Se hvor de økologiske marker er

NaturErhvervstyrelsen har udarbejdet et kort over de økologiske marker i Danmark. Kortet er bl.a. udarbejdet som en hjælp til konventionelle landmænd og kommuner, så de kan tage hensyn til deres økologiske naboer, når de skal sprøjte marker eller grøftekanter.

Publiceret 29. juni 2012

NaturErhvervstyrelsen har en lang række data, som har almen interesse, og nogle af disse data er nu blevet tilgængelige for offentligheden. Styrelsen har bidraget med to nye kort på portalen viskort.dk: et kort over økologiske marker og et kort over beplantninger med trampestier.

”Vi ønsker at servicere vores kunder og interessenter på bedste vis. Derfor arbejder vi løbende med at gøre vores kortdata tilgængelige for offentligheden, så de kan bruge dem som planlægningsværktøj og som inspiration til naturoplevelser. Samtidig kan vi også via kortene vise vores kunder og interessenter, hvordan de natur- og miljøindsatser, vi giver tilskud til, kommer dem til gode,” siger Anders Munk Jensen, kontroldirektør i NaturErhvervstyrelsen.

Kort over økologiske marker

Landmænd og kommuner kan ved hjælp af det nye kort over økologiske marker nemt få et overblik over, om og hvor der ligger økologiske marker, og dermed hvor de skal tage hensyn, når de gøder og sprøjter marker eller grøftekanter.

Pesticider og handelsgødning hører ikke til på økologiske marker, og det kan få store konsekvenser både for den økologiske landmand og kommunen/nabolandmanden, hvis der driver sprøjtemidler ind over den økologiske mark. Den økologiske landmand skal i den situation genomlægge sit areal, og kommunen/nabolandmanden risikerer at skulle betale erstatning for genomlægningen til økologen.

Kort over beplantninger med trampestier

Kortet over beplantninger med trampestier viser, hvor der i 2011 er ansøgt om etablering af beplantning med trampesti som supplerende betingelse. Kortet viser således, hvor der er søgt om at etablere en trampesti, men trampestien er ikke etableret endnu. Trampestierne vil efter etablering være markeret med et skilt, og de vil blive opretholdt i en periode på 5 år. Trampestier er ikke konventionelle stier med belægning og klare afgrænsninger, men trampes i arealet langs hegnene i det omfang naturinteresserede borgere benytter trampestierne.

  • Læs mere om kortet over økologiske arealer 
  • Læs mere om kortet over beplantninger med trampestier

Yderligere oplysninger

For økomarker: Jens Ove Bisgaard, Center for Arealtilskud, tlf. 25238385, e-mail: job@naturerhverv.dk
For beplantninger med trampestier: Tanja Ingversen, Center for Kontrol, tlf. 33958583, e-mail: tain@naturerhverv.dk