Økologimærker
Her finder du information om det danske økologimærke (Ø-mærket) og EU´s økologimærke.
Det røde Ø-mærke
Det røde Ø-mærke blev indført i 1989. Ø-mærket er en garanti for, at et økologisk produkt er kontrolleret af de danske myndigheder, som jævnligt fører kontrol med de jordbrug og virksomheder der producerer, forarbejder, pakker eller mærker de økologiske varer i Danmark.
Ø-mærket kan frivilligt anvendes i mærkningen af fødevarer, når disse markedsføres som økologiske i varebetegnelsen. Det er en betingelse, at mærkningen med Ø-mærket foretages af en virksomhed, der er omfattet af de danske myndigheders økologikontrol.
Fødevarestyrelsen har ansvaret for reglerne om brug af Ø-mærket i forbindelse med markedsføring af økologiske fødevarer.
Anvendes Ø-mærket ved markedsføring af og reklame for non-food produkter i primærleddet (fx hø og juletræer), foretages administration og kontrol af Landbrugsstyrelsen.
Ø-mærket må gerne gengives i forbindelse med oplysning og undervisning om økologi, herunder i forbindelse med generelle kampagner for økologiske fødevarer. Har du spørgsmål, er du velkommen til at kontakte Landbrugsstyrelsen.
Download Ø-mærket på Fødevarestyrelsens hjemmeside
EU's økologimærke
Når en fødevare er mærket med EU's økologimærke, viser det, at varen er økologisk og er produceret samt kontrolleret efter retningslinjerne i EU's økologiforordning.
Fra juli 2010 blev EU's økologimærke obligatorisk for alle præemballerede økologiske fødevarer inden for Den Europæiske Union. Økologimærket må også anvendes frivilligt til ikke-præemballerede økologiske varer, der er produceret indenfor EU, eller andre økologiske varer, der er importeret fra tredjelande.
Download EU´s økologimærke
Link til EU´s økologimærke på EU kommissionens hjemmeside
Læs mere om brug af EU´s økologimærke
Genveje
Læs mere om danskernes kendskab og tillid til Ø-mærket og EU's økologimærke i Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeris seneste undersøgelse af økologimærkerne
Læs mere om handel i Vejledning om økologisk jordbrugsproduktion