Nye stramninger for planteskadegøreren Xylella fastidiosa på vej

Leverandører og importører af planter skal være opmærksomme på, at EU indfører nye krav for at forhindre yderligere indslæbning og spredning af skadegøreren Xylella fastidiosa i EU. Det sker efter en række nye udbrud af skadegøreren i EU.

Publiceret 29. januar 2016

De nye krav omfatter bl.a. importkrav til flere plantearter samt krav om plantepas på visse værtplanter ved handel en gros inden for EU. Se en uddybning af ændringerne herunder.

De nye krav implementeres i Bekendtgørelse om import af planter og planteprodukter mm. og i Bekendtgørelse om planter.

Kravet er trådt i kraft i EU, og medlemslandene er i fuld gang med at implementere, så det kan træde i kraft hurtigst muligt. Vi opfordrer derfor til at leverandører af værtplanter, der omsættes i EU, sikrer at planterne er forsynet med plantepas snarest og senest den 31. marts 2016, hvor Danmark vil indføre kravet. De andre EU-medlemslande vil blive informeret om ikrafttrædelsesdatoen i Danmark.

Lovgivningen ændres på følgende områder

  • Krav ved import

I Bekendtgørelse om import af planter og planteprodukter mm. føjes der nye plantearter til listen over modtagelige værtplanter, der er omfattet af særlige krav ved import til EU. Ændringen foretages i bekendtgørelsens bilag 4, stk. 46. b., hvor følgende nye værtplanter føjes til listen:

Asparagus acutifolius, Cistus creticus, Cistus monspeliensis, Cistus salviifolius, Cytisus racemosus, Dodonaea viscosa, Euphorbia terracina, Genista ephedroides, Grevillea juniperina, Hebe, Laurus nobilis, Lavandula angustifolia, Myoporum insulare, Pelargonium graveolens og Westringia glabra.

  • Krav ved handel inden for EU 

Visse værtplanter, der er fundet modtagelige over for skadegøreren i EU, skal fremover ledsages af et plantepas, når de handles en gros inden for EU. Kravene omfatter dermed ikke salg til private til ikke-erhvervsmæssig anvendelse. Tidligere har der kun været krav om plantepas for planter, der var produceret i et område, hvor skadegøreren forekommer. Ændringen foretages i bilag 6, Afsnit IA, 6), h),i Bekendtgørelse om planter.

Derudover er listen over værtplanter, der er fundet inficerede i EU, udvidet med følgende værtplanter: Acer pseudoplatanus, Artemisia arborescens, Asparagus acutifolius, Cistus creticus, Cistus monspeliensis, Cistus salviifolius, Coffea, Coronilla valentina, Dodonaea viscosa, Genista x spachiana (syn. Cytisus racemosus), Genista ephedroides, Euphorbia terracina, Grevillea juniperina, Hebe, Laurus nobilis, Lavandula angustifolia, Lavandula dentate, Lavandula stoechas, Myoporum insulare, Pelargonium graveolens, Prunus avium, Prunus cerasifera, Prunus dulcis, Quercus suber, Rhamnus alaternus, Rosa floribunda (syn. Rosa multiflora), Rosmarinus officinalis, Spartium junceum, Vinca, Westringia fruticose og Westringia glabra. Frø er ikke omfattet. 

To værtplantelister

Vær opmærksom på, at der er tale om to forskellige lister af værtplanter, der er omfattet af hhv. regler ved import og ved handel i EU. Ved import omfattes alle værtplanter for alle underarter af Xylella fastidiosa, mens det kun er værtplanter, der er fundet inficerede i EU, der er på ”EU-værtplantelisten” og derfor skal forsynes med plantepas.

Den samlede liste over planter, der skal ledsages af plantepas ved handel en gros inden for EU (”EU-værtplantelisten”), findes her: http://ec.europa.eu/food/plant/plant_health_biosecurity/legislation/emergency_measures/xylella-fastidiosa/susceptible_en.htm

Databasen opdateres i takt med fund på nye værtplanter og værtplantelisten i databasen er derfor den til en hver tid gældende.

Kontakt

Har du faglige spørgsmål, er du velkommen til at kontakte Planter & Landbrugslov på tlf. 33958000 eller e-mail planterlandbrugslov@naturerhverv.dk