Sortsblandinger af vårbyg godkendt for sæsonen 2015/2016

For sæsonen 2015/2016 er følgende sortsblandinger af vårbyg godkendt:

Publiceret 26. januar 2016

Blandings-

nummer                    Sortsnavne

1166

Columbus

Evergreen

Invictus

 

1174

Evergreen

Shada

Odyssey

 

1175

Evergreen

Shada

Propino

1176

Evergreen

Sanette

Scholar

 

1177

Evergreen

Sanette

Propino

1178

RGT Planet

KWS Irina

Columbus

1179

RGT Planet

Dragoon

Quench

1180

Laurikka

Evergreen

Sanette

Tamtam

Betingelserne for produktion og salg af sortsblandinger

Efter § 20 og § 26 i NaturErhvervstyrelsens bekendtgørelse om sædekorn nr. 1549 af 11. december 2015, er betingelserne for produktion og salg af sortsblandinger af vårbyg som følger:

  • De partier af rene sorter, der ønskes anvendt i sortsblandinger, skal hver for sig prøvetages, forsegles og mærkes med identitetsmærkeseddel, formular 70, af prøvetageren. Partierne må højst være på 30 tons. Af disse partier skal 5 % af prøverne indsendes til undersøgelse i kontrolmarken. Det er virksomhedernes ansvar, at der bestilles kontroldyrkning på 5 % af komponentpartierne. Stikprøverne skal udvælges jævnt fordelt igennem produktionsperioden, så de er repræsentative for produktionen. 
  • Der må ikke foreligge oplysninger, der sandsynliggør at ovenstående partier af rene sorter ikke opfylder kvalitetsnormerne.  
  • Prøvetageren skal, før blandingen påbegyndes, have forevist de enkelte partier, overvåge blandingsprocessen og have overdraget mærkesedlerne fra de enheder af rene sorter, der indgår i blandingen. Partier, der er forseglet som certificeret sædekorn, kan naturligvis også indgå i sortsblandinger.
     
  • Blandingspartiet, der højst må være på 30 tons, skal prøvetages, mærkes og forsegles af prøvetageren.
     
  • Blandingspartiet skal mærkes med EU-mærkeseddel til sortsblandinger af sædekorn, formular 88c, eller med en på sækken fortrykt mærkeseddel, der er godkendt. Mærkningen skal indeholde blandingens nummer og navne på de enkelte sorter, der indgår i blandingen. Såfremt der ikke er plads til både blandingens nummer og de enkelte sorter på selve mærkesedlen, kan de enkelte sorter trykkes på modsatte side af sækken.
     
  • En prøve af blandingspartiet skal analyseres for alle EU-krævede undersøgelser. Ved elektronisk indberetning af partiet skrives sortsblandingsnummer i rubrikken ”Sort/sortsblå”. I rubrikken "Indgående" skrives de tre eller fire referencenumre.
     
  • Partier af sortsblandinger kan udleveres, inden analyseresultatet foreligger, såfremt producentvirksomheden er tilmeldt Erstatningsordningen for Sædekorn. Det er en forudsætning at virksomheden sikrer sig at EU-minimumsnormerne er opfyldt før udlevering.
     
  • Eventuel erstatning for partier af sortsblandinger beregnes på sædvanlig måde, hvad angår laboratorieanalyserne. Eventuel erstatning for partier af sortsblandinger, hvor én af komponenterne ikke opfylder normen på højst 1.0 pct. fremmed sort, fastsættes for hvert sortsblandingsparti ud fra erstatningsprocenten for det faldne parti, samt den andel hvormed det faldne parti indgår i blandingerne.  

NaturErhvervstyrelsen kan efter anmodning tillade, at prøvetagne partier af samme rene sort til anvendelse i sortsblandinger opbevares uden adskillelse i samme silo.

Kontakt

NaturErhvervstyrelsen, Center for Jordbrug, Planter, tlf.: 33958000, mail: planterlandbrugslov@naturerhverv.dk

Er du journalist, er du velkommen til at kontakte NaturErhvervstyrelsens pressetelefon tlf. 41 89 25 07