Pligtige og husdyrefterafgrøder
Formålet med de pligtige efterafgrøder er at mindske kvælstofudvaskningen fra hovedafgrøden høstes, og indtil der etableres en ny afgrøde det følgende forår.
Husdyrefterafgrøder har til formål at kompensere for merudvaskningen af kvælstof fra organisk gødning, og er målrettet særlige områder (oplande som afvander til nitratfølsomme Natura 2000-områder og kystvandoplande med et indsatsbehov i henhold til vandområdeplanerne).
Med Fødevare- og landbrugspakken indførtes ny husdyrregulering i 2017, hvori husdyrefterafgrøder erstattede den hidtidige regulering af husdyrbrug, hvor kommunerne lavede miljøgodkendelser af husdyrbrug med mulighed for bl.a. at stille vilkår om efterafgrøder på arealer, hvor der blev udbragt husdyrgødning. Med indførelse af husdyrefterafgrøder har landmænd større frihed til at kunne foretage arealændringer, uden at det kræver tilladelse fra kommunerne.
Etablering og indberetning af pligtige og husdyrefterafgrøder
Hvordan etablerer du efterafgrøderne?
Du skal etablere de pligtige efterafgrøder og husdyrefterafgrøderne efter normale driftsmæssige principper, og efterafgrøderne skal have en tilstrækkelig dækningsgrad til at sikre en effektiv kvælstofoptagelse i efteråret. Pligtige og husdyrefterafgrøder skal være etableret senest 1. august. Korsblomstrede afgrøder, honningurt, klinte, hjulkrone, morgenfrue, almindelig rug, stauderug, hybridrug, vårbyg og havre kan dog etableres frem til og med 20. august med mulighed for at udskyde etableringstidspunktet frem til og med 7. september, idet der samtidig korrigeres i kvælstofkvoten for planperioden.
Du må ikke nedvisne, nedpløje eller på anden måde destruere efterafgrøderne før 20. oktober. For efterafgrøder sået som udlæg i majs gælder det, at de ikke må nedvisnes, nedpløjes eller på anden måde destrueres før tidligst 1. marts det følgende år.
Efterafgrødetyper, som kan anvendes som pligtige efterafgrøder:
- Udlæg af rent græs uden kløver
- Udlæg af korsblomstrede afgrøder og cikorie
- Korn, cikorie og græs sået før eller efter høst, dog senest 1. august
- Korsblomstrede afgrøder, honningurt, klinte, hjulkrone, morgenfrue, alm. rug, stauderug, hybridrug, vårbyg og havre sået før eller efter høst, dog senest 20. august
- Frøgræs, der efter høst fortsætter som efterafgrøde
Du kan også vælge at etablere en række alternativer i sted for efterafgrøderne. Læs mere om det i vejledningen om regler for pligtige og husdyrefterafgrøder og dyrkningsrelaterede tiltag, som du finder i boksen med Genveje og vejledninger.
Overlap med andre efterafgrødeordninger
Husdyrefterafgrøderne og de pligtige efterafgrøder må hverken overlappe med hinanden eller med de målrettede efterafgrøder.
Hvor kan du indberette pligtige og husdyrefterafgrøder?
Du skal senest den 10. september indberette, hvor mange pligtige og husdyrefterafgrøder eller alternativer du har udlagt. Indberetningen skal ske i skemaet ”Gødningskvote og Efterafgrøder” i Tast selv.
Dit krav til efterafgrøder i planperioden 2024/2025 opgøres i Tast selv på baggrund af den markplan, du havde ved udløbet af den foregående planperiode dvs. de arealer, du havde den 31. juli 2024.
Hvis du ikke dækker dit pligtige - og husdyrefterafgrødekrav ved efterafgrøder eller alternativer, vil der ske en nedskrivning af din virksomheds samlede kvælstofkvote.
Pligtige efterafgrøder
Hvem skal etablere pligtige efterafgrøder
Du er omfattet af reglerne om etablering af pligtige efterafgrøder, hvis din jordbrugsvirksomhed lever op til følgende to kriterier:
- Din virksomhed har planteavl, husdyravl eller en kombination af begge
- Du har et efterafgrødegrundareal på 10 ha eller derover
Reglerne om pligtige efterafgrøder gælder også, hvis din virksomhed ikke er tilmeldt Register for Gødningsregnskab.
Husdyrefterafgrøder
Husdyrefterafgrøderne følger reglerne for de pligtige efterafgrøder
Der gælder de samme regler for husdyrefterafgrøder som for de pligtige efterafgrøder, og de bliver administreret som et samlet krav. Det vil sige, at der er de samme regler for, hvornår de skal være etableret, og hvornår de senest må destrueres.
Du kan også anvende de samme alternativer til husdyrefterafgrøder som til de pligtige efterafgrøder. Se alternativerne til efterafgrøder samt fristerne for etablering og destruktion i Vejledning om pligtige og husdyrefterafgrøder og dyrkningsrelaterede tiltag, som du finder i boksen for Genveje og vejledninger.
Overlap med andre efterafgrødeordninger
Husdyrefterafgrøderne og de pligtige efterafgrøder må hverken overlappe med hinanden eller med de målrettede efterafgrøder.
Hvor kan jeg se mit husdyrefterafgrødekrav?
På nedenstående oversigtskort kan du få information om kravet inden for et vejledende interval for planperioden 2024/2025.
Se kort over husdyrefterafgrøder for 2024/2025
Du kan se procentkravene for de enkelte oplande i Internet Markkort (IMK). Det gør du ved at gå ind i Tast selv, åbne din grundbetalingsansøgning og benytte din markindtegning på IMK. Her kan du slå kortlaget ”Natura 2000 oplande - husdyrefterafgrødekrav” til under temagruppen ”Husdyrefterafgrøder”.
Af kortlaget fremgår der et efterafgrødekrav for alle oplande. Det gælder for virksomheder, der i planperioden har anvendt over 80 kg N i organisk gødning pr. ha harmoniareal. Kravet er ca. halvt så stort for bedrifter, der har anvendt mellem 30 og 80 kg N i organisk gødning pr. ha harmoniareal.
Hvis din virksomheds arealer kun ligger i ét opland, kan du aflæse din virksomheds procentkrav direkte af kortet.
Opgørelsen af dit endelige husdyrefterafgrødekrav
Du vil få opgjort dit krav om pligtige efterafgrøder og husdyrefterafgrøder i Gødningskvote- og efterafgrødeskemaet på baggrund af den markplan, du havde ved udløbet af den foregående planperiode.
Hvilke oplande kan få tildelt et husdyrefterafgrødekrav?
Husdyrefterafgrødekravet tildeles i første omgang til områder, der afvander til nitratfølsomme habitatnaturtyper i Natura 2000-områder, hvor der er sket en stigning i anvendelsen af organisk gødning. Kravet i disse områder modsvarer stigningens størrelse. De resterende husdyrefterafgrøder tildeles kystvandoplande med indsatsbehov i forhold til vandområdeplanerne.
Husdyrefterafgrødekravet bliver genberegnet på årlig basis med baggrund i den sidste nye tilgængelige opgørelse over mængden af udbragt organisk gødning i de relevante oplande.
Kort over husdyrefterafgrødekravet for planperioden 2024/2025 vil først blive indsat i MiljøGIS i januar 2024.
Oplande til habitatnatur, der er følsomme overfor nitratudvaskning
På MiljøGIS kan man se et kortlag, der viser oplande til habitatnatur, som er følsomme overfor nitratudvaskning.
Klik her for at se disse kortlag i MiljøGIS
Under temaet Husdyrefterafgrøder findes et lag, der viser oplande til nitratfølsomme habitatnaturtyper i Natura 2000-områder. Kortet indgår i husdyrefterafgrødemodellen og viser oplande til nitratfølsomme habitatnaturtyper, der er del af udpegningsgrundlaget for Natura 2000-områderne. Inden for disse oplande følges udviklingen i udbragt organisk gødning. Der stilles krav om ekstra efterafgrøder, hvis anvendelsen af organisk gødning er stigende.
Kortet blev første gang udarbejdet i 2017 og blev opdateret i 2021. Oplandskortet er udarbejdet af DCE – Nationalt Center for Miljø og Energi, Aarhus Universitet på baggrund af kriterier udstukket i et samarbejde mellem Miljøstyrelsen og Landbrugsstyrelsen samt departementet I Fødevareministeriet, afdelingen Landbrug og Grøn Omstilling.
Kriterierne er beskrevet i Landbrugsstyrelsens notat, Grundlag for kort over oplande til nitratfølsomme habitatnaturtyper i Natura 2000-områder 2021.
Kortet er endvidere ledsaget af et teknisk notat: Teknisk notat vedrørende opdatering af oplandsafgrænsning af oplande, der afvander til nitratfølsomme habitatnaturtyper i Natura 2000-områder, udarbejdet af DCE.
Oplandsafgrænsningen er også fastsat i bekendtgørelse om kort over oplande til nitratfølsomme habitatnaturtyper i Natura 2000-områder, der indeholder koordinaterne for det kort, der viser afgræsningen af oplande til nitratfølsomme habitatnaturtyper i Natura 2000-områder. Kortbekendtgørelsen udgør dermed det retligt bindende grundlag for, hvor i landet stigningen i anvendelse af organisk gødning skal opgøres, og hvor der så potentielt kan forekomme et ekstra efterafgrødekrav.
På MiljøGIS findes endvidere et kortlag, der også som en service viser de nitratfølsomme habitatnaturtyper i Natura 2000-områder, der har givet anledning til oplandsafgrænsningen.
Oplande til kystvandoplande i vandområde plan 2 (VP2)
På MiljøGIS kan man se kortlag, der viser oplande til kystvande.
Klik her for at se disse kortlag på MiljøGIS
Under temaet Husdyrefterafgrøder findes et lag, der viser kystvandoplande i vandområde plan II. Kortet indgår i husdyrefterafgrødemodellen. De resterende husdyrefterafgrøder, op til 34.000 ha, tilfalder disse kystvandoplande vægtet efter oplandenes indsatsbehov, mængden på udbragt organisk gødning og størrelsen på oplandendes harmoniarealer.
Klik her for at se mere om kystvandoplande og vandområdeplaner på Miljøstyrelsen hjemmeside
Mere om husdyrefterafgrøder
Husdyrefterafgrødekravet blev indført i 2017 som led i Ny husdyrregulering, der var en del af Aftale om Fødevare- og landbrugspakke fra 2015. Med Ny husdyrregulering adskiltes reguleringen af husdyrbrugets anlæg og arealer, således at den konkrete tilladelse eller miljøgodkendelse nu alene omfatter husdyrbrugets anlæg mv. Anvendelsen af gødning på arealerne, reguleres nu via generelle regler til forskel fra tidligere regulering, hvor dette blev reguleret via vilkår i husdyrbrugets tilladelse eller miljøgodkendelse.
Før 2017 blev dyretrykket i oplande til habitatområder opgjort med henblik på at kompensere for et eventuelt stigende husdyrtryk i forbindelse med en miljøgodkendelse, så det sikredes, at habitatområdet ikke led skade på grund af en kumulativ effekt af det samlede husdyrtryk i oplandet. Dette sikres nu med husdyrefterafgrødekravet, der derved udgør en tærskelværdi til afskæring af den konkrete vurdering efter habitatdirektivet og direktivet om vurdering af visse offentlige og private projekters indvirkning på miljøet (VVM-direktivet) af arealerne ved projekter om intensiv husdyravl omfattet af VVM-direktivets bilag I eller II. Øvrige tærskelværdier vedrørende anvendelsen af husdyrgødning er gennemført i husdyrbrugloven (lov om husdyrbrug og anvendelse af gødning m.v.).
Husdyrefterafgrøderne målrettet oplande til nitratfølsomme habitatnaturtyper i Natura 2000-områder skal kompensere for en stigning i udbragt organisk gødning. For husdyrgødning er referenceåret 2007, hvor den oprindelige husdyrbruglov trådte i kraft, dvs. at udviklingen opgøres ift. gødningsregnskabsdata fra planperioden 2006/2007. For anden organisk gødning er referenceåret 2015, dvs. udviklingen opgøres ift. gødningsregnskabsdata fra planperioden 2014/2015, som er det gødningsregnskab, der danner grundlag for reguleringen i første år med ny husdyrregulering, hvor anden organisk gødning blev inddraget.
Læs mere om hvordan husdyrefterafgrøderne blev fordelt i Landbrugsstyrelsens notat fra 2021:Teknisk beskrivelse af beregningsgrundlag for husdyrefterafgrødekrav. Der er til husdyrefterafgrødekravet 2024/2025 foretaget ændringer til beregningen, og det tekniske notat opdateres derfor i løbet af første kvartal 2024.
Klik her for at læse notat om teknisk beskrivelse af beregningsgrundlag for husdyrefterafgrødekrav
Miljøvurdering af pligtige efterafgrøder, husdyrefterafgrøder og dyrkningsrelaterede tiltag
Miljørapport, sammenfattende redegørelse, screeningsafgørelse, tilhørende dokument samt klagevejledning
I 2024 har Landbrugsstyrelsen gennemført en miljøvurdering af ændringer til regler for pligtige efterafgrøder og husdyrefterafgrøder, som bliver reguleret i bekendtgørelsen om næringsstofreducerende tiltag og dyrkningsrelaterede tiltag i jordbruget (plantedækkebekendtgørelsen). Yderligere er gennemført en screening for miljøvurdering af undtagelse fra krav om efterfølgende afgrøde efter pligtige efterafgrøder og husdyrefterafgrøder for arealer, der indgår i tilskudsordninger og
projekter for permanent udtagning.
Du kan læse miljørapporten, tilhørende plandokument, sammenfattende redegørelse, screeningsafgørelse samt klagevejledning her.
Sammenfattende redegørelse 2024
Screeningsafgørelse - Undtagelse fra krav om efterfølgende afgrøde
Du kan læse om tidligere miljøvurderinger her:
Miljøvurdering 2023
Sammenfattende redegørelse 2023
Screeningsafgørelse 2023 - tilladelse til slæt på braklagte arealer
Miljøvurdering 2022
Sammenfattende redegørelse 2022
Miljøvurdering 2021
Miljørapport over ordningerne for pligtige efterafgrøder og dyrkningsrelaterede tiltag
Genveje og vejledninger
Vejledning om regler for pligtige og husdyrefterafgrøder og dyrkningsrelaterede tiltag
Lovgrundlaget for kontrol for efterafgrøder
Regler for tidligere planperioder: