Ny gødskningsbekendtgørelse for planperioden 2021/2022 er i høring

Gødskningsbekendtgørelsen for planperioden 2021/2022 er sendt i høring. Du kan læse om de foreslåede ændringer her. Fristen for høringssvar er 5. juli 20201.

Publiceret 8. juni 2021

I bekendtgørelsen kan du se de økonomisk optimale kvælstofnormer, som bestemmer, hvor meget kvælstof du må bruge på din virksomhed. Kvælstofnormerne er de samme som for planperioden 2020/2021. Derudover kan du se de nye normtal for produktion af kvælstof og fosfor i husdyrgødning for den kommende planperiode.

I bekendtgørelsen hæver Landbrugsstyrelsen desuden udnyttelseskravet for kvælstof i dybstrøelse og anden fast husdyrgødning fra fjerkræ. Kravet hæves, fordi der i dag er flere muligheder for bedre udnyttelse af denne gødningstype, blandt andet på grund teknologisk udvikling. Kravet blev varslet i forbindelse med udstedelsen af gødskningsbekendtgørelsen for planperioden 2020/2021.

Du kan se bekendtgørelsen, høringsnotatet og den strategiske miljøvurdering på høringsportalen, hvor du også kan kommentere.

Se materialet på høringsportalen her

Bekendtgørelsen og kvælstofnormerne er gældende fra 1. august 2021.

Du kan her læse om de vigtigste ændringer:

Regulering af husdyrnormerne

Sammenlignet med planperioden 2020/2021 viser det overordnede billede, at normerne er steget for kvæg for visse typer af stalde. For svin er antal producerede pattegrise justeret lidt op, og det samme er afgangsvægten. For konventionelle svin er produktionen af kvælstof dog faldet i forhold til sidste planperiode. Det samme gælder for visse typer af fjerkræ.

Mere kvælstof fra fast dybstrøelse og fast fjerkrægødning og spildevandsslam skal tælle med i gødningsregnskabet

Udnyttelseskravet for kvælstof i dybstrøelse og anden fast husdyrgødning hæves nu med 10 pct. point fra 60 til 70 pct.
Udnyttelseskravet for spildevandsslam hæves fra 45 til 50 pct. og samtidig reduceres udnyttelsen på andre typer af slam end spildevandsslam til 40 pct.

Det betyder, at bedrifter, der anvender disse typer af gødning, samlet set skal medregne mere kvælstof som forbrugt i gødningsregnskabet.

Du kan nu sælge din brødhvede efter høst uden en forudgående kontrakt

Du kan fra næste planperiode vælge at sælge din brødhvede uden en forudgående kontrakt. Det giver dig bedre mulighed for at sælge brødhvede til højestbydende.

For brødhvede reduceres kravet til opbevaring af dokumentation til fem år fra udløbet af planperioden. Du skal dog stadig medtage dokumentation for planperioden før den planperiode, der muliggør at få tildelt den ekstra kvælstof.

Ændringer i reglerne vedrørende forventet højere udbytte

Det er tidligere fremgået af gødskningsvejledningen, at man som minimum skulle dyrke en afgrøde i tre ud af de fem forudgående planperioder for at kunne få en højere norm for et højere udbytte. Vi præciserer nu i gødskningsbekendtgørelsen, at man som udgangspunkt skal have dyrket afgrøden i alle fem forudgående planperioder. Dog med den undtagelse, at hvis afgrøden kun har været dyrket i fire ud af de fem planperioder, kan den højere norm anvendes ved at udelade året med det højeste udbytte af beregningen.

For forventet højere udbytte reduceres kravet til opbevaring af dokumentation til fem år fra udløbet af planperioden. Du skal dog stadig medtage dokumentation for planperioden før den planperiode, der muliggør at få tildelt den ekstra kvælstof.

Vi har præciseret reglerne for lukkede systemer

Vi har ændret i definitionen af ”lukkede systemer” til at omfatte flere forskellige dyrkningssystemer. Det gælder dog stadig, at næringsstofferne ikke må komme i kontakt med bundjorden, idet der ikke må kunne ske udvaskning af næringsstoffer til vandmiljøet.

Derudover har vi justeret normen for lukkede systemer, så du fremadrettet skal tage højde for, om du tager næringsstoffer ud af det lukkede system og for eksempel anvender dem på frilandsarealer eller overfører dem til andre virksomheder. Du kan kun opskrive din kvote for det lukkede system med den mængde kvælstof og fosfor, der ikke forlader systemet.

Brug af type 2 foderkorrektion ved overtagelse af virksomhed

Når du køber besætninger i planperioden 2021/2022 kan du gøre brug af type 2 foderkorrektion på egen virksomhed og anvende normtal for produktionen på den overtagne besætning.

Tidligere har for eksempel en slagtesvineproducent, som overtog en anden slagtesvinebesætning, ikke kunnet anvende type 2 foderkorrektion for den samlede produktion, hvis den tilkøbte slagtesvineproduktion ikke kunne dokumentere foderforbrug og -sammensætning, men dette bliver nu muligt med denne ændring.

Indberetning af gødningsproduktion for nye minkbesætninger

Vi har angivet, hvordan minkbedrifter skal indberette deres produktion af gødning, hvis de kun har haft dyr i dele af planperioden. Det betyder, at der ved beregning og indberetning af antal årstæver i gødningsregnskabet skal tages højde for, hvornår i planperioden man har haft tæver og hvalpe.

Dette følger af ændringsbekendtgørelsen fra i år.

Se ændringsbekendtgørelsen her

Kontakt

Har du spørgsmål, er du velkommen til at kontakte os på tlf. 33 95 80 00 eller sende en e-mail til Miljo-Erhvervsregulering@lbst.dk

Er du journalist, er du velkommen til at kontakte Landbrugsstyrelsens pressetelefon på tlf. 41 89 25 07.