Skadegørerspecifik plantesundhedsberedskabsplan ved udbrud af bakterien Xylella fastidiosa

En plan for, hvem, der gør hvad, hvordan og hvornår, er en vigtig forudsætning, hvis man skal handle hurtigt i tilfælde af et udbrud af en planteskadegører. Derfor har Landbrugsstyrelsen netop udarbejdet en beredskabsplan, der tages i brug, hvis vi finder angreb af Xylella fastidiosa i Danmark.

Publiceret 12. marts 2021

Øget forebyggelse og hurtig bekæmpelse er hjørnestenene i EU's plantesundhedsforordning, der trådte i kraft december 2019 og har til formål at hindre at alvorlige planteskadegørere kommer ind i EU og etablerer sig.

Et af kravene i forordningen er, at alle nationale plantesundhedsmyndigheder i EUs medlemsstater inden 2023 har udarbejdet beredskabsplaner for de 20 særligt skadelige karantæneskadegørere, de såkaldte EU-prioriterede karantæneskadegørere, herunder bakterien Xylella fastidiosa, så der hurtigt kan sættes ind med udryddelsesforanstaltninger ved fund.

Landbrugsstyrelsens beredskabsplan for Xylella fastidiosa indeholder information om skadegørerens biologi, vektorer, værtplanter og udbredelse, samt en beskrivelse af strategien for feltundersøgelser, prøvetagning, destruktion af værtplanter, indsatser i forhold til vektorer og for oplysningskampagner mm.

Her kan du finde beredskabsplanen for Xylella fastidiosa

Professionelle operatører som udsteder plantepas har også en vigtig rolle at spille, når det kommer til at understøtte parathed ift. udbrud på plantesundhedsområdet. Plantesundhedsforordningen har også krav til disse virksomheders plantesundhedskompetencer, herunder udarbejdelse af handlingsplaner til brug ved fund eller mistanke om fund af karantæneskadegørere i produktionen. Professionelle operatørers kompetencer og handleplaner er dermed et vigtigt første led i hurtig ageren ved fund eller mistanke om fund af karantæneskadegørere.

Her kan du finde mere om krav til professionelle operatørers kompetencer og handlingsplaner

Mere om beredskabsplaner

Beredskabsplanen for Xylella er et såkaldt skadegørerspecifikt bilag til den generelle beredskabsplan, der beskriver de tværgående arbejdsgange for Landbrugsstyrelsen, herunder intern ansvarsfordeling, organisation og indsatsens processer m.m. Den generelle beredskabsplan gælder ved alle udbrud på plantesundhedsområdet og er uafhængig af skadegøreren.

På LBST.dk findes såvel den generelle beredskabsplan som de skadegørerspecifikke bilag til beredskabsplanen (Xylella fastidiosa og fyrrevednematoden). Siden vil blive udbygget i takt med, at der udarbejdes nye skadegørerspecifikke beredskabsplaner for EU-prioriterede karantæneskadegørere.

Her kan du finde Landbrugsstyrelsens information om beredskabsplaner

Husk anmeldepligten

Ved fund eller mistanke om forekomst af Xylella fastidiosa eller øvrige karantæneskadegørere skal du kontakte Landbrugsstyrelsen. Du har pligt til at anmelde et evt. fund.

Her kan du finde anmeldelsesskabelonen på Landbrugsstyrelsens hjemmeside

eller du kan kontakte:

Fødevareministeriet

Landbrugsstyrelsen

Planter & Biosikkerhed

Nyropsgade 30, 1780 København V

Tlf: 33 95 80 00 ǀ planter@lbst.dk

Er du journalist, er du velkommen til at kontakte Landbrugsstyrelsens pressetelefon på tlf. 41 89 25 07.