Tjek, om du skal slå dine brakarealer mellem 1. august og 15. september
Har du anmeldt brakarealer som ’Slåningsbrak’ (afgrødekode nr. 308 og 310), skal du slå arealet mellem 1. august og 15. september.
Når du slår et brakareal, skal du lade det afslåede plantemateriale blive liggende på marken. Denne regel skyldes, at der ikke må ske en produktion på brakarealet. Du må dog gerne skårlægge plantematerialet, ligesom du også gerne må stakke det op i et hjørne af brakmarken. Du må også gerne foretage let jordbehandling, fx strigling eller anden form for overfladisk jordbehandling.
På brakmarker skal der hele kalenderåret være et plantedække. Du må efterså dele af plantedækket. Hvis du eftersår, må du gerne foretage den nødvendige jordbehandling, men du må ikke pløje, gødske eller sprøjte.
I perioden fra 1. maj til og med 31. juli må du ikke slå brakmarker – dette gælder for arealer anmeldt som både ’Blomsterbrak’ (afgrødekode 324 og 325) og ’Slåningsbrak’ (afgrødekode 308 og 310). Reglen er indført for at beskytte bl.a. harekillinger, rålam og jordrugende fugle.
Fakta
Slåningsbrak
- Afgrødekode: 308 og 310
- Forbudsperiode mod slåning: 1. maj til 31. juli
- Aktivitetskrav: Du skal slå plantedækket mindst én gang i perioden 1. august til og med 15. september, eller du skal etablere en vinterafgrøde. Der er ikke krav om slåning, hvis du etablerer en vinterafgrøde.
Blomsterbrak
- Afgrødekode: 324 og 325
- Forbudsperiode mod slåning: 1. maj til 31. juli
- Aktivitetskrav: Du skal foretage mekanisk jordbehandling mindst én gang i perioden 1. januar til og med 30. april i ansøgningsåret. Senest den 30. april skal du så en blanding af frø- og nektarproducerende plantearter. Denne blanding må ikke være korn, majs eller raps i renbestand eller være en blanding af udelukkende disse afgrøder.
Etablering af næste års afgrøde
- Hvis du etablerer en vinterafgrøde, må du nedvisne arealet fra 1. juli og jordbehandle, så, gødske m.m. fra 1. august.
- Hvis du skal etablere en vårafgrøde, må du jordbehandle fra 1. november på ler- og humusjorder og fra 1. januar på sandjorder.
<link file:18603 download åbner en fil til>Læs mere i faktaarket om brak
Kontakt
Har du spørgsmål, er du velkommen til at kontakte os på tlf. 33 95 80 00 eller sende en e-mail til landbrug@naturerhverv.dk.
Er du journalist, er du velkommen til at kontakte NaturErhvervstyrelsens pressetelefon på tlf. 41 89 25 07.