Spørgsmål og svar om jordfordeling
Her finder du svar på ofte stillede spørgsmål i forbindelse med jordfordeling.
Kan jeg overdrage en hel landbrugsejendom med/uden bygningssæt i jordfordelingen?
Svar: ja, der er ikke begrænsning på hvor store arealer, der kan handles i jordfordelingen, heller ikke om der bygninger med i handlen eller ej.
Hvem gennemfører jordfordelingsprocessen i en privat jordfordeling, og hvordan foregår den?
Svar: Det er jer som deltagende lodsejere i fællesskab, der ejer den private jordfordelingsproces.
Det betyder også, at I selv afgør, hvem og i hvilket omfang I vil gøre brug af eksterne landinspektører, rådgivere, konsulenter, revisorer mv. I skal dog være opmærksomme på, at vi stiller krav til det materiale, som I skal sende til os (Natur- & Landbrugsudvikling, naturoglandbrugsudvikling@lbst.dk), før projektet kan forelægges Jordfordelingskommissionen, der afsiger kendelse. Vi anbefaler, at I engagerer en professionel jordfordelingsplanlægger til denne opgave.
Når der er afsagt kendelse, og vi har tinglyst jordfordelingskendelsen på alle deltagende ejendomme, skal den matrikulære berigtigelse gennemføres af en landinspektør.
Vi er forpligtet til at sørge for, at kendelsen bliver gennemført. Men I skal afholde udgifterne.
Kan jeg fortryde at deltage i jordfordelingen?
Svar: Du kan fortryde din deltagelse indtil tidspunktet, hvor du underskriver jordfordelingsoverenskomsten.
Hvad skal jeg som lodsejer selv sørge for i forbindelse med en jordfordeling?
Svar: Det hører med til dine forpligtelser, at du selv oplyser om og fremskaffer den nødvendige dokumentation for de arealer, du sælger. Det gælder fx ejendomsskat, oplysninger om tinglyste og ikke tinglyste rettigheder fx vejadgang og færdselsret, grøfter og dræn, dyrkbarhed og andet relevant materiale, som kan gøre en køber i stand til at vurdere det, som han skal købe.
Hvis du er køber af et areal, skal du selv sørge for at få afklaret din finansiering. Du skal også selv finde de informationer om arealet, som er nødvendige for, at du kan vurdere det, inden du køber det.
Hvis du er køber, vil du i god tid inden afsigelse af kendelsen blive kontaktet af os (enheden Natur- & Landbrugsudvikling) med henblik på at stille bankgaranti for købesummen. Senest på skæringsdagen skal garantien afløses af en kontant indbetaling til enheden Natur- & Landbrugsudvikling.
Kan jeg blive bedt om en bankgaranti – hvad sker der, hvis jeg ikke stiller den til tiden?
Svar: Hvis vi beder om en bankgaranti, og den ikke modtages hos os, vil din aftale blive taget ud af jordfordelingen, og du vil ikke være omfattet af kendelsen.
Hvis det sker, kan det have store og uheldige konsekvenser for de øvrige deltagere i jordfordelingen – i værste fald kan det få jordfordelingen til falde til jorden. Det er derfor vigtigt, at du har forberedt dine kreditorer på, at du deltager i jordfordelingen.
Vi kontrollerer ikke, om du har fået afklaret dine egne forhold, inden du skriver under på jordfordelingsoverenskomsten. Vi kontrollerer kun, om der er forhold, der kan hindre, at Jordfordelingskommissionen kan afsige kendelse i projektet.
Når kendelsen afsiges, indgås der på samme tid endelige aftaler mellem alle deltagende lodsejere.
Hvordan udveksles købesummerne i jordfordelingen?
Svar: Hvis du er køber, vil du i god tid inden afsigelse af kendelsen blive kontaktet af os (enheden Natur- & Landbrugsudvikling) med henblik på at stille bankgaranti eller indbetale købesummen til os. Hvis du stiller en bankgaranti, så skal den være på anfordringsvilkår for købesummen.
Skæringsdagen, der ligger få dage efter kendelsesdatoen, er overtagelsesdagen for samtlige arealer i jordfordeling. Senest på denne dato skal bankgarantien afløses af en kontant indbetaling til os (enheden Natur- & Landbrugsudvikling).
Jordfordelingskommissionen vil i sin kendelse have truffet beslutning om hvilke panthavere, der skal høres i forhold til de enkelte ejendomme. En panthaverhøring går alene ud på at høre panthaverne om, hvem der skal have købesummen udbetalt. Udgangspunktet er, at købesummen udbetales til lodsejerens frie disposition umiddelbart efter en servitut om jordfordeling er tinglyst, men panthaveren kan kræve, at købesummen i stedet udbetales direkte til vedkommende som et ekstraordinært afdrag på de tinglyste lån.
Det er vigtigt at forstå, at købesummerne bliver udbetalt til sælger eller dennes kreditorer, før der er tinglyst endelig adkomst for køber.
Netop på dette punkt adskiller jordfordelingen sig væsentligt fra en almindelig ejendomshandel, hvor købesummen som oftest er deponeret, indtil køber har fået tinglyst endeligt og anmærkningsfrit skøde på arealet. Vi (enheden Natur- & Landbrugsudvikling) indestår nemlig for, at indholdet af den afsagte kendelse bliver gennemført i samarbejde med den landinspektør, som efterfølgende skal udføre den matrikulære opgave.
Hvem sørger for at få udfærdiget skatterefusion?
Svar: Skatterefusionen afregnes på jordfordelingsoverenskomsten. Sælger i jordfordelingen fortsætter med at betale skat af de solgte arealer, indtil omvurderingen har virkning i praksis (ca. 2 år). Skatterefusionen er endelig, dog kan der i særlige tilfælde foretages særskilt refusion fx ved handel med bygninger og hele ejendomme. I de tilfælde vil det være Landbrugsstyrelsen, der udfærdiger dem.
Hvornår skal jordfordelingen være afsluttet?
Svar: Hvis I selv har igangsat jordfordelingen, bestemmer I selv, hvor hurtigt jordfordelingen skal gennemføres. Det er selvfølgelig i jeres egen interesse, at jordfordelingen gennemføres så hurtigt som muligt, og I skal huske på, at der kan være lang sagsbehandlingstid i Landbrugsstyrelsen, Jordfordelingskommissionen, landinspektøren og Geodatastyrelsen alt afhængig af, hvor stor og kompliceret jordfordelingen er. Hvis det er andre aktører, der iværksætter jordfordelingen, vil det være dem, der fastsætter en dato for, hvornår jordfordelingen skal være afsluttet.
Skæringsdagen, hvad er det?
Svar: Alle ejendomme, der deltager i jordfordelingen, har samme overtagelsesdag.
Hvad sker der med min ejendomsskat?
Svar: Ejendomme, som deltager i en jordfordeling, vil blive omvurderet af SKAT. Sælger i jordfordelingen fortsætter med at betale skat af de solgte arealer, indtil omvurderingen har virkning i praksis (ca. 2 år).
Hvornår får jeg mine penge?
Svar: Udgangspunktet er, at købesummen udbetales til lodsejerens frie disposition efter skæringsdagen, når servitut om jordfordeling er tinglyst på de deltagende ejendomme. Panthaverne kan dog kræve, at købesummen i stedet udbetales til dem som et ekstraordinært afdrag på de tinglyste lån.
Hvornår kommer landinspektøren?
Svar: Landinspektøren kommer umiddelbart kort tid efter skæringsdagen.