Landbrugsstyrelsen informerer om kontrol af omgåelse

I denne nyhed kan du læse mere om, hvordan Landbrugsstyrelsen foretager kontrol af omgåelse, og hvordan du skal forholde dig, når du søger om landbrugsstøtte.

Publiceret 17. marts 2022

Landbrugsstyrelsen indførte sidste år en ekstra kontrol af omgåelse, som alle ansøgninger om landbrugsstøtte er underlagt.

Hvad er omgåelse

  • Lovgivningen giver landbrugere mulighed for at strukturere sin virksomhed og opdele i flere CVR-numre. Det kan skyldes ønsket om at optimere virksomheden i forhold til f.eks. produktion og økonomi.
  • Reglen om omgåelse findes i artikel 60 i forordning 1306/2013: Hvis en landbruger opdeler sin virksomhed i flere CVR-numre alene med det formål at få mere i støtte eller undgå en kontrol, kan der være tale om omgåelse. Der må ikke gives fordele til fysiske eller juridiske personer, hvis betingelserne for at opnå støtten blev skabt på en kunstig måde og i strid med formålene med lovgivningen for støtte.
  • Landbrugsstyrelsen skal i sin kontrol efter artikel 60 kunne påvise, at der hos ansøger er såvel objektive som subjektive forhold, der peger på omgåelse.
  • Et objektiv forhold kan f.eks. være, hvis en virksomhed har fået udbetalt mere landbrugsstøtte på baggrund af sin virksomhedskonstruktion. Et subjektivt forhold kan f.eks. være, hvis denne virksomhedskonstruktion er skabt alene med det formål at opnå mere i støtte.

 

Sådan kontrollerer vi for omgåelse

Landbrugsstyrelsen undersøger alle støtteordninger for, om der kan opnås en uberettiget økonomisk fordel. Det er f.eks. tilfældet ved begrænsning i støttebeløb (støtteloft), begrænsning i antal ansøgninger samt fordele, som gives, hvis man ikke tidligere har søgt ordningen. Ansøgninger på disse ordninger bliver herefter undersøgt for mulig omgåelse:

  • Vi undersøger alle ansøgeres bagvedliggende ejerforhold og relation til andre virksomheder, der søger støtte.
  • Vi undersøger, om ansøger kan have opnået en konkret økonomisk fordel.

Såfremt kriterierne om bagvedliggende ejerforhold og økonomisk fordel er opfyldt, udtages ansøgningen til manuel kontrol af omgåelse. Ved den manuelle kontrol undersøger vi, om der er objektive og subjektive forhold, der peger på omgåelse. Denne del indebærer høring af ansøger.

Kontrollen omfatter f.eks. ansøgninger om tilskud, tilsagn, overdragelse, ændring, udbetaling samt krydsoverensstemmelse.

I alle sager vil vi foretage en høring, inden vi træffer en afgørelse, ligesom afgørelserne kan påklages på sædvanlig vis.

Når du skal søge om landbrugsstøtte

Hvis du som landbruger står over for at omstrukturere din virksomhed og planlægger at søge om landbrugsstøtte, kan du med fordel sikre dig, at konstruktionen, dvs. hvert CVR i ejerskabsnetværket, tjener et selvstændigt økonomisk formål. En virksomhedskonstruktion, som er skabt alene med det formål at optimere landbrugsstøtte, vil blive betragtet som omgåelse.

Du skal oplyse om andre ansøgninger i Fællesskema 2022

Et nødvendigt tiltag, der skal understøtte kontrollen af omgåelse, er den nye erklæring om flere ansøgninger i Fællesskema 2022. Her skal du som ansøger oplyse om andre støtteansøgninger, som du eller dine medejere indsender. Med dette tiltag får vi et bedre overblik over ansøgeres ejerstruktur, så vi kan minimere vores sagsbehandlingstid.
Feltet er indført i Tast selv fra ansøgningsrunden 2022 for arealstøtten.

Her er de vigtigste ting, du skal vide om det nye felt:

  • Du skal oplyse om eventuelle ansøgninger, som du eller dine medejere indsender i Fællesskema 2022.
  • Du skal erklære, at evt. andre fællesskemaer ikke er indsendt for at opnå støttefordele, som er kunstigt skabt og i strid med formålene med lovgivningen.
  • Det fremgår af erklæringen, at der kan være driftsmæssige – og dermed legitime - grunde til, at ansøger har ejerskab i andre virksomheder, der også indsender en ansøgning.
  • Du kan til enhver tid rette oplysningerne – også efter ændringsfristen. På den måde kan du sikre dig, at oplysningerne altid er korrekte.   
  • Når du søger om landbrugsstøtte, har du strafansvar for de oplysninger, du opgiver. Dette gælder for alle oplysninger og dermed også det nye felt. Det betyder, at du ikke må vildlede eller forsætligt opgive urigtige oplysninger. Hvis du derimod indtaster forkerte eller ufuldstændige oplysninger ved en utilsigtet fejl, pådrager du dig ikke strafansvar.

På vores hjemmeside kan du læse nærmere om, hvordan du udfylder det nye felt, og hvad du gør, hvis du har udenlandske virksomheder. Her finder du også en brugerguide, hvor du kan læse mere detaljeret om, hvordan du udfylder feltet.

Læs mere om erklæringen på vores hjemmeside

Vi er i gang med at afklare konsekvensen af omgåelse

Landbrugsstyrelsen er løbende i dialog med EU-Kommissionen for at sikre, at den nye kontrol fuldt ud lever op til EU's regler om landbrugsstøtte. Dette arbejde foregår sideløbende med indførslen af kontrollen, og derfor sker det også løbende, at vi får afklaret og justeret vores praksis.

Blandt andet er vi i gang med at afklare, hvad konsekvensen er for de sager, hvor vi finder omgåelse. Vi forventer at kunne melde mere konkret ud om fradrag og sanktion ved omgåelse i løbet af foråret 2022.

Udbetalinger kan først ske, når den manuelle kontrol er færdig

Vi har i januar 2022 fået besked fra Kommissionen om, at ansøgninger, som udtages til manuel kontrol af omgåelse, først må udbetales, når vi har truffet afgørelse om, at der ikke kan påvises omgåelse. Dette vil få betydning for fremtidige udbetalinger for de landbrugere, som udtages til manuel kontrol. Vi arbejder derfor på, hvordan vi kan optimere kontrollen og minimere forsinkelser uden at gå på kompromis med at sikre korrekt udbetaling.

Lige nu betyder det også, at 200 ansøgninger om økologisk investeringsstøtte 2021 må afvente kontrol af omgåelse, før vi kan gøre dem færdige. Vi forventer at afgøre sagerne løbende i løbet af 1. og 2. kvartal.

På arealtilskudsordningerne er vi i fuld gang med at sende høringsbreve ud på de ansøgninger fra 2021, som er udtaget til kontrol af omgåelse. Det er et omfattende arbejde, som derfor vil strække sig over de kommende måneder.

Kontakt

Har du spørgsmål, er du velkommen til at kontakte os på tlf. 33 95 80 00 eller sende en e-mail til mail@lbst.dk.

Er du journalist, er du velkommen til at kontakte vores pressetelefon på tlf. 41 89 25 07.