Dispensation for spireevne i rødkløver

NaturErhvervstyrelsen dispenserer for salg af rødkløver af sorterne Rajah og Suez af C1 med spireevne ned til 65 %.

Publiceret 20. januar 2012

Fristen for ønsker om dispensation er fredag den 3. februar 2012.

Dispensation

NaturErhvervstyrelsen dispenserer for spireevne i rødkløver så virksomheder i 2012 må sælge i alt 75 tons rødkløver af sorterne Rajah og Suez af C1 med spireevne ned til 65 %.


Hvis I har brug for dispensation, kan I søge om det senest fredag den 3. februar 2012. Herefter tildeler vi den enkelte virksomhed den mængde udsæd de må sælge med dispensation. Tilladelsen gælder indtil den 30. juni 2012. Hvis alle ønsker om dispensation ikke kan imødekommes, vil NaturErhvervstyrelsen tillade salg af de bedst spirende partier under 80 %.

Baggrund

En stor del af høsten 2011 af rødkløver af sorterne Rajah og Suez kan ikke opfylde EU minimumsnormen for spireevne som er 80 %. For at dække efterspørgslen har Branchudvalget for Frø på vegne af branchen opgjort et behov for at sælge 75 tons af rødkløver af sorterne Rajah og Suez til helsædsproduktion med dispensation for spireevne.


Vi har på denne baggrund søgt EU Kommissionen om tilladelse til at sælge denne mængde med dispensation for spireevne. Den danske ansøgning er behandlet i skriftlig procedure efter Kommissions forordning (EF) 217/2006. Der er kun ikke kommet tilbud om levering fra andre lande og den danske ansøgning er derfor blevet imødekommet.

Virksomhederne kan søge om dispensation på følgende måde:

Hvis I ønsker at sælge partier med dispensation, skal I søge om dette på mail til lah@naturerhverv.dk  med kopi til fropla@naturerhverv.dk. Vi skal modtage mailen senest fredag den 3. februar 2012.

I skal i mailen skrive de mængder, som I ønsker at sælge med dispensation. Desuden skal I oplyse, hvor meget rødkløver af sorterne Rajah og Suez af C1 jeres virksomhed producerede i sæsonen 2010-2011. Det er en betingelse for dispensation, at I vælger de bedst spirende partier til salg under dispensationen.


Vi sender svar med besked om dispensation til den enkelte virksomhed senest tirsdag den 7. februar 2012 per mail. Vi tildeler mængder under dispensationen i forhold til jeres normale produktionsstørrelse.

Tillægsmærkning

De partier som I sælger under dispensationen, skal I tillægsmærke med teksten:


”Må sælges med dispensation for spireevne ned til 65 % indtil 30.06.2012. Kun salg i Danmark”.


I skal tillægsmærke partierne ved at trykke teksten i feltet til bemærkninger på den officielle mærkeseddel. I kan også i stedet sætte en label med teksten på hver enhed, eller tydeligt stemple teksten på sækkene i eller uden for den officielle mærkeseddel.


NB! Før I udleverer partierne skal NaturErhvervstyrelsens prøvetager eller en autoriseret prøvetager kontrollere at tillægsmærkningen er udført. Prøvetageren skal dokumentere det ved at kvittere i jeres indberetning til NaturErhvervstyrelsen.

Indberetning

I skal indberette de solgte partier en gang om ugen, så vi eventuelt kan justere de tildelte mængder. I kan fx bruge bilag 1. Prøvetageren skal ud for det enkelte parti på listen skrive under på at tillægsmærkningen er udført og kontrolleret. Vi skal modtage jeres indberetning hver mandag til lah@naturerhverv.dk  og fropla@naturerhverv.dk .

Partier af præbasis- og basissæd

Hvis I har partier af præbasis- og basissæd, kan I sælge dem uden dispensation efter markfrøbekendtgørelsen, § 32, hvis I tillægsmærker partierne med den konstaterede spireevne. Vi skal have besked om de partier, som I har tillægsmærket, og vi skal samtidig have kopi af tillægsmærkningen.

 

Kontakt

Merete Buus
Specialkonsulent
Planter
Tlf. 4526 3720
E-mail: meb@naturerhverv.dk