Du kan bruge småbiotoper på tre måder: 

  1. Du kan anvende småbiotoper til at opfylde det obligatoriske GLM 8-krav, hvor alle landbrugere med landbrugsarealer i omdrift skal sikre, at mindst fire pct. af bedriftens omdriftsareal udgøres af ikke-produktive elementer. Hvis du bruger en småbiotop til at opfylde dit GLM 8-krav, forpligter du dig til ikke at bruge småbiotopen landbrugsmæssigt i hele kalenderåret.

    Du kan læse mere om GLM 8 i Vejledning om konditionalitet – Miljøområde
     
  2. Du kan opnå ekstra tilskud for småbiotoperne uanset arealtype (omdrift, permanent græs eller permanente afgrøder), hvis du søger dem under bio-ordningen biodiversitet & bæredygtighed.

    Læs mere om bio-ordningen biodiversitet & bæredygtighed
     
  3. Under grundbetaling kan du udlægge frivillige småbiotoper på alle dine arealer uanset arealtype (omdrift, permanent græs eller permanente afgrøder) og fastholde dit tilskud til arealet, selvom småbiotopen ikke anvendes landbrugsmæssigt. Hvis du registrerer småbiotoper under grundbetaling, må du på ethvert tidspunkt fortryde og alligevel foretage en landbrugsaktivitet på områderne. Du fastholder din grundbetaling ved at gøre dette.

    Småbiotoper under grundbetaling kan også få tilskud under bio-ordninger, hvis der på et areal med småbiotoper under grundbetaling også er søgt om tilskud til bio-ordningerne. Det gælder dog ikke for bio-ordningen biodiversitet & bæredygtighed.

Du skal tegne småbiotoper ind

Småbiotoper skal være tegnes ind i et særskilt kortlag i Internet Markkort. 

Småbiotopen skal minimum være over 0,01 ha (100 m2). Hvis du udlægger småbiotoper over 0,01 ha, der ikke er tegnet ind, vil det blive anset om manglende overholdelse af kravet om landbrugsaktivitet, og du kan risikere at få nedsat dit tilskud. I værste fald risikerer du, at arealet trækkes ud af din ansøgning som ikke-tilskudsberettiget.

Tilladte aktiviteter på småbiotoper

  • GLM 8: Landbrugsaktiviteter er ikke tilladt – heller ikke slæt eller afgræsning. Du må dog gerne plante f.eks. træer og buske, hvis det har til formål at give biodiversitet og ikke produktion. Du må også gerne etablere en sø ved f.eks. at stoppe dræningen eller grave et hul med det formål at skabe en småbiotop. Afgræsning er tilladt, når småbiotopen er tilgroet med mindst 75 pct. træer og buske. 
     
  • Bio-ordningen biodiversitet & bæredygtighed: Landbrugsaktiviteter er ikke tilladt – heller ikke slæt eller afgræsning. Du må dog gerne plante f.eks. træer og buske, hvis det har til formål at give biodiversitet og ikke produktion. Afgræsning er tilladt, når småbiotopen er tilgroet med mindst 75 pct. træer og buske. Du må også gerne etablere en sø ved f.eks. at stoppe dræningen eller grave et hul med det formål at skabe en småbiotop. 
     
  • Grundbetaling: Alle landbrugsaktiviteter er tilladt – også afgræsning. Der er dog ikke kvælstofnorm for arealet, når det er anmeldt som småbiotop.