Støtte til unge, nyetablerede landbrugere fortsætter i ny form efter 2023

Hvis du i dag søger støtte som ung, nyetableret landbruger, skal du være opmærksom på, at ordningen ændrer sig i fremtiden. Fra 2023 kan unge, nyetablerede landbrugere nemlig få tilsagn om et etableringstilskud, i stedet for som i dag at få støtten udbetalt som tillæg til grundbetalingen. Læs her, hvad forskellen betyder for dig.

Publiceret 17. december 2021

Som en del af den nye landbrugsaftale ændres støtten til unge, nyetablerede landbrugere i 2023. Fra perioden 2023-2027 afsættes 964 mio. kr. fra EU’s landbrugspolitik for i endnu højere grad at løfte unge landbrugeres muligheder for at etablere sig i landbruget. 

Den nye støtteordning for unge, nyetablerede landbrugere bliver en tilsagnsordning, hvor etableringsstøtten bliver udbetalt som et tilskud én gang. 

I skemaet herunder kan du se forskellen på den nuværende støtte til unge, nyetablerede landbrugere og den nye støtteordning fra 2023.

Den nuværende støtteordning frem til 2023

Den nye støtteordning fra 2023

 

  • Støtten udbetales som et tillæg til grundbetalingen som et fast beløb pr. hektar. 
     
  • Der kan højst udbetales støtte til 90 ha. 
     
  • En gennemsnitlig ung landbruger modtager ca. 50.000 kr. i støtte årligt. 
     
  • Der kan opnås støtte i op til fem sammenhængende år. 
     
  • Støtten kan gives til unge landbrugere, der:

 

  1. ikke er over 40 år det år, de første gang søger om grundbetaling
  2. er førstegangsetableret på en landbrugsbedrift inden for de seneste 5 år, som bedriftsleder for bedriften. 

 

 

  • Den unge landbruger, som har en heltidsbedrift, kan få et tilskud på 745.000 kroner, som bliver udbetalt på én gang, når etableringen er gennemført.
     
  • Den unge landbruger, som har en deltidsbedrift, kan få et tilskud på 372.500 kroner, som bliver udbetalt på én gang, når etableringen er gennemført.
     
  • Støtten kan gives til unge landbrugere, der opfylder ordningens tilsagnskriterier på ansøgningstidspunktet, såsom krav om uddannelse, bedriftslederskab og en alder, der ikke er over 40 år. 
     
  • Støtten kan også gives til unge landbrugere, der allerede har etableret sig på en bedrift siden 2019, forudsat at alle tilsagnskriterier er opfyldt.

 

Herunder kan du læse, hvad den nye ordning fra 2023 betyder for dig, der allerede får støtte som ung, nyetableret landbruger, eller dig, der snart skal søge støtten. 

Overgang fra den nuværende form til den nye

Hvis du vil søge støtte som ung, nyetableret landbruger i 2022, skal du søge din støtte, som du plejer, i fællesskemaet i forbindelse med din grundbetaling. Hvis du i 2023 opfylder alle tilsagnskriterierne, kan du søge under den nye projektordning ”Etableringsstøtte til unge landbrugere’’. 

Det betyder, at hvis du f.eks. har fået støtte som ung, nyetableret landbruger fra 2019-2022, kan du godt søge etableringsstøtten under den nye ordning i 2023. Hvis du lever op til kriterierne for støtten, vil du modtage et tilsagn, og når vi udbetaler dit tilskud, modregner vi den støtte, du indtil videre har fået under den nuværende ordning. 

Modregning er til for at sikre, at der ikke sker forskelsbehandling mellem landbrugere i overgangsårene. Der er derfor ikke forskel på den samlede udbetalte støtte mellem en landbruger, der har fået støtte siden 2019, og en landbruger, der først får støtten i 2023. 

Kontakt

Har du spørgsmål, er du velkommen til at kontakte os på tlf. 33 95 80 00 eller sende en e-mail til Landbrugsstotte-Geodata@lbst.dk

Er du journalist, er du velkommen til at kontakte vores pressetelefon på tlf. 41 89 25 07.