Whistle-blower ordning - Plantesundhed, GMO og økologi
På denne side kan du anmelde en virksomhed, en privatperson eller Landbrugsstyrelsen, hvis du observerer eller har kendskab til en overtrædelse af regler og krav på områderne plantesundhed, genmodificerede organismer (GMO) og økologi.
En overtrædelse kan fx være et uanmeldt fund af en karantæneskadegører på planter, en overtrædelse på GMO- eller økologiområdet, eller hvis du får kendskab til, at Landbrugsstyrelsen som kontrolmyndighed ikke følger reglerne på ovenstående områder. Ordningen kan ikke anvendes til anmeldelse af flyvehavre.
Eksempler på overtrædelser, der kan anmeldes til Landbrugsstyrelsen:
På økologiområdet:
- Hvis en landbruger ikke efterlever reglerne, eksempelvis hvis de sælger produkter som værende økologiske selvom produkter er ikke-økologisk.
- Hvis man har mistanke om, at der benyttes ikke-tilladte produkter i produktionen, eksempelvis hvis der benyttes kunstgødning, ikke tilladte tilsætningsstoffer mm.
- Hvis der anvendes falske certifikater eller andre falske officielle dokumenter.
På GMO-området:
- Hvis man har mistanke om, at en virksomhed importerer og forhandler ikke-godkendt GMO (vi har tidligere haft anmeldelser af salg af selvlysende GM-fisk til akvarier, såkaldte ”Glofish”. )
- Hvis man har mistanke om, at der er iblandet ikke godkendt GMO i markedsført frø eller udsæd.
- Hvis man har mistanke om, at der dyrkes ikke-godkendt GMO.
På plantesundhedsområdet:
- Hvis en virksomhed ikke efterlever reglerne, eksempelvis hvis en virksomhed ikke er registreret som operatør.
- Hvis en virksomhed importerer kontrolpligtige varer uden at forhåndsanmelde sendingen og dermed uden at der udføres importkontrol.
- Hvis der anvendes falske plantesundhedscertifikater eller andre falske officielle dokumenter.
- Hvis der forekommer karantæneskadegørere i en vare, eller hvis karantæneskadegørere forekommer i en planteskole eller i et gartneri el. lign.
- Hvis en virksomhed reparerer ISPM 15-mærket træemballage uden at være godkendt til det.
- Hvis Landbrugsstyrelsen selv bryder reglerne om offentlig kontrol, eksempelvis hvis kontrolhyppigheder ikke overholdes, hvis medarbejdere bryder deres tavshedspligt, eller hvis medarbejdere ikke er upartiske el. lign.