Cannabis
Cannabis sativa L. eller almindelig hamp har været dyrket i årtusinder som levnedsmiddel og for sine stærke fibre. Planten har også medicinske egenskaber og indeholder det euforisende stof THC som anvendes som rusmiddel. Derfor er det ulovligt at dyrke planten i Danmark uden speciel tilladelse fra myndighederne.
Med speciel tilladelse dyrkes i Danmark:
- Industrihamp til foder, fibre, frø, vildtafgrøde, kosmetik, fødevarer og kosttilskud.
- Medicinsk cannabis til receptpligtig medicinsk behandling af specifikke lidelser.
Landbrugsstyrelsen forvalter ordningen om industrihamp. Landbrugsstyrelsen medvirker til vurderinger af ansøgninger til dyrknings- og udviklingsordningen for medicinsk cannabis og har løbende plantefaglig sparring med Lægemiddelstyrelsen på området. Her på siden kan du finde svar på dine spørgsmål og læse mere om Landbrugsstyrelsens arbejde med cannabisområdet.
For borgere
Forsøgsordningen med medicinsk cannabis
Forsøgsordningen med medicinsk cannabis er gældende fra d. 1. januar 2018 og fire år frem. Det indebærer at patienter med en række lidelser kan få ordineret medicinsk cannabis fra en læge når anden godkendt medicin er afprøvet.
FN’s Narkotikakonvention (1961) begrænser anvendelsen af bl.a. cannabis til videnskabelige og medicinske formål. Reglerne på området udmøntes efter loven om euforiserende stoffer og bekendtgørelsen om euforiserende stoffer.
Det er altså ikke tilladt at dyrke og besidde cannabis i Danmark uden tilladelse fra myndighederne.
Du kan læse mere om hvilke patienter der er omfattet af forsøgsordningen og hvordan medicinsk cannabis ordineres og udleveres hos Lægemiddelstyrelsen.
Information om medicinsk cannabis hos Lægemiddelstyrelsen
Ændring af THC-grænsen i cannabisholdige produkter
Cannabisplanten danner en type indholdsstoffer som samlet kaldes cannabinoider, herunder CBD og det euforiserende stof THC. Det har hidtil været ulovligt at sælge cannabisholdige produkter med et målbart indhold af THC.
Bekendtgørelsen om euforiserende stoffer er imidlertid ændret fra 1. juli 2018, hvilket betyder at det nu er lovligt at handle med cannabisholdige produkter, der har et maksimalt indhold af THC på 0,2%. Det betyder at en række cannabisholdige produkter med lavt THC indhold nu er lovligt tilgængelige. Det gælder ikke-medicinske produkter så som kosmetiske produkter eller fødevarer. Du skal dog være opmærksom på at der kan være yderligere regler for indholdsstoffer i kosmetik, fødevarer og kosttilskud som er reguleret af Miljøstyrelsen og Fødevarestyrelsen.
Du kan læse mere om kemi i forbrugerprodukter på Miljøstyrelsens hjemmeside
CBD-holdige produkter der har en virkning på kroppen, kan stadig anses for at være lægemidler, og salg af disse kræver tilladelse fra Lægemiddelstyrelsen. Det er ligeledes Lægemiddelstyrelsen, der vurderer om et produkt anses for at være et lægemiddel.
Du kan læse mere om hvilke produkter der kræver særlig tilladelse på Lægemiddelstyrelsens hjemmeside
Lovgivning
Lov om forsøgsordning med medicinsk cannabis
Ændring af lov om forsøgsordning med medicinsk cannabis:
Narkotikakonventionen (1961) - Bemærk, at der er senere ændringer til forskriften.
Bekendtgørelse om euforiserende stoffer
Ændringer i bekendtgørelse om euforiserende stoffer:
For producenter af industrihamp
Siden 1998 har det været lovligt, med tilladelse fra myndighederne, at dyrke industrihamp i Danmark. Industrihamp dyrkes med forskellige formål, bl.a. til frøproduktion, som vildtafgrøde og til fiberproduktion.
Ifølge lov om euforiserende stoffer og bekendtgørelse om euforiserende stoffer er det ikke tilladt at dyrke hamp i Danmark uden tilladelse fra Lægemiddelstyrelsen.
Regler for dyrkning af industrihamp
Du skal søge om personlig tilladelse fra Lægemiddelstyrelsen til at dyrke industri-hamp. Rigspolitiet bidrager med en udtalelse som indgår i Lægemiddelstyrelsens vurdering. Tilladelsen, som gælder for ét år, søges via Landbrugsstyrelsen som er den myndighed der står for administration og kontrol af tilladelser.
Vejledning til ansøgning om tilladelse til at dyrke industrihamp og ansøgnings skema.
Tilladelsen til at dyrke industrihamp omfatter ikke dyrkning af medicinsk cannabis. Dertil ansøges om tilladelse hos Lægemiddelstyrelsen (se afsnittet ’For producenter af medicinsk cannabis’).
Frø udsæd og sorter
Udsæden der anvendes til landbrugsmæssig dyrkning af industrihamp skal være certificeret. De sorter der anvendes må ikke indeholde mere end 0,2% THC. I vejledningen til ansøgning om tilladelse til at dyrke industrihamp kan du finde listen over tilladte sorter.
Vejledning til ansøgning om tilladelse til at dyrke industrihamp og ansøgnings skema.
Frøcertificering
Frø der anvendes til udsæd af industrihamp skal være certificeret. Certificering af frø til udsæd skal i Danmark ske gennem TystofteFonden.
Information om certificering af frø
Forædling af sorter
Registrering af nye sorter i Danmark sker gennem afprøvning ved TystofteFonden. Ved registrering i Danmark bliver sorten automatisk optaget i EU's sortsdatabase med sorter der kan markedsføres i EU. Ydermere kan der søges om plantenyhedsbeskyttelse ved CPVO, som inden for EU, placerer den intellektuelle ejendomsret hos sortsejeren.
CPVO (Community Plant Variety Office)
Pesticider og økologisk dyrkning
Brugen af pesticider i landbruget er reguleret af Miljøstyrelsen. Økologisk brug skal autoriseres og kontrolleres af Landbrugsstyrelsen.
Information om pesticider hos Miljøstyrelsen
Information om økologisk dyrkning
Grundbetaling
Der kan søges om grundbetaling til arealer med industrihamp når der er givet tilladelse fra Lægemiddelstyrelsen til at dyrke afgrøden. Arealet skal udgøre mindst 0,3 ha og den valgte sorts THC-indhold må ikke overstige 0,2%. Du kan læse mere om grundbetaling og betingelser for støtte her på Landbrugsstyrelsens hjemmeside.
Lovgivning
Bekendtgørelse om euforiserende stoffer
Ændringer i bekendtgørelse om euforiserende stoffer:
For producenter af medicinsk cannabis
Fra d. 1. januar 2018 og foreløbigt indtil udgangen af 2025 kan læger, i henhold til forsøgsordningen med medicinsk cannabis, ordinere cannabis til patienter med en række lidelser.
Sideløbende med forsøgsordningen er der etableret en udviklingsordning, hvor planteavlsvirksomheder i Danmark kan søge tilladelse til at eksperimentere og udvikle metoder til dyrkning og forarbejdning af dansk produceret cannabis, således at produkterne kan leve op til lovens kvalitetskrav og på sigt indgå i forsøgsordningen.
Siden 1. juli 2018 har planteavlsvirksomheder også haft mulighed for, med tilladelse, at dyrke og producere cannabisbulk til distribution og fremstilling af mellemprodukter der kan indgå i forsøgsordningen eller eksporteres. Denne dyrkningsordningen blev ved den seneste forlængelse af forsøgsordningen gjort permanent.
Under forsøgsordningen har læger mulighed for at ordinere medicinsk cannabis til patienter med det formål at indsamle viden om behandlingen. De cannabisprodukter der indgår i forsøgsordningen er fremstillet fra import af udenlandsk cannabis eller dansk dyrket cannabis fremstillet under dyrkningsordningen. Under udviklingsordningen har danske virksomheder mulighed for at udvikle dyrknings- og forarbejdningsmetoder af cannabis produkter.
Forsøgsordningen
Forsøgsordningen med medicinsk cannabis trådte i kraft d. 1. januar 2018, og er foreløbigt gældende til udgangen af 2025. Med ordningen kan læger på forsøgsbasis udskrive medicinsk cannabis til patienter med specifikke lidelser hvor konventionel medicin ikke har haft en tilstrækkelig virkning. Formålet med forsøgsordningen er at indsamle viden om virkningen og bivirkninger af medicinsk cannabis. Du kan læse mere om hvilke patientgrupper der kan ordineres medicinsk cannabis og om forsøgsordningen på Lægemiddelstyrelsens hjemmeside.
Læs mere om forsøgsordningen hos Lægemiddelstyrelsen
Import af cannabisbulk og cannabismellemprodukter
Det kræver en tilladelse fra Lægemiddelstyrelsen til fremstilling af cannabismellemprodukter for at importere cannabisbulk og cannabisudgangsprodukter. Derudover kan der være plantesundhedsmæssige krav og forpligtelser ved import.
Ansøgning om tilladelse til fremstilling af cannabismellemprodukter
Plantesundhedsmæssige krav og forpligtelser ved import
Udviklingsordningen
Udviklingsordningen for medicinsk cannabis blev indført samtidigt med forsøgsordningen d. 1. januar 2018. Formålet med ordningen er at give danske planteavlere mulighed for at udvikle dyrknings- og forarbejdningsmetoder til at fremstille cannabisprodukter af høj og ensartet kvalitet til medicinsk brug.
Mere om udviklingsordningen hos Lægemiddelstyrelsen
Det er Lægemiddelstyrelsen der udsteder tilladelse til dyrkning og fremstilling af cannabis produkter under udviklingsordningen. Du finder ansøgningsskema om tilladelse til dyrkning og håndtering af cannabis på Lægemiddelstyrelsens hjemmeside. Landbrugsstyrelsen og Rigspolitiet medvirker til at vurdere de indkomne ansøgninger.
Ansøgning til udviklingsordningen
For at kunne anvende produktet til fremstilling af medicinsk cannabis er det kritisk at hver enkelt høst er standardiseret og at produktet er ensartet og har en konstant sammensætning af aktive indholdsstoffer.
Produkter fremstillet af cannabis der er dyrket med tilladelse under udviklingsordningen, kan ikke indgå i forsøgsordningen, og kan altså ikke leveres til apotekerne eller eksporteres, men skal som udgangspunkt destrueres. Der skal søges særlig tilladelse fra Lægemiddelstyrelsen om destruktion af euforiserende stoffer.
Udviklingsordningen giver virksomhederne mulighed for at udvikle og standardisere metoder så der fra forskellige batcher produceres ensartede produkter. Således skal det kunne dokumenteres, at dyrkningsmetoden er standardiseret, og at produktet er ensartet fra gang til gang [batch til batch] hvis dette senere skal kunne godkendes til at bruges i forsøgsordningen
Dyrkningsordningen
Dyrkningsordningen som trådte i kraft d. 1. juli 2018, giver virksomheder mulighed for at søge tilladelse til at producere og levere cannabisbulk, udgangsprodukter og mellemprodukter til forsøgsordningen og til eksport.
Cannabisprodukter til forsøgsordningen og til eksport omfatter:
- Cannabisbulk: Betegnelse for et forarbejdet cannabisprodukt, f.eks. et ekstrakt eller fragmenterede dele af planten, som er beregnet til videre forarbejdning og forpakning til udgangsprodukter.
- Cannabisudgangsprodukt: Et produkt fremstillet af cannabisbulk i forpakninger med doserings vejledning, til fremstilling af mellemprodukter.
- Cannabismellemprodukt: Produkt fremstillet af udgangsprodukter, medfulgt af produktark som bl.a. indeholder anvendelsesområde, doseringsforslag og tilberedningsmåde.
Cannabisslutproduktet er det endelige produkt som ordineres af lægen. Disse produkter fremstilles magistrelt på et apotek af godkendte cannabismellemprodukter.
Standardisering af dyrkning og forarbejdning
For at frembringe et stabilt og ensartet produkt og sammenlignelige batcher er det vigtigt at dyrknings metoder og forarbejdning standardiseres og dokumenteres. Du kan læse mere om standardisering af dyrkning af medicinsk cannabis på Lægemiddelstyrelsens hjemmeside.
Informationer om dyrkning hos Lægemiddelstyrelsen
Forbud mod brug af pesticider ved dyrkning
Det er ikke tilladt at anvende pesticider, når en virksomhed med tilladelse efter forsøgsordningen med medicinsk cannabis dyrker cannabis til medicinsk brug i Danmark. Det fremgår af § 42 i bekendtgørelse om cannabisbulk og cannabisudgangsprodukter, at anvendelsen af pesticider ikke er tilladt.
Definitionen af pesticider dækker også over vækstreguleringsmidler, herunder rodhormoner til rodstimulering. Det betyder, at det ikke er tilladt at anvende rodhormoner i forbindelse med dyrkningen af cannabis i forsøgsordningen med medicinsk cannabis. Det fremgår af pesticidforordningens artikel 2, at forordningen også finder anvendelse på vækstreguleringsmidler. Det er Miljøstyrelsen der vurderer, om et konkret middel anses for at være et pesticid. Hvis en virksomhed er i tvivl om, hvorvidt et middel er et pesticid, kan virksomheden henvende sig til Miljøstyrelsen.
Dyrkning af medicinsk cannabis tillades og reguleres af Lægemiddelstyrelsen. Lægemiddelstyrelsen vil kontrollere om virksomheder anvender pesticider ved dyrkning af medicinsk cannabis og pesticidanvendelse vil indgå i vurderingen af, om et cannabisprodukt kan optages i forsøgsordningen.
Du kan læse mere om dyrkning på Lægemiddelstyrelsens hjemmeside
Ved ansøgning om produktoptag af importerede cannabisprodukter i forsøgsordningen, accepteres dog at der er anvendt visse pesticider ved dyrkning. Lægemiddelstyrelsen varetager reglerne om tilladte pesticider i forbindelse med import af cannabisprodukter til forsøgsordningen med medicinsk cannabis. Miljøstyrelsen er ansvarlig for vurderinger af pesticider og regulering heraf, jf. pesticidforordningen. Landbrugsstyrelsen udgiver vejledningen om økologisk jordbrugsproduktion.
Du kan læse mere om pesticider og pesticidforordningen på Miljøstyrelsens hjemmeside
Formeringsmateriale
Formeringsmaterialet kan være afgørende for homogeniteten og indholdet af aktivstoffer i det endelige produkt. I dyrkningen kan der anvendes frø af indavlede sorter, eller stiklingeformerede kloner. Det skal dokumenteres hvorfra udgangsmaterialet er anskaffet.
For sorter med lavt indhold af THC (under 0,2%) kan der anvendes certificerede frø. Cannabisfrø indeholder ikke THC og er derfor ikke reguleret som et euforiserende stof ved import. Det skal dog sikres at frøene er fri for karantæneskadegørere (alvorlige sygdomme eller skadedyr på planter) hvis de importeres fra andre lande.
For at importere stiklinger af cannabis fra lande uden for EU, skal hver sending planter medfølges af et importcertifikat for euforiserende stoffer udstedt af Lægemiddelstyrelsen. Desuden skal sendingen forhåndsanmeldes til Landbrugsstyrelsen og følges af et plantesundhedscertifikat. Virksomheder der importerer levende plantemateriale skal desuden registreres som importør hos Landbrugsstyrelsen.
Information om import af levende planter
Forædling af sorter
Registrering af nye sorter i Danmark sker efter afprøvning ved Tystoftefonden.
Lovgrundlag
Bekendtgørelse om euforiserende stoffer
Lov om forsøgsordning med medicinsk cannabis - senere ændringer til loven samt bekendtgørelser mv. kan findes i retsinformation (venstre kolonne).
Bekendtgørelse om import af cannabisudgangsprodukter og fremstilling af cannabismellemprodukter