav

 

 

x

x

Du kan finde lister over hvilke produkter, der hører under hvilke kategorier i Kommissionens gennemførelsesforordning (EU) 2019/2072 af 28. november 2019 om beskyttelsesforanstaltninger mod planteskadegørere:

  • EU-karantæneskadegørere er listet i forordningens bilag 2
  • Plantemateriale som er omfattet af forbud mod import er listet i forordningens bilag 6
  • Plantemateriale med importkrav er listet i forordningens bilag XI, del A og B
  • RNQP-skadegørere er angivet i forordningens bilag 4
  • Ikke-kontrolpligtigt materiale er angivet i forordningens bilag 11 del C. Hertil kommer alle former for forarbejdet og tørret plantemateriale, der slet ikke er omfattet af plantesundhedskrav.

Gå til Landbrugsstyrelsens side om Kommissionens gennemførelsesforordning (EU) 2019/2072 af 28. november 2019 om beskyttelsesforanstaltninger mod planteskadegørere.

Hvordan ansøger jeg om import, indførsel eller flytning af produkter?

Du kan få tilladelse til at indføre, importere eller transportere planteskadegørere, importforbudte planter og jord mv. For at sikre sporbarhed og kunne gennemføre tilsyn med produktet skal Landbrugsstyrelsen udstede en skriftlig tilladelse, der altid skal ledsage det pågældende produkt, når det indføres, importeres eller transporteres. Denne skriftlige tilladelse kaldes "Letter of Authority" (LoA).

Der er betingelser knyttet til en tilladelse udstedt af Landbrugsstyrelsen, og der er krav, der skal være opfyldt, før der kan udstedes en tilladelse. En tilladelse afhænger bl.a. af, at produktet udelukkende håndteres på en godkendt indeslutningsfacilitet. Den godkendte indeslutningsfacilitet skal derfor være anført i din ansøgning.

Du kan finde ansøgningsblanketten til ”Letter Of Authority” og en vejledning til udfyldelse af blanketten under menupunktet "vejledning og skemaer"

Her på siden kan du læse mere om hvordan du får en godkendt indeslutningsfacilitet.

Hvordan ansøger jeg om at få godkendt en indeslutningsfacilitet?

Du ansøger om at få godkendt en facilitet ved at udfylde og indsende "ansøgning om godkendelse af indeslutningsfacilitet".

Du kan finde ansøgningsblanketten og en vejledning, der beskriver hvordan de enkelte punkter udfyldes, under menupunktet "vejledning og skemaer".

Når ansøgningen er udfyldt med tilstrækkelige oplysninger om facilitetens indretning og udstyr, de procedurer, der er ift. håndtering af materialet og en handlingsplan i tilfælde af udslip fra faciliteten, kontakter Landbrugsstyrelsen dig for at aftale et tidspunkt for tilsyn af faciliteten med henblik på godkendelse af din indeslutningsfacilitet.

En godkendt indeslutningsfacilitet er ikke kun en godkendelse af selve faciliteten, men også en godkendelse af den ansvarlige for faciliteten. Derfor kan en facilitet ikke benyttes af flere forskellige personer uden disse først er godkendt af Landbrugsstyrelsen. Dette skyldes at der gælder flere krav til driften af faciliteten, som den ansvarlige skal dokumentere at der er styr på. 

Fra ansøgningstidspunktet kan du forvente, der går 1-2 måneder før du har en godkendt facilitet, da der ofte er flere punkter i ansøgningen, som skal præciseres inden et tilsyn kan foretages. Et tilsyn tager som regel 2-3 timer.

En godkendelse af en indeslutningsfacilitet gælder kun en vis periode. Perioden afhænger af hvilken risiko, de produkter du arbejder med, har for spredning af skadegørere. Du vil blive kontaktet af Landbrugsstyrelsen ifm. gengodkendelse af din facilitet.

Du skal være opmærksom på at Landbrugsstyrelsen registrerer godkendte indeslutningsfaciliteter, og disse gøres tilgængelig i EU Kommissionens import system TRACES NT.

Frigivelse af plantemateriale fra en godkendt indeslutningsfacilitet

Normalt skal det produkt, der har været brugt til forskning, forsøg, forædling eller andre specificerede aktiviteter, destrueres efter brug, når de godkendte aktiviteter ophører. I særlige tilfælde er det dog muligt at få frigivet produktet, hvis det til enhver tid kun har været opbevaret på en godkendt indeslutningsfacilitet, og hvis produktet ikke er en skadegører eller indeholder skadegørere.

For at produktet kan påvises at være fri for skadegørere, skal det som regel dyrkes og opbevares i længere tid på indeslutningsfaciliteten, hvor det løbende skal inspiceres visuelt af Landbrugsstyrelsen under dyrkningen, og hvor der skal foretages prøvetagning og tests for forekomst af skadegørere. Hvor længe produktet skal opbevares på indeslutningsfaciliteten, før det kan frigives, afhænger af hvilket produkt, der arbejdes med. For visse produkter vil der kunne gå 3-4 år før de kan frigives.

Hvornår og hvor ofte produktet skal inspiceres, hvor mange prøver, der skal udtages, og hvilke tests produktet skal underkastes afhænger af hvilket produkt, der er tale om, produktets oprindelse og hvilken risiko, der er for spredning af karantæneskadegørere. De tiltag, der er nødvendige for at få produktet frigivet, vil derfor bero på en konkret vurdering fra sag til sag.

Bestemmelserne om frigivelse af produkter fra indeslutningsfaciliteter er beskrevet i Kommissionens gennemførelsesforordning (EU) 2019/2148 af 13. december 2019.

Vejledning og skemaer

Alle de relevante krav og procedurer har ophæng i EU-regler, som gælder for hele EU. Dog vil lokale forhold og national råderet i medlemsstaterne gøre, at der er forskelle i en række procedurer, herunder bl.a. i forhåndsanmeldeprocedurerne og i procedurerne for kontrol med indeslutningsfaciliteterne. 

Her finder du vejledningen om materiale til forskning og forsøg mv.

Vejledning om materiale til forskning og forsøg mv. 

Her kan du finde ansøgningsskemaet til godkendelse af ny indeslutningsfacilitet:

Ansøgningsblanket om ny indeslutningsfacilitet

Her kan du finde ansøgningsskemaet om import/indførsel af specifikt materiale:

Ansøgning om import til forskning og forsøg

Lovgivning og andre regler om plantemateriale til forskning og forsøg

Her listes alle de plantesundhedsrelaterede EU retsakter, som har relevans for de dispensationer som Landbrugsstyrelsen kan give ved indførsel af plantemateriale til forsøg, planteforædling, testmæssige, videnskabelige eller ddannelsesmæssige formål.

Plantesundhedsforordningen (særligt artiklerne 8, 48 og 60-64)

Her kan du finde plantesundhedsforordningen.

Midlertidige undtagelser ved import af materialer til forsøg, planteforædling m.m. 

Kommissionens delegerede forordning (EU) 2019/829 af 14. marts 2019 om supplerende regler til Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) 2016/2031 om beskyttelsesforanstaltninger mod planteskadegørere for så vidt angår bemyndigelse af medlemsstaterne til at indrømme midlertidige undtagelser med henblik på officielle testmæssige, videnskabelige eller uddannelsesmæssige formål, forsøg, planteforædling eller avl.

Frigivelse af planer, planteprodukter og andre objekter fra karantænestationer og indslutningsfaciliteter

Kommissionens gennemførelsesforordning (EU) 2019/2148 af 13. december 2019 om specifikke regler vedrørende frigivelse af planter, planteprodukter og andre objekter fra karantænestationer og indeslutningsfaciliteter i henhold til Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) 2016/2031

Kontrolforordningen (særligt artikel 10 stk 2 om registreringspligt):

Du finder kontrolforordningen her.