Landbrugsstyrelsen arbejder på fra 2024 at kunne give et tillæg til bestøverbrak

Landbrugsstyrelsen forventer at udvide bio-ordningen biodiversitet & bæredygtighed med et nyt tillæg fra 2024 til etablering og fastholdelse af bestøvervenlige blomster på landbrugsarealer. Ønsket med tillægget er at forbedre fødegrundlaget for de bestøvende insekter.

Publiceret 3. oktober 2023

Du kan læse om tillægget i udkast til ny bekendtgørelse om bio-ordningen biodiversitet & bæredygtighed, som vi netop har sendt i offentlig høring. Tillægget er også beskrevet i ændringerne til den danske CAP-plan fra 2024, som vi forventer bliver godkendt af EU-Kommissionen senere på året. CAP-planen beskriver den danske implementering af EU’s fælles landbrugspolitik 2023-27. 

Læs bekendtgørelse om bio-ordningen biodiversitet & bæredygtighed på høringsportalen

Kort om det nye tillæg til bestøverbrak

Vi forventer, at tillægget bliver på 1.500 kr. pr. ha. Der er tale om et tillæg til basistilskuddet under bio-ordningen biodiversitet & bæredygtighed på 2.740 kr. 

Hvis tillægget bliver godkendt i den danske CAP-plan, så kan du søge tillægget fra 2024. Tillægget tildeles alene til arealer med bestøverbrak, som enten allerede er etableret fra 2023 samt til nyetablerede bestøverbrakmarker i 2024. Tillægget forventes at kunne gives i alle år fremefter. Tillægget kan opnås på arealer, der har været i omdrift året forinden. Dette for at sikre en effekt af at omdanne produktionsarealer i omdrift til formål for bestøvende insekter. 

Vi forventer, at du kan søge tillægget i alle år, hvor arealet opfylder kravene til bestøverbrak. Ligeledes skal arealet leve op til de generelle kriterier fastsat i bio-ordningen biodiversitet & bæredygtighed. 

Du kan læse om de øvrige forpligtigelser og aktivitetskrav for bestøverbrak i udkast til bekendtgørelsen for bio-ordningen biodiversitet & bæredygtighed, som ligger på høringsportalen, og i vejledningen for bio-ordningen biodiversitet & bæredygtighed fra 2024, når den bliver offentliggjort forventeligt i november 2023.

Overvej, hvor du skal placere dine marker med bestøverbrak  

Du kan med fordel allerede nu gøre dig nogle tanker om både placering og antallet af bestøverbrakmarker på din bedrift. Her vil det styrke formålet, hvis dine bestøverbrakmarker er placeret i tilknytning til f.eks. skovbryn, op til en småbiotop, eller i forlængelse af andre ekstensivt holdte arealer, som f.eks. dine pleje af græs- og naturarealer og øvrige brakmarker. 

Læs mere om biodiversitet & bæredygtighed, og følg med i ændringer til bio-ordningerne 2024 på vores hjemmeside: 

Bio-ordninger 

Ordningen biodiversitet & bæredygtighed er en del af den danske CAP-plan, CAP2023, og er finansieret af Den Europæiske Union. 

Kontakt

Har du spørgsmål, er du velkommen til at kontakte os på tlf. 33 95 80 00 eller sende en e-mail til Landbrugsstotte-Geodata@lbst.dk.

Er du journalist, er du velkommen til at kontakte vores pressetelefon på tlf. 41 89 25 07.