Sygdommen brunbakteriose på kartofler skyldes angreb af bakterien Ralstonia solanacearum. Det er en alvorlig sygdom i kartofler og spredes med syge knolde, vand og redskaber. Sygdommen findes lejlighedsvis i Danmark.

Værtplanter

Den værtplante, der i Danmark er langt den vigtigste, er kartoffel (Solanum tuberosum). Bakterien findes i flere racer, hvoraf kun én findes i Europa. Den kan også angribe tomat og vildtvoksende arter i natskyggefamilien som bittersød og sort natskygge.

Symptomer på angreb

Angreb ses tydeligst, når man skærer kartoflen over: Her er en brunfarvet ring i kødet, hvorfra der siver en mælkehvid, slimet, bakteriefyldt væske. Væsken kan også udskilles gennem kartoflens øjne. Angrebne planter visner.

Forvekslingsmuligheder

En brun ring i kartoffelkødet kan skyldes frostskade. Det hvide slim, der udskilles, ses imidlertid kun ved brunbakteriose, ikke ved frostskade. Ved sygdommen kartoffelringbakteriose ses også en ring i kødet, men her skal man presse til for at få væske ud af ledningsvævet; væsken er desuden gullig og tyndtflydende.

Udbredelse

Kartoffelbrunbakteriose er udbredt i alle verdensdele. Sygdommen forekommer også i Danmark, hvor der er pligt til at udrydde den, hvis den bliver opdaget.

Hvis du vil vide mere:

EPPO: https://gd.eppo.int/taxon/PSDMS3

Kildehenvisninger:
Foto 1: John Elphinstone (Defra, Crown Copyright); EPPO
Foto 2 og 3: Varga András; EPPO
Foto 4: Central Science Laboratory, York (GB) - British Crown; EPPO
Foto 5: Plant Protection Service, Wageningen (NL); EPPO
Foto 6: Dr. Ravelomanantsoa, SH Plant pathology laboratory, DRA, CENRADERU/FOFIFA, Antananarivo (MG); EPPO