Pleje af græs- og naturarealer: Vær opmærksom på, om du skal indtegne småbiotoper for at sikre din grundbetaling

Har du tilsagnsarealer med pleje af græs- og naturarealer, som kombineres med grundbetaling (tilsagnstyper 67 eller 69), skal du være opmærksom på, om du bør overveje at indtegne ”småbiotoper” til grundbetaling i Landbrugsstyrelsens Internet Markkort (IMK) for at sikre din grundbetaling.

Publiceret 14. februar 2024

På tilsagnsmarker med pleje af græs- og naturarealer er det tilladt inden for det tilskudsberettigede areal, at have delarealer på op til 1 ha, som ikke afgræsses eller tages slæt på. Det er dog på betingelse af, at de ikke-plejede delarealer samlet set ikke udgør mere end 20 procent. af den enkelte tilsagnsmark. 

Du er ikke forpligtiget til at indtegne delarealerne efter reglerne i dit tilsagn, men hvis du også modtager grundbetaling for selvsamme areal, kan det være nødvendigt at indtegne dem af hensyn til reglerne under grundbetalingen. 

Delområder, som altid skal indtegnes

Er der på dine tilsagnsmarker i omdrift delområder, der enten består af sammenhængende klynger af træer og buske, hvor kronedækket overstiger et areal på 100 m2, eller permanente vandlidende arealer, og delområdet på mindst 100 m2, skal de altid indtegnes og registreres som en småbiotop til grundbetaling, hvis du ønsker at fastholde grundbetalingen til disse delområder. 

På arealer med permanent græs skal delarealer, der udgør mere end 500 m2, og som består af klynger af enten træer og buske eller som er vandlidende ligeledes indtegnes og registreres som en småbiotop for at fastholde grundbetalingen. 

Delområder, der eventuelt kan indtegnes 

Da du opfylder aktivitetskravet på grundbetaling ved at opfylde plejeforpligtelsen i dit tilsagn, er der i udgangspunktet ikke behov for, at du også indtegner delarealer, som er egnet til græsning/slæt, men som står urørt/uplejet hen, fordi arealet er omfattet af tilsagnsreglerne om 20 procent fleksibilitet. 

Vær dog opmærksom på, at har du delarealer på din tilsagnsmark som af en eller anden årsag ikke opfylder støtteberettigelseskriterierne eller forpligtelserne efter reglerne i tilsagnsordningen pleje af græs- og naturarealer, så vil disse delområder blive vurderet i forhold til aktivitetskravet på grundbetaling. 

I de tilfælde vil delområder over 100 m2 på arealer med status af enten omdriftsgræs eller permanent græs, der ikke er blevet afgræsset eller taget slæt på senest 25. oktober, og som ikke er indtegnet som en småbiotop, blive underkendt til grundbetaling. Derfor kan du eventuelt vælge at indtegne delområder som en småbiotop til grundbetaling, også selvom det ikke er et krav efter reglerne i tilsagnsordningen pleje af græs- og naturarealer. 

Du kan læse mere i vejledningerne til pleje af græs- og naturarealer (hhv. tilsagnstyper 66/67 eller 68/69) om mulighederne for at have 20 procent fleksibilitet og om indtegning af småbiotoper til grundbetaling på tilsagnsmarker. Du finder de to vejledninger, faktaark og anden information på Landbrugsstyrelsens Tilskudsguide: 

Gå til Pleje af græs- og naturarealer - 5-årige tilsagn (lbst.dk) 

Mere om pleje af græs- og naturarealer

Ordningen pleje af græs- og naturarealer er en del af den danske CAP-plan, CAP2023 og er medfinansieret af Den Europæiske Landbrugsfond for Udvikling af Landdistrikterne.

Læs mere om pleje af græs- og naturarealer

Kontakt

Har du spørgsmål, er du velkommen til at kontakte os på tlf. 33 95 80 00 eller sende en e-mail til Landbrugsstotte-Geodata@lbst.dk

Er du journalist, er du velkommen til at kontakte Landbrugsstyrelsens pressetelefon på tlf. 41 89 25 07.