Plantenyhedsnævnet udvides og får flere beføjelser

Landbrugsstyrelsen har nedsat et nyt plantenyhedsnævn, der arbejder med anmeldelse, afprøvning og godkendelse af sorter til optagelse i Plantenyhedsregistret og sorter til optagelse på sortslisten.

Publiceret 24. august 2020

Det nye plantenyhedsnævn er en konsekvens af en ændring af lov om plantenyheder og lov om planter og plantesundhed, som indfører en ny opgavefordeling mellem TystofteFonden, Plantenyhedsnævnet og virksomheder, der kan udpeges til at udføre afprøvning, prøvetagning og avlskontrol.

Virksomheder kan nu blive udpeget til at udføre afprøvning, prøvetagning og avlskontrol

Fremover er det Plantenyhedsnævnet, som afgør, om nye plantesorter kan optages på sortslisten, og som certificerer partier. Andre afgørelser som godkendelse til at producere større partier af græsser, godkendelser vedrørende handelsfrø, tilladelse til handel med miljøfrøblandinger og godkendelse af populationer træffes fortsat af TystofteFonden.

Med modellen vil det være muligt for virksomheder under en række betingelser, at blive udpeget af Landbrugsstyrelsen til at udføre afprøvning, prøvetagning og avlskontrol på frie markedsvilkår.

Læs mere om udpegning her

Nævnet udvides fra tre til fire medlemmer. Medlemmerne er indstillet ligeligt fordelt mellem Københavns Universitet og Aarhus Universitet. De fire faglige medlemmer dækker samlet set nævnets område bredt både videns- og kompetencemæssigt. Formanden for nævnet har en stærk administrativ og forvaltningsretlig profil, der bl.a. skal sikre nævnets nye kompetencer forvaltes korrekt.

Som formand er udpeget

Anne Rejnhold Jørgensen, tidligere ansat i Anklagemyndigheden, uddannet advokat og har over 30 års erfaring fra Patent- og Varemærkestyrelsen, hvor hun har været kontorchef for Politik, Jura og international arbejde, Ankenævnet for Patenter og Varemærker og i den forbindelse fulgt den internationale udvikling tæt gennem årene herunder bl.a. i WIPO-regi. Endelig vurderes det at den patentfaglige baggrund vil kunne komme forædlerbranchen til gode, og hjælpe dem i udviklingen af landbrugets konkurrencesituation.

Som medlemmer er udpeget

Inger Holme, seniorforsker, fra Aarhus Universitet, Institut for Agroøkologi – Afgrødegenetik og Bioteknologi. Profil: vævskultur i cerealier, udvikling af nye transformationssystemer i cerealier, molekylær biologiske teknikker.

Johannes Ravn Jørgensen, lektor, fra Aarhus Universitet, Institut for Agroøkologi – Afgrødesundhed. Profil: udbyttepotentiale og kvalitative egenskaber i korn med fokus på tilvejebringelse af viden, der sikrer at udbyttepotentialet udnyttes og de kvalitative egenskaber er optimeret i konventionelle, økologiske og præcisionsjordbrugs- dyrkningssystemer, samt fokus på kvalitetsanalyser; NIR, digital billedanalyse, kemiske og fysiske analyser og præcisionsjordbrug.

Kirsten Jørgensen, lektor, fra Københavns Universitet, Institut for Plante- og Miljøvidenskab. Profil: cyanogene glukosiders rolle i cassava-planten (Manihot esculenta Crantz) og ekspressionsmønstrene for generne involveret i biosyntesen af de cyonogene glukosider under planteudvikling og som respons på abiotiske og biotiske stressfaktorer som saltholdighed, tørke og virusangreb. Specialist i histologi og fysiologi af planter, der bestemmer både på det transkriptionelle og cellulære niveau, hvor de aktive ingredienser produceres og lokaliseres.

Søren Kjærsgaard Rasmussen, Professor emeritus, fra Københavns Universitet, Institut for Plante- og Miljøvidenskab. Profil: molekylær planteforædling.

 

Yderligere oplysninger:

Er du journalist, er du velkommen til at kontakte vores pressetelefon på tlf. 41 89 25 07.