Ny europæisk økologiforordning forventes udskudt et år

Med den nye økologiforordning følger en række ændringer for økologer. Forordningen forventes først at gælde fra 1. januar 2022. Det betyder, at de nuværende regler gælder yderligere ét år.

Publiceret 5. oktober 2020

EU-Kommissionen har de seneste år arbejdet på at vedtage en ny økologiforordning, som indeholder de regler, som skal gælde for den økologiske produktion i EU fremover. 

Forordningen skulle oprindeligt træde i kraft 1. januar 2021. EU-Kommissionen arbejder i øjeblikket på at udsætte den nye forordning, så den først træder i kraft 1. januar 2022. Dermed får medlemslandene længere tid til at indstille sig på de nye regler og de økologiske producenter får en længere periode til at forberede sig på de nye regler.

Alle datoer, der følger af den nye forordning, for eksempel længde på overgangsordninger og lignende, forventes også forlænget et år. 

Den endelig beslutning om udskydelsen bliver sandsynligvis truffet i november 2020. Det forventes, at Rådet og Europa-Parlamentet støtter udskydelsen.

Tilføjelse fra 26. oktober 2020: Den forventede udsættelse er herefter vedtaget. Den nye økologiforordning gælder derfor fra 1. januar 2022. Længde for overgangsordninger og undtagelser, som nævnt i nyheden nedenfor, forventes fortsat at blive forlænget med 1 år. 

Nuværende økologiregler gælder fortsat 

Udskydelsen betyder, at alle de nuværende økologiregler fortsat gælder frem til 1. januar 2022. Undtagelser, der efter planen skulle udløbe 1. januar 2021, forventes ligeledes forlænget frem til 2022. 

Udestående økologiregler bliver konkrete i foråret 2021 

En stor del af den nye økologiforordning er allerede vedtaget, og indholdet i de vedtagne regler kan ikke ændres, selvom forordningen udskydes. 

Der udestår stadig en del supplerende regler, og Kommissionen forventer, at alle de supplerende regler i givet fald vil være på plads og kan offentliggøres i marts / april 2021. 

Læs mere om den kommende EU-lovgivning her

Landbrugsstyrelsen informerer løbende

Landbrugsstyrelsen informerer løbende om væsentlige ændringer og nye regler via vores hjemmeside. Når vi opdaterer hjemmesiden med nyt om de nye økologiregler, kan du få besked direkte i din mail indbakke ved at tilmelde dig vores nyhedsbrev. 

Du kan abonnere på to typer af økologinyheder. Kategorien ”Økologi” er til dig, der gerne vil modtage brede nyheder, der er relevante for alle, der interesserer sig for økologi, og ”Økologi - regler og vejledning” er til dig, der gerne vil modtage oplysninger og nyheder om tilskud, produktion, regler og kontrol, som er relevante for økologiske landmænd, gartnere og forsyningsvirksomheder.

Du kan tilmelde dig nyhedsbrevene her

Læs mere om de to typer af nyheder her

Kontakt

Har du spørgsmål, er du velkommen til at kontakte os på tlf. 33 95 80 00 eller sende en e-mail til euogerhverv@lbst.dk

Er du journalist, er du velkommen til at kontakte Landbrugsstyrelsens pressetelefon på tlf. 41 89 25 07.