Etableringsstøtte til unge landbrugere 2023
Etableringsstøtte til unge landbrugere og gartnere har til formål at styrke de unges mulighed for etablering og fastholdelse og dermed generationsskifte i disse brancher. Tilskuddet skal polstre økonomien med en forhøjet egenkapital på tværs af driftsgrenene i erhvervet. Etableringsstøtte til unge landbrugere er en del af den danske CAP-plan og er finansieret af EU.
Om tilskuddet
Hvem kan søge?
Er du ung landbruger eller gartner, og har overtaget eller står overfor at overtage en primær jordbrugsbedrift, i form af enten et landbrug eller et gartneri, kan du søge tilskud til din etablering.
Alder
Du kan søge om tilskud til etablering, hvis du er under 41 år på ansøgningstidspunktet. Dvs. du må ikke være fyldt 41 år på den dato, hvor du indsender din ansøgning om tilsagn.
Uddannelseskrav
Når du anmoder om tilsagn, skal du have en relevant uddannelse svarende til minimum den fireårige landmandsuddannelse eller den tilsvarende gartneriuddannelse. Andre uddannelser med et højere eller tilsvarende relevant fagligt niveau er også støtteberettiget.
Se udvalgte eksempler på godkendte uddannelser.
Driftslederkrav
Når du anmoder om udbetaling, er det et krav, at du er driftsleder, og at din ejerandel af virksomheden er på minimum 25 pct. Samtidig skal din stemmeandel registreret i CVR-registret være på minimum 50 pct.
Arbejdskraftsbehov
Din virksomhed skal have et årligt arbejdskraftbehov på mindst 1.665 timer for at kunne søge tilskud som heltidsbedrift eller mindst 830 timer som deltidsbedrift.
Arbejdskraftbehovet opgøres efter normtimesatser, som fremgår af bilag 1 i bekendtgørelsen (se afsnit: Hvad siger loven?). Arbejdskraftbehovet beregnes i udgangspunktet automatisk ud fra de oplysninger, vi har om dig, når du søger om tilsagn om tilskud.
Hvis du ikke opfylder arbejdskraftsbehovet på tilsagnstidspunktet, skal du som minimum have en plan for, hvordan du opfylder arbejdskraftsbehovet, når du efterfølgende søger om udbetaling. Planen kan eksempelvis være en beregning for sælgers bedrift. På udbetalingstidspunktet skal du opfylde kravet og vedblive med det i tre år, efter du har modtaget din udbetaling fra os.
Ved en primær jordbrugsbedrift forstås en virksomhed med produktion af primære jordbrugsprodukter, der fremgår af bilag 1 til Traktaten om Den Europæiske Unions funktionsmåde. Produkterne må ikke være forarbejdet eller forædlet, undtagen, hvis aktiviteterne vedrører forberedelse til første salg.
Hvad giver vi tilskud til?
Vi giver tilskud til enten:
- Heltidsbedrifter
- Deltidsbedrifter
- Heltidsbedrifter skal have et årligt arbejdskraftbehov på mindst 1.665 timer.
- Deltidsbedrifter skal have et årligt arbejdskraftbehov på mindst 830 og op til 1.665 timer.
Arbejdskraftbehovet opgøres efter normtimesatser, som fremgår af bilag 1 i bekendtgørelsen (se afsnit: Hvad siger loven?). Arbejdskraftbehovet beregnes automatisk ud fra de oplysninger, vi har om dig, når du søger om tilsagn om tilskud.
Hvis du ikke opfylder arbejdskraftsbehovet på tilsagnstidspunktet, skal du som minimum have en plan for, hvordan du opfylder arbejdskraftsbehovet, når du efterfølgende søger om udbetaling. Planen kan eksempelvis være en beregning for sælgers bedrift.
På udbetalingstidspunktet skal du opfylde kravet og vedblive med det i tre år, efter du har modtaget din udbetaling fra os.
Ved en primær jordbrugsbedrift forstås en virksomhed med produktion af primære jordbrugsprodukter, der fremgår af bilag 1 til Traktaten om Den Europæiske Unions funktionsmåde. Produkterne må ikke være forarbejdet eller forædlet, undtagen, hvis aktiviteterne vedrører forberedelse til første salg.
Hvor meget kan du få i tilskud?
Det samlede, offentlige tilskud beregnes ud fra virksomhedens arbejdskraftsbehov:
- Heltidsbedrifter vil få et tilsagn på ca. 745.000 kr. (100.000 euro).
- Deltidsbedrifter vil få et tilsagn på ca. 372.500 kr. (50.000 euro).
Der er afsat ca. 193 mio. kr. årligt i perioden 2023-2027, og samlet ca. 964 mio. kr. i alt for hele perioden.
Du kan kun søge og få udbetalt ét tilskud i perioden 2023-2027.
Har du i perioden 2015-2022 søgt om tilskud til arealordningen, Unge nyetablerede landbrugere, kan du stadig søge om tilskud til den nye ordning Etableringsstøtte til unge landbrugere og gartnere. Det gælder dog kun, hvis du lever op til betingelserne for at få tilsagn på etableringsordningen og ikke allerede har modtaget udbetaling igennem fem år på arealordningen. Når vi udbetaler etableringsstøtten, modregner vi det tilskud, du har fået under den nuværende arealordning.
Landbrugsstyrelsens tilskud til etableringsstøtte af unge landbrugere og gartnere finansieres 100 pct. af EU via Den Europæiske Landbrugsfond for Udvikling af Landdistrikterne (ELFUL).
Prioritering af ansøgninger
Såfremt der er søgt om flere penge, end der er afsat til ordningen, skal Landbrugsstyrelsen prioritere hvilke etableringer, der kan få tilskud. Ansøgninger på tværs af hel- og deltidsbedrifter bliver håndteret samlet.
Prioriteringen skal sikre ordningens overordnede formål om flest mulige generationsskifter. Nyere datoer for indgåelse af købsaftaler og/eller endelige tinglysninger har forrang fremfor ældre datoer.
Købsaftaler dækker over handler, der gennemføres endeligt i fremtiden. Tinglysninger, der er gennemført, dækker over den endelige skødedato. Det er kun muligt at opnå tilskud ift. allerede gennemførte etableringer, hvis tinglysningsdatoen er under fire år gammel på den dato, hvor ansøgningen om tilsagn indsendes.
Prioriteringsmodellen består af to prioriteringskriterier:
- Prioriteringskriterie 1 rangerer alle indkomne ansøgninger om tilsagn ift. enten datoen for underskrevet købsaftale eller endelige tinglysningsdato. Det vil altså sige, at nyere datoer går forud for ældre datoer.
- Lodtrækning
I tilfælde af, at der herefter fortsat er lighed mellem to, eller flere, ansøgninger, og den bevillingsmæssige ramme er fuldt anvendt, bliver der trukket elektronisk lod blandt disse ansøgninger.
Hvad er formålet ordningen?
Etableringsstøtte til unge landbrugere og gartnere har til formål at styrke de unges mulighed for at etablere og fastholde en virksomhed og understøtter dermed generationsskifte i disse brancher. Tilskuddet skal polstre økonomien med en forhøjet egenkapital på tværs af driftsgrenene i erhvervet.
Hvad siger loven?
Danske regler (bekendtgørelsen)
- Bekendtgørelse nr 344 af 29/03/2023 om etableringsstøtte til unge landbrugere
- Bekendtgørelse nr 396 af 19/04/2023 om ændring af bekendtgørelse om etableringsstøtte til unge landbrugere
EU-regler (forordning)
Kontakt
Landbrugsstyrelsen
Tilskud & Sagsbehandling
Projekttilskud
Tlf.: 33 95 80 00
E-mail: projekttilskud@lbst.dk
Læs mere om enheden Projekttilskud