Udfasning af afgrænsede bede forlænges for økologiske gartnere i Danmark

Nogle danske gartnere kan fortsætte med at dyrke afgrøder i afgrænsede bede i økologiske væksthuse, da Danmark, Finland og Sverige har fået dispensation fra nye EU-regler.

Publiceret 22. november 2018

Den nye økologiforordning, der træder i kraft den 1. januar 2021, fjerner muligheden for at dyrke afgrøder i afgrænsede bede i økologisk væksthusproduktion. Det følger af en principiel beslutning truffet den 28. juni 2017 i EU om, at økologisk produktion bør bygge på, at planter hovedsagelig næres via jordbundens økosystem, og bør være jordbundstilknyttet, og det er de ikke i de afgrænsede bede.

Men Danmark, Sverige og Finland har fået dispensation til at fortsætte med at dyrke i afgrænsede bede frem til den 31. december 2030, så gartnere, der i dag bruger afgrænsede bede, har god tid til at omstille deres produktion. Dispensationen gælder derfor kun de økologer, der allerede den 28. juni 2017 dyrkede i afgrænsede bede.

Har du haft væksthusproduktion i afgrænsede bede før den 28. juni 2017?

Ifølge den årlige økologiindberetning (Fællesskemaet 2017) er der 77 økologer, der har indberettet, at de har en væksthusproduktion i afgrænsede bede.

Hvis du er én af de 77, kan du fortsætte med at dyrke i afgrænsede bede indtil den 31. december 2030.

Ønsker du at udvide din væksthusproduktion eller er du ny væksthusproducent?

Nye væksthusproducenter, der er kommet til efter 28. juni 2017, kan også dyrke i afgrænsede bede, men kun indtil den 1. januar 2021.

Ønsker du at udvide din økologiske væksthusproduktion, eller er du ny væksthusproducent, skal du være opmærksom på, at hvis du ønsker produktion i afgrænsede bede, skal du begynde på det inden den 1. januar 2019 for at kunne have en produktion i bundjorden per den 1. januar 2021, da der skal være tid til den toårig omlægningsperiode for at blive økologisk.

Nye væksthusproducenter skal derved være opmærksomme på, at fra den 1. januar 2021 vil en afgrøde først være økologisk, når den er sået/plantet to år efter omlægningstidspunktet.

Læs mere

Reglerne om væksthusproduktion findes i økologiforordningens betragtning 30 (side 5) og Bilag II, del 1: Regler om planteproduktion, stk. 1.5 (side 57), som du finder her:

Den nye økologiforordning

Kontakt

Har du spørgsmål, er du velkommen til at kontakte os på tlf. 33 95 80 00 eller e-mail: jordbrugskontrol@lbst.dk.

Er du journalist, er du velkommen til at kontakte Landbrugsstyrelsens pressetelefon på
41 89 25 07.