Vejledning om økologi til jordbrugets forsyningsvirksomheder mv. er opdateret

Vi har opdateret vejledningen om økologi til jordbrugets forsyningsvirksomheder mv. Du kan finde den nye version på NaturErhvervstyrelsens hjemmeside.

Publiceret 19. juli 2013

Vejledningen beskriver økologireglerne for danske virksomheder, som er autoriseret til økologi.

Vejledningen trådte i kraft den 18. juli 2013.

Her finder du vejledningen 

Du finder den nye vejledning på vores hjemmeside:

  • Vejledning om økologi til jordbrugets forsyningsvirksomheder m.v.

Vejledningen bliver løbende opdateret. Du kan printe vejledningen fra hjemmesiden. Det er dog en fordel at bruge den elektroniske version, som har en god søgefunktion og indbyggede links. Samtidig er du sikker på, at du bruger den sidst opdaterede vejledning. 

Køb en papirversion af vejledningen 

Hvis du har brug for en papirversion af vejledningen, kan du købe den hos NaturErhvervstyrelsen. Én vejledning koster 250 kr. inkl. moms. Hvis du køber ti eller flere vejledninger, får du mængderabat. Så koster vejledningen 125 kr. pr. stk. inkl. moms. Betalingen dækker omkostningerne ved trykning, ekspedition og porto.
 
Vi sender det bestilte antal eksemplarer til dig, når du har overført pengene til NaturErhvervstyrelsens konto på reg. nr. 0216 konto nr. 4069167470. Vi beder dig skrive ”ØKO-virksomhedsvejledning – [antal]” i meddelelsesfeltet.

Væsentlige ændringer og præciseringer i vejledningen 

Vi nævner herunder de væsentligste ændringer og præciseringer, der er foretaget i vejledningen:

  • Vi har præciseret, at kravet om økologiautorisation også gælder for virksomheder, der producerer, tilbereder, emballerer, mærker, oplagrer eller importerer foderstoffer, der skal markedsføres med henvisning til økologi. (Afsnit 2.1)
  • Bestemmelsen om, at virksomheder, der kun forarbejder økologiske produkter få dage om året, skal oplyse tidspunkterne for den økologiske produktion til NaturErhvervstyrelsen, er suppleret med en præcisering af, at få dage om året er mindre end 10. (Afsnit 5.2.1.1)
  • Reglerne om særskilt opbevaring er uddybet, så det tydeligere fremgår, at der skal være en tæt og fuldstændig adskillelse mellem økologiske og ikke-økologiske produkter. (Afsnit 5.2.1.2)
  • Der er indsat et nyt afsnit om praksis for opbevaring af emballerede varer og løsvarer. Her gør vi opmærksom på, at det ved denne type af blandet opbevaring er vigtigt, at mærkningen af varerne er i orden og at være opmærksom på, at emballage kan gå i stykker. Går emballagen på et produkt i stykker, bliver varen i princippet til en løsvare, og det kan i yderste konsekvens medføre en nedklassificering af det økologiske produkt. (Afsnit 5.2.1.2)
  • Vi har beskrevet, hvordan virksomheder kan håndtere eventuelle problemer med at håndtere de tre forskellige status for frø, som økologer kan anvende. Det er muligt at sammenblande partier med forskellig status og mærke med den laveste status. (Afsnit 5.4)
  • Der er i afsnittet om varemodtagelse indsat en tekst om, at virksomheder ved modtagelse af produkter fra danske økologiske bedrifter med fordel kan tjekke om oplysningerne i følgedokumenterne stemmer overens med oplysningerne i bedriftens statusrapport. (Afsnit 7.1)
  • Teksten om, hvordan virksomheder kan sikre sig dokumentation for den korrekte status for de produkter, de køber fra danske primærproducenter, er blevet præciseret og uddybet med, at virksomheder også kan kræve en kopi af høstårets statusrapport eller kopi af seneste kontrolrapport, hvormed den korrekte status for produkterne kan kontrolleres. (Afsnit 8.4.1)
  • Med hensyn til dokumentation ved køb fra primærproducenter i Danmark har vi præciseret, at selvom sælger har ansvar for, at oplysningerne i en økologistatuserklæring er korrekte, har I som virksomhed dog samtidig ansvar for at gennemføre en modtagekontrol, der sikrer dokumentation for produkternes økologiske oprindelse og status. (Afsnit 8.4.1)
  • Tabel 8.2 om status for afgrødekoder er rettet, da vi har opdaget et par trykfejl i tabellen. Selve regelsættet er uændret. (Afsnit 8.4.1)
  • Vi har ændret nogle formuleringer om GMO-dokumentationskrav for foder og samtidig slettet tabel 8.3 om GMO-dokumentationskrav. Der er ikke tale om ændring af reglerne.
  • Der er blevet færre lande i EU, hvor der dyrkes genmodificerede afgrøder. Der blev i EU i 2012 dyrket genmodificerede afgrøder i følgende lande: Spanien, Portugal, Tjekkiet, Slovakiet og Rumænien. Der er tale om dyrkning af GM-majs. Teksten herom er derfor rettet til. (Afsnit 8.5.2)
  • Det er nu et krav, at EU-økologimærket skal anvendes, hvis I sælger økologiske produkter til andre EU-lande. (Afsnit 9.4)
  • Med hensyn til mærkning af fremavlsfrø høstet tidligere end 12 måneder efter omlægningstidspunktet, har vi ændret formuleringen til følgende:
  • I kan mærke et ikke-økologisk produkt, som er sået efter omlægningstidspunktet for arealet og høstet inden 12 måneder ”ikke-økologisk, kan anvendes af økologer som udsæd”. Denne mærkning anvendes sammen med økologikontrolkoden DK-ØKO-050. (Afsnit 9.6)
  • Med hensyn til mærkning af økologiske foderstoffer har vi præciseret, hvad der gælder for økologiske foderstoffer, og hvad der gælder for foderstoffer, der kan anvendes i økologisk produktion. (Afsnit 9.8)
  • Vi har præciseret, at mængden af ikke-økologisk proteinfoder til svin og fjerkræ på op til 5 % og ikke-økologiske krydderier, urter og melasse på op til 1 % opgøres på den enkelte bedrift i forhold til en arts foderration pr. år. (Afsnit 9.8.1)
  • Datoen for anmeldelse af sorter til Den økologiske Frødatabase for forårssæsonen er ændret fra den 15. december til den 15. januar (Afsnit 9.10.2)
  • En ændring af Kommissionens importforordning gør, at det i mange tilfælde er blevet enklere at importere økologiske produkter fra ikke-godkendte tredjelande. Ændringen af importforordningen medfører, at der nu er tre muligheder for at importere økologiske produkter fra tredjelande. Den første mulighed er import fra et godkendt tredjeland. De to andre muligheder vedrører import fra ikke-godkendte tredjelande, hvor der i mange tilfælde ikke længere kræves en særskilt importtilladelse. Muligheden for at udstede særskilte importtilladelser udløber den 1. juli 2014. Afsnittet om import og samhandel er tilrettet i forhold ændringerne i Kommissionens importforordning. (Afsnit 10)
  • Afsnittet om eksport er skrevet om, så formuleringerne er i bedre overensstemmelse med teksterne på NaturErhvervstyrelsens hjemmeside. Vi har samtidig indsat nye underafsnit om eksport til henholdsvis USA og Canada. (Afsnit 11)
  • I afsnittet om regelgrundlag har vi valgt alene at opliste de nyeste og gældende udgaver af de forskellige regelsæt. Dette er gjort for at skabe større overskuelighed. (Afsnit 16)

Herudover har vi skrevet vejledningen igennem og rettet forskellige formuleringer. Vi håber, det gør vejledningen mere læsevenlig.

Kontakt 

Har du faglige spørgsmål, er du velkommen til at kontakte Center for Jordbrug, Økologi & Landbrugslov på tlf. 33 95 80 00 e-mail okologi@naturerhverv.dk.

Er du journalist, er du velkommen til at kontakte NaturErhvervstyrelsens presseafdeling på tlf. 41 89 25 07.

http://naturerhverv.fvm.dk/Default.aspx?ID=46677