Nye toldkontingentregler ved licensansøgning på import af cheddar

De nye EU-regler om forvaltning af toldkontingenter med licenspligt, som fandt anvendelse fra 1. januar 2021, medfører ændringer for licensansøgning på import af cheddar med kontingentår startende 1. juli 2021 og med første ansøgningsperiode 1. – 7. juni 2021. Opdateret vejledning om import af cheddar kan nu tilgås i Landbrugsstyrelsens TRQ Database.

Publiceret 21. maj 2021

Landbrugsstyrelsen har tidligere informeret om de nye EU-regler angående forvaltning af import- og eksporttoldkontingenter, der administreres med licens, med anvendelse fra og med den 1. januar 2021.

Du kan finde Landbrugsstyrelsens tidligere nyheder om de nye EU-regler inden for toldkontingentområdet her

Hermed introduceres enkelte ændringer til licensansøgningsprocessen for toldkontingent 09.4595 på import af cheddar fra andre tredjelande end Storbritannien, som begynder fra og med ansøgningsperioden den 1. – 7. juni 2021. Nedenfor beskrives de nye regler og de ændringer, der skal tages højde for i forhold til eksisterende regler. For uddybende beskrivelse af de nye regler for pågældende toldkontingent henvises til Landbrugsstyrelsens TRQ Database, hvor den opdaterede vejledning kan tilgås.

Du kan finde vejledningen i Landbrugsstyrelsens TRQ Database her

Afskaffelse af ansøgning om forhåndsgodkendelse

Med de nye regler skal du, som tidligere meddelt, ikke længere først ansøge om forhåndsgodkendelse for at kunne ansøge om licens på toldkontingent 09.4595. Fremover skal du alene søge om licens, hvis du vil importere cheddar til nedsat told på toldkontingentet. Der er fortsat krav om, at du skal være etableret og momsregistreret i Danmark, herunder have et EORI-nummer.

Toldkontingentet løber fremover fra 1. juli - 30. juni det følgende år og er opdelt i to delperioder på følgende vis:

  • 1. juli – 31. december med 7 470,5 ton til rådighed
  • 1. januar – 30. juni med 7 470,5 ton til rådighed

Ansøgningsfrister for de to delperioder

Ansøgning om importlicenser på toldkontingent 09.4595 skal fremover indsendes de første 7 dage i måneden forud for hver delperiode, bortset fra december hvor ansøgningen skal indsendes mellem den 23. – 30. november i det foregående år, dvs.:

  • 1. – 7. juni for delperioden 1. juli – 31. december
  • 23. – 30. november i det foregående år for delperioden 1. januar – 30. juni

Det bemærkes, at 1. ansøgningsperiode i juni er forkortet til 1. – 7. juni fra før 1. – 10. juni, og at der kan søges licens de første 7 dage i de følgende måneder i delperioden, hvis der er ikke-udnyttede mængder fra ansøgningsrunden i en delperiode.

Fortsat krav om bevis for handel

På toldkontingent 09.4595 er der fortsat krav om bevis for handel. Ansøgningen skal således være ledsaget af bevis for handel på minimum 25 ton mælk og mejeriprodukter, der er importeret eller eksporteret fra/til lande uden for EU i hver af de to 12-måneders perioder, som slutter to måneder før første licensansøgningsperiode.

Da første ansøgningsrunde er 1. – 7. juni, vil bevis for handel skulle hidrøre fra perioderne:

  • 1. april i året før ansøgningsrunden – 31. marts i året for ansøgningsrunden og 
  • 1. april to år før ansøgningsrunden – 31. marts i året før ansøgningsrunden

Beviset for handel skal forelægges for Landbrugsstyrelsen på én af følgende måder:

  • Import- eller eksportangivelser for varernes overgang til fri omsætning i EU eller udgang af EU, hvoraf navnet på licensansøgeren fremgår som importør eller eksportør, behørigt påtegnet af toldmyndighederne.
  • Som noget nyt anvendt afskrevet import- eller eksportlicens påtegnet af toldmyndighederne med anførsel af import- eller eksportangivelsen i forbindelse med varernes overgang til fri omsætning i EU eller udgang af EU.
  • Anvendes fotokopier af import- eller eksportangivelser, herunder udskrifter fra et online fortoldningssystem, skal udskrifterne være bekræftede ved fysisk stempling og underskrift af de toldmyndigheder, der har antaget angivelserne.

Vi vil opdatere Landbrugsstyrelsen TRQ Database og udsende faglige meddelelser løbende, når ny vejledende information om nye EU-regler på toldkontingentområdet bliver tilgængelig

Kontakt

Har du spørgsmål til de nye toldkontingentregler, er du velkommen til at kontakte os på tlf. 33 95 80 00 eller sende en e-mail til licens@lbst.dk.