Tørke: Dine muligheder for at opfylde krav om efterafgrøder og midlertidig tilladelse til slæt
Der er i gødskningsloven ikke mulighed for at give dispensation eller anerkende force majeure, hvis tørken giver udfordringer med at etablere pligtige, husdyr- samt obligatoriske målrettede efterafgrøder.
Hvis du som følge af tørken har udfordringer med at etablere efterafgrøder, har du flere muligheder for at opfylde dit efterafgrødekrav under de gældende regler.
Du kan anvende fleksible frister
Du skal normalt etablere efterafgrøder senest den 20. august. Du har dog mulighed for at etablere efterafgrøder efter de fleksible frister, f.eks. i forbindelse med tørke. Det betyder, at du kan så dine efterafgrøder i perioden fra den 21. august til og med den 7. september. Når du gør dette, reduceres effekten af efterafgrøderne. Den mindre effekt vil blive kompenseret ved en reduktion i din kvælstofkvote.
Du kan bruge reduceret kvælstofkvote
Du kan bruge reduceret kvælstofkvote, som alternativ til efterafgrøder. Du skal indberette valg af alternativer til pligtige, husdyr- og obligatoriske efterafgrøder i Gødningskvote og efterafgrødeskemaet (GKEA) inden den 10. september 2023. På frivillige målrettede efterafgrøder har du mulighed for at trække efterafgrøderne eller alternativer ud af dit tilsagn, hvilket vil resultere i en reduktion af din kvælstofkvote.
Brug dine opsparede efterafgrøder
Du kan bruge opsparede efterafgrøder som alternativ til at etablere nye. Hvis du har opsparede efterafgrøder fra tidligere år, kan du således benytte disse til at opfylde dine krav om pligtige efterafgrøder og husdyrefterafgrøder. Du skal være opmærksom på, at du ikke kan bruge opsparede efterafgrøder som alternativ i den målrettede regulering.
Husk at indberette
Hvis du etablerer efterafgrøder og disse ikke fremspirer som planlagt, skal du nedskrive dine arealer med pligtige, husdyr og obligatoriske målrettede efterafgrøder i GKEA, hvis du vil undgå en sanktion. Dette vil resultere i en reduktion af din kvælstofkvote. Frivillige målrettede efterafgrøder skal nedskrives i fællesskemaet, og det vil også resultere i en reduktion af din kvælstofkvote. Det er dit ansvar at nedskrive dine arealer hurtigst muligt og senest frem til tidspunktet, hvor din bedrift bliver kontrolleret. Kommer der ikke kontrol, kan du nedskrive dine arealer frem til den 31. januar 2024.
Generel tilladelse til slæt på braklagte arealer, der er anvendt som alternativ til efterafgrøder
Det er muligt under gødskningsloven at give tilladelse til at tage slæt på braklagte arealer, der bliver brugt som alternativ til efterafgrøder. Landbrugsstyrelsen indfører derfor en midlertidig generel tilladelse til at tage slæt på braklagte arealer, der bliver brugt som alternativ til efterafgrøder. Dette betyder, at du i 2023 kan tage slæt til foder i perioden fra den 1. august til og med den 20. oktober på braklagte arealer, som du har etableret med græs, og som du bruger til at opfylde dit efterafgrødekrav. Vær opmærksom på, at dette udelukkende omfatter de brakarealer, der kun indgår som alternativ til efterafgrøder. Dette omfatter derved ikke brakarealer, der indgår i opfyldelsen af GLM8 eller i bioordningen Biodiversitet og Bæredygtighed.
Vi opdaterer plantedækkebekendtgørelsen
Landbrugsstyrelsen opdaterer plantedækkebekendtgørelsen henover sommeren, hvor denne midlertidige tilladelse vil fremgå. Ændringen vil gælde for braklagte arealer, der anvendes som alternativ til pligtige efterafgrøder, husdyrefterafgrøder og både frivillige og obligatorisk målrettede efterafgrøder.
Om frivillige målrettede efterafgrøder
Det kan blive relevant at påberåbe sig force majeure i forhold til de frivillige målrettede efterafgrøder. Det er dog endnu for tidligt at forudse, om den igangværende tørke vil have betydning for fremspiringen af efterafgrøderne. Under alle omstændigheder er det en forudsætning, at du har forsøgt at etablere dine efterafgrøder rettidigt, hvis du vil have anerkendt force majeure. Fødevareministeriet følger situationen, og Landbrugsstyrelsen vil melde ud om eventuel force majeure på frivillige målrettede efterafgrøder, hvis det bliver relevant.
Følg med på vores hjemmeside om tørken
Du kan læse om denne og andre indsatser i tørkeplanen på vores hjemmeside.
Gå til vores hjemmeside om tørkeplanen
Gå til Efterafgrøder: Fleksible muligheder for at opfylde krav på hjemmesiden
Gå til Efterafgrøder: Midlertidig generel tilladelse til slæt på visse efterafgrødearealer
Kontakt
Har du spørgsmål, er du velkommen til at kontakte Landbrugsstyrelsens tørke-hotline på tlf. 33 95 80 00 eller på e-mail: torke@lbst.dk.
Er du journalist, er du velkommen til at kontakte Landbrugsstyrelsens pressetelefon på tlf. 41 89 25 07.