Engangskompensation

Engangskompensation er en ny 5-årig tilsagnsordning under den danske CAP-plan 2023. Engangskompensation afløser ordningen under landdistriktsprogrammet med 20-årige tilsagn om tilskud til fastholdelse af vådområder, naturlige vandstandsforhold og lavbundsområder.

Du kan søge engangskompensation, hvis du har medvirket i et vand- og klimaprojekt og i den forbindelse valgte at beholde det ekstensiverede areal. Du kan ikke få engangskompensation til arealer, som Landbrugsstyrelsen har opkøbt og efterfølgende solgt i offentligt udbud efter projektets etablering.

De vigtigste betingelser under ordningen er, at arealerne skal henligge som græs- eller naturarealer, og at du i øvrigt overholder bestemmelserne i den servitut, som er blevet tinglyst i forbindelse med projektet. 

Du kan søge tilsagn i Tast selv, og du kan læse mere om, hvordan du udfylder ansøgningsskemaet i brugerguiden, der ligger under punktet "Søg om tilskud" under fanen "Sådan søger du".

Hvem kan søge?

Du skal være ejer af et landbrugsareal for at kunne søge engangskompensation til det.

Du kan i 2024 søge til arealer, der har indgået i et vådområde- eller lavbundsprojekt finansieret af Landbrugsstyrelsen (ikke Miljøstyrelsens klima-lavbundsprojekter), hvor anlægsarbejdet er afsluttet i 2023.

Læs mere om Landbrugsstyrelsens Vand- og klimaprojekter

 

Hvad giver vi tilskud til?

Du kan søge engangskompensation til arealer, der har været en del af et vand- og klimaprojekt. Det er et krav under vand- og klimaprojektet, at der skal tinglyses en servitut, som pålægger, at arealet skal være permanent ekstensiveret. Det er denne permanente ekstensivering, som du bliver kompenseret for med tilskuddet.

Du kan søge om engangskompensation første gang i 2024 for projekter,
hvor anlægsarbejdet er afsluttet i 2023. 

Hvor meget kan du få i tilskud?

Det er arealanvendelsen i en såkaldt referenceperiode, der afgør, hvilken tilskudssats du kan få for arealet. Arealerne skal have været anvendt til enten omdriftsafgrøder, visse permanente afgrøder eller permanent græs i referenceperioden.

Tilskudssatserne er:

  • 82.500 kr./ha for omdriftsarealer og
  • 35.500 kr./ha for permanente græsarealer

For engangskompensation i 2024 er referenceperioden som udgangspunkt 1. januar 2017 – 31. december 2021. 

Hvilke arealer kan jeg søge tilskud til?

  • Du skal være ejer af arealerne
  • Arealerne skal indgå i et vand- eller klimaprojekt, hvor anlægsarbejdet er afsluttet i 2023. Kommunen eller anden projektejer kan oplyse, om anlægsarbejdet er afsluttet
  • Den permanente ekstensivering af arealet skal tinglyses som en del af det forudgående projekt
  • Arealerne skal ligge inden for projektområdets afgrænsning
  • Arealerne skal have været anvendt til enten omdriftsafgrøder, visse permanente afgrøder eller permanent græs i referenceperioden
  • Arealerne skal henligge som græs- eller naturareal ved udløbet af ansøgningsfristen i ansøgningsåret
  • Der må ikke være skov på arealerne
  • Arealerne må ikke være permanent vanddækkede, medmindre det er sket som følge af projektet. Det kan f.eks. være en sø, som er del af projektet
  • Arealerne må ikke indgå i 3-metersbræmmer eller være registreret som GLM-fortidsminde
  • Arealerne må ikke modtage tilskud under andre tilskudsordninger. Læs mere om de enkelte undtagelser i vejledningen.
  • Arealerne må ikke allerede være omfattet af anden regulering, som omfatter, at der både er forbud mod omlægning eller dyrkning og forbud mod gødskning og sprøjtning.

Læs mere i

Vejledning om Engangskompensation.

Hvad er formålet med ordningen?

Formålet med ordningen er at understøtte projekter, hvor arealer udtages permanent fra almindelig landbrugsproduktion til gavn for klima, vandmiljø og biodiversitet.

Hvad siger loven?

Reglerne af betydning for engangskompensation findes i følgende forordninger, love og bekendtgørelser: 

EU-regler

  • EUROPA-PARLAMENTETS og RÅDETS FORORDNING (EU) 2021/2115 af 2. december 2021 om regler for støtte til strategiske planer, der udarbejdes af medlemsstaterne under den fælles landbrugspolitik og finansieres gennem Den Europæiske Garantifond for Landbruget (EGFL) og Den Europæiske Landbrugsfond for Udvikling af Landdistrikterne (ELFUL), og om ophævelse af forordning (EU) nr. 1305/2013 og (EU) nr. 1307/2013 (CAP-planforordning)
  • EUROPA-PARLAMENTETS og RÅDETS FORORDNING (EU) 2021/2116 af 2. december 2021 om finansiering, forvaltning og overvågning af den fælles landbrugspolitik og om ophævelse af forordning (EU) nr. 1306/2013 (Den horisontale forordning)
  • KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) 2022/1172 af 4. maj 2022 om supplerende regler til Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) 2021/2116 for så vidt angår det integrerede forvaltnings- og kontrolsystem i den fælles landbrugspolitik og anvendelse og beregning af administrative sanktioner i forbindelse med konditionalitet
  • KOMMISSIONENS GENNEMFØRELSESFORORDNING (EU) 2022/1173 af 31. maj 2022 om regler for anvendelsen af Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) 2021/2116 for så vidt angår det integrerede system for forvaltning og kontrol under den fælles landbrugspolitik

Danske regler

Vejledning

Du kan læse mere om ordningen i vejledningen. Bemærk, at der er kommet en ny version pr. 12. april 2024:

Vejledning om engangskompensation 2024, april

Du kan også læse en kort introduktion til ordningen i faktaarket:

Faktaark for engangskompensation