Seeds4organic for leverandører
Her finder I link til Seeds4organic og mere information om, hvordan I som leverandører kan registrere økologisk og omlægningsplanteformeringsmateriale i databasen.
Seeds4organic – databasen til jer, der er leverandører af økologisk planteformeringsmateriale
Hvis I ønsker at registrere økologisk eller omlægningsplanteformeringsmateriale i OrganicXseeds, skal I først oprettes som leverandører i Seeds4organic. Seeds4organic anvendes til at oprette de tilbud, der skal fremgå i OrganicXseeds. I Seeds4organic kan der oprettes økologisk og omlægningsplanteformeringsmateriale.
Det er muligt for både danske og udenlandske økologiske forsyningsvirksomheder, at blive oprettet som leverandører og derved få materiale registreret i den danske del af OrganicXseeds.
Når I registrerer planteformeringsmateriale i Seeds4organic, skal I beskrive den specifikke sorts egenskaber eller karakteristika samt vedhæfte forsøgsdata, hvis de findes.
Det er gratis for virksomheder at oprette frø og vegetativt formeringsmateriale i databasen. I Seeds4organic er det også muligt for jer at tilkendegive, om I ønsker, at jeres materiale skal kunne sælges i andre EU-lande, som også anvender OrganicXseeds-databasen.
I Seeds4organic og dermed også OrganicXseeds kan både økologisk- og omlægningsmateriale oprettes. Økologiske primærbedrifter skal inden for samme sort anvende økologisk materiale før omlægningsmateriale. Derfor skal det fremgå af jeres udbud, hvilken status materialet har.
Registrering som leverandør
Hvis I ønsker at blive oprettet som leverandør i Seeds4organic, skal I registrere jeres virksomhed via hjemmesiden seeds4organic.eu. Her vil I blive bedt om en række oplysninger og I skal bl.a. også vedhæfte jeres økologicertifikat. Når I har indsendt registreringen, vil I blive kontaktet af Landbrugsstyrelsen.
Link til - Seeds4organic for leverandører
Godkendelse af planteformeringsmateriale til registrering i OrganicXseeds
Det er via databasen Seeds4organic, at Landbrugsstyrelsen vurderer, om et givent planteformeringsmateriale kan registreres i OrganicXseeds.
I skal være opmærksomme på, at vi ikke kan godkende materialet, hvis jeres økologicertifikat ikke er gyldigt. Hvis dette er tilfældet vil Landbrugsstyrelsen ændre virksomhedens status fra ”godkendt” til ”afventer” indtil, økologicertifikatet er opdateret. Så længe jeres status er ”afventer”, vil jeres allerede accepterede udbud ikke længere fremgå som aktivt i OrganicXseeds. Jeres oprettede udbud i Seeds4organic vil igen fremvises som aktivt udbud i OrganicXseeds i det øjeblik, at Landbrugsstyrelsen ændrer jeres status fra ”afventer” til ”godkendt”.
Oprettelse af sorter i Seeds4organic
Når I opretter sorterne i Seeds4organic, skal I som minimum udfylde følgende oplysninger:
- Art
- Sort, hvis denne findes
- Mængde til rådighed på det danske marked i det pågældende år (denne information vil ikke være synlig i OrganicXseeds, men skal anvendes af Landbrugsstyrelsen til afrapportering til EU)
- Leverandørnavn
- Leveringsområde
- Navnet på det ansvarlige kontrolorgan
- Sortens egenskaber og karakteristika
- Eventuelle blandingers indhold af frø opgjort både i vægtprocent og antal frø
- Afprøvningsland, hvis dette er sket
- Sortens forsøgsdata, hvis de findes
- Dato for, hvornår materialet vil være til rådighed
For at få jeres økologiske planteformeringsmateriale optaget i databasen og synliggjort for de økologiske producenter, skal alle ovennævnte punkter udfyldes.
Det er også muligt at give andre oplysninger, som kan være relevante for økologiske primærbedrifter, herunder oplysninger om, hvorvidt der er foretaget analyse for frøbårne sygdomme.
Når I er klar til at levere sorten, skal I aktivere tilbuddet i Seeds4organic. Når I ikke længere kan levere sorten, skal I deaktivere tilbuddet.
Det er vigtigt at være opmærksom på, at indholdet af frø i blandingerne både skal angives som antallet af frø i blandingerne i procent og som vægtprocent. Dette skyldes, at der er forskellige krav i den danske økologibekendtgørelse og den europæiske økologiforordning.
Opret jeres produkter i god tid
I kan oprette sorter i Seeds4organic hele året og løbende tilpasse jeres udbud, men for at sikre at oplysningerne er tilgængelige for økologiske primærbedrifter i særligt forårs- og efterårssæsonen, anbefales det, at I indmelder jeres produkter hurtigst muligt og inden de relevante vækstsæsoner.
Økologiske jordbrugere kan tidligst søge om tilladelse til anvendelse af ikke-økologisk planteformeringsmateriale tre måneder før anvendelsestidspunktet for den aktuelle afgrøde. I kan derfor med fordel tilrettelægge jeres oprettelse af produkter herefter.
Særlige forhold vedrørende de blandinger, der skal opfylde de økologiske sædskiftekrav
For økologiske producenter gælder, at der skal være et sædskifte, hvor der indgår bælgafgrøder, som hoved-, mellem- eller efterafgrøder, som svarer til 20 pct. af omdriftsarealet.
Bælgafgrøder er defineret som:
- Afgrøder der udelukkende består af arter fra ærteblomstfamilien.
- Korn sammen med storfrøede arter fra ærteblomstfamilien, hvor disse udgør minimum 50 pct. af frøene i blandingen (opgjort som antallet af frø i blandingen).
- Græsblandinger, hvor småfrøede arter fra ærteblomstfamilien udgør minimum 15 pct. af frøene i blandingen (opgjort som antallet af frø i blandingen).
Når I opretter tilbud på blandinger, som de ovenfor nævnte i Seeds4organic, er det derfor væsentligt, at I angiver, om der tale om storfrøede eller småfrøede arter eller sorter og med hvilken andel, de indgår i blandingen, så økologiske primærbedrifter kan dokumentere dette på kontrollen.
Det er vigtigt at være opmærksom på, at indholdet af frø i blandingerne både skal angives som antallet af frø i blandingerne i procent og som vægtprocent. Dette skyldes, at der er forskellige krav i den danske økologibekendtgørelse og den europæiske økologiforordning.
Oplysningerne om arter/sorter og deres procentmæssige fordeling skal angives i feltet ”yderligere oplysninger”.
Yderligere skal der på en økologisk bedrift dyrkes kulstoflagrende afgrøder svarende til 50 pct. af bedriftens indberettede produktionsareal med hovedafgrøder, mellemafgrøder og efterafgrøder.
Kulstoflagrende afgrøder er defineret som:
- Græs, græsblandinger, kløver og lucerne, permanent eller i omdrift
- Udlæg af græs, græsblandinger, kløver, og mellem- eller efterafgrøder
- Energiafgrøder, skovkulturer, frugttræer og buske med bunddække af græs
Udover den påkrævede information i Seeds4organic, kan følgende dokumentation med fordel fremgå af jeres label på emballagen:
- om der er tale om en halvbalnding der er oprettet og godkendt i Seeds4organic (f.eks. således ”Halvblanding, Seeds4organic, årstal xxxx”)
- om der er tale om en kulstoflagrende og/eller bælgafgrøde
- andelen af bælgplantefrø i procent (opgjort som antallet af frø i blandingen)
Frøblandinger, herunder halvblandinger
Det skal fremgå i OrganicXseeds, hvilke blandinger der består af 100 pct. økologisk frø, og hvilke blandinger der indeholder bestanddele af ikke-økologisk frø (halvblandinger). Når I opretter blandinger i Seeds4organic, skal I derfor altid angive den økologiske andel i blandingen.
Foder-/græsblandinger
Der kan med fordel for foderblandinger angives en procentandel af frø for hver enkelt art og sort i blandingen, uanset om der er tale om økologiske. Dette for at gøre det lettere for primærproducenterne at gennemskue, om den enkelte blanding kan anvendes til at opfylde de økologiske sædskiftekrav. Sædskiftekravene er beskrevet i Vejledning for økologisk jordbrugsproduktion.
Halvblandinger
Ved halvblandinger forstås blandinger, hvor minimum 70 pct. af blandingen er økologiske frø. For at økologiske producenter må anvende de såkaldte ”halvblandinger”, skal halvblandingerne være oprettet i Seeds4organic.
Landbrugsstyrelsen skal registrere halvblandingen i Seeds4organic, førend den må anvendes af økologiske primærbedrifter. Til beslutning af om halvblandingen kan godkendes, vil det blive vurderet, om der indgår sorter eller arter, som er tilgængelige i renbestand i OrganicXseeds, samt om blandingen er sammensat med den højst mulige økologiandel.
Såfremt der indgår arter, som kan fås i renbestand i OrganicXseeds, skal I, som leverandør medsende begrundelse og dokumentation for, hvorfor det tilgængelige materiale fra OrganicXseeds, ikke er anvendt i blandingen.
Når Landbrugsstyrelsen har vurderet sammensætningen i halvblandingen og tilladt, at halvblandingen indeholder ikke-økologiske frø, vil halvblandingen fremgå i OrganicXseeds. Herefter kan økologiske primærbedrifter anvende blandingen, uden at de skal søge om individuel tilladelse for de ikke-økologiske komponenter i blandingen.
Følgende dokumentation kan med fordel fremgå af jeres label på emballagen:
- om der er tale om en halvblanding, der er oprettet og godkendt i Seeds4organic
- om der er tale om en kulstoflagrende og/eller bælgafgrøde
- andelen af små-/storfrøede bælgplantefrø (opgjort som antallet af frø i blandingen)
- økologiandelen i procent
Efterafgrødeblandinger
Hvis der oprettes tilbud under ”afgrøden” efterafgrødeblandinger i Seeds4organic, er disse opdelt i sortsgrupperne pligtige og frivillige. For at en efterafgrødeblanding kan godkendes under sortsgruppen ”pligtige”, skal den opfylde efterafgrødekravene, dette vil blive kontrolleret i forbindelse med gennemgangen af tilbuddet i Seeds4organic. Hvis blandingen ikke opfylder kravene til pligtige efterafgrøder, vil blandingen blive placeret i sortsgruppen ”frivillige”.
Særligt vedrørende "1.8.6" og frøplanter
Mulighederne for at søge tilladelser til at anvende ikke-økologisk planteformeringsmateriale er under udfasning, og adgangen til at få dispensation til at bruge ikke-økologisk materiale vil udløbe senest den 31. december 2036. Derfor er det vigtigt, at der hele tiden bliver udbudt flere egnede økologiske sorter.
Frem mod den 31. december 2036 kan I dog under særlige omstændigheder få tilladelse til at anvende ikke-økologisk planteformeringsmateriale til at producere økologisk planteformeringsmateriale (en såkaldt ”tilladelse iht. pkt. 1.8.6.”).
Forudsætningen for at få en tilladelse iht. pkt. 1.8.6. er bl.a., at det ikke er muligt at fremskaffe økologisk planteformeringsmateriale eller omlægningsplanteformeringsmateriale.
I perioder, hvor der ikke er økologisk planteformeringsmateriale til rådighed, har de økologiske primærproducenter ikke pligt til at anvende f.eks. økologisk udsæd. Men i en sådan situation skal de økologiske primærproducenter stadig søge om tilladelse til at anvende ikke-økologisk udsæd, og det er derfor vigtigt, at I udsteder en ordrebekræftelse til økologen, så snart det ikke-økologiske planteformeringsmateriale er bestilt. Af ordrebekræftelsen skal fremgå både bestillingsdato og aftalt leveringsdato.
For planteformeringsmateriale, der er bestilt i en periode, hvor der er midlertidig tilladelse til at anvende ikke-økologisk planteformeringsmateriale, skal leveringen ske inden tidspunktet, hvor det økologiske planteformeringsmateriale kommer på markedet. Det er derfor vigtigt for økologen, at både dato for bestilling og dato for aftalt levering fremgår af ordrebekræftelsen. Det skal altid fremgå af jeres faktura til økologen, at det ikke-økologiske materiale er ubejdset.
Frøplanter
Hvis I producerer frøformerede småplanter (frøplanter) til økologiske producenter, skal disse produceres i overensstemmelse med de økologiske produktionsregler. Det er muligt at søge om tilladelse til at anvende ikke-økologiske frø, hvis det er nødvendigt.
Hvis der er tale om etårige frøplanter skal økologiske producenter anvende økologiske småplanter, og hvis de køber dem af en anden virksomhed, skal denne virksomhed være certificeret til økologi.
Hvis der er tale om flerårige småplanter (både frøplanter og vegetativt formerede småplanter) er det muligt for økologiske producenter at søge tilladelse til at anvende ikke-økologiske flerårige frøplanter, hvis det materiale, de ønsker at anvende, ikke fremgår af databasen.
Hvis I udbyder økologiske frøplanter, kan I registrere dem i Seeds4organic, med henblik på at udbuddet vises i OrganicXseeds.
Du kan læse mere herom i "Vejledning om økologi til jordbrugets forsyningsvirksomheder m.v."
EU-landenes frødatabaser (genvej til Europa-Kommissionens hjemmeside)
Fra den 1. januar 2004 er der i alle EU-lande etableret databaser, der giver overblik over udbuddet af økologisk frø og vegetativt formeringsmateriale i det enkelte land.