Kort hjælper de fleste landmænd til enkel efterafgrøde-dispensation

Store dele af den danske landbrugsjord ligger indenfor et område, hvor landmænd får enkel dispensation fra såfrist.

Publiceret 20. august 2015

En kold og våd vækstsæson har medført, at mange landmænd høster sent i år, hvilket betyder, at de har svært ved at få sået eftergrøder til fristen i dag 20. august.  

Nyt kort fra NaturErhvervstyrelsen sikrer, at mange landmænd i dag får en enkel vej til at søge dispensation fra såningsfristen for efterafgrøder.

”Vi har med kortet forsøgt at gøre det så enkelt som muligt for landmændene at søge dispensation fra kravet. Kortet viser, hvor i landet der har været usædvanligt koldt, og hvor landmændene derfor har fået forsinket deres høst. De landmænd, som bor i et område, hvor de gennemsnitligt har haft minimum 12 dages forsinkelse, ligger indenfor den blå zone på kortet,” forklarer enhedschef Lotte Dige Toft.

Hun understreger, at andre landmænd udenfor zonen langt fra er afskåret fra at få en dispensation.

”Vi ved, at en række landmænd i andre områder også er berørt af usædvanlig vejr. Her er det typisk meget vådt vejr, som i kombination med deres afgrøder og jordbundsforhold giver problemer. De data har vi desværre ikke kunnet trække ind i kortet. Derfor er de landmænd nødt til at sende mere information til os, så vi kan vurdere, om de har stået i en usædvanlig situation,” siger hun.

Landmændene har nu frist frem til 1. september til at søge dispensationen til at få sået efterafgrøderne.

”De har derefter frem til 6. september til at få sået efterafgrøderne. Hvis de ikke kan nå det, så skal de fortælle os om det, så kan vi tage højde for det, når vi starter vores kontrol af efterafgrøderne 15. september,” siger Lotte Dige Toft.

Læs også faglig nyhed, som guider dig igennem ansøgning til dispensation;

Sådan søger du om at få udsat så-frist for MFO-efterafgrøder

Kontakt

Har du faglige spørgsmål, er du velkommen til at kontakte Kundevejledningen på tlf. 33 95 80 00 eller sende en e-mail til landbrug@naturerhverv.dk

Er du journalist, er du velkommen til at kontakte NaturErhvervstyrelsens pressetelefon på tlf. 41 89 25 07.