Krav til eksport af kartofler er blevet opdateret

Eksportsæsonen for kartofler er i gang, og Landbrugsstyrelsen har gennemgået tredjelandes krav til import af lægge- og spisekartofler.

Publiceret 16. september 2022

Obligatorisk anmeldelse via TRACES NT fra 1. oktober 2022

Pr. 1. oktober 2022 skal eksport af frø, planter og planteprodukter, herunder lægge- og konsumkartofler, anmeldes digitalt i TRACES NT.
Du finder en faglig meddelelse om skiftet til digital anmeldelse her 

Hvor skal jeg bestille kontrol og plantesundhedscertifikat?

Landbrugsstyrelsen skal, ifølge gældende lov, til enhver tid kunne eksportkontrollere en vare inden der udstedes et plantesundhedscertifikat. Det er derfor meget vigtigt, at plantesundhedscertifikatet bestilles, mens eksportvaren stadig er i Danmark. 
Bestillingen af et plantesundhedscertifikat skal ske via TRACES NT. 
Landbrugsstyrelsens anmeldelsesskema til eksport af lægge- og konsumkartofler ligger på vores hjemmeside her

Bestilling af rekvirerede partikontroller/test af partier forud for eksport sker efter hidtil gældende procedure.
Du finder blanket til rekvisition af blandt andet partikontrol her

Blanketten indsendes til: xkar@lbst.dk 

Tillægserklæringerne og plantesundhedscertifikatet ændrer udseende

Med overgangen til TRACES NT bliver tillægserklæringerne en del af plantesundhedscertifikatet. Det betyder, at tillægserklæringerne integreres i plantesundhedscertifikatet og ikke længere vedlægges som tillæg til plantesundhedscertifikatet. Det betyder, at udseendet på plantesundhedscertifikatet ændrer sig, hvilket det vil være godt at informere importørerne om på forhånd.
Vi har lagt et officielt tryk af et dansk plantesundhedscertifikat på IPPC’s landeside for Danmark, som du kan se her

Generelt ved eksport af kartofler

Vær opmærksom på, at det altid er eksportørens ansvar at holde sig orienteret om importlandes gældende krav, samt at varen opfylder kravene.

Informationerne på Landbrugsstyrelsens hjemmeside er udarbejdet på baggrund af de informationer, som vi er bekendt med på nuværende tidspunkt. Der kan være andre gældende krav, som vi ikke er oplyste om, og kravene kan i nogle tilfælde stamme fra andre eksportlandes myndighedsoplysninger. Betingelserne kan ændre sig i løbet af eksportsæsonen. 
Du finder en række importlandes krav til import af lægge- og spisekartofler på Landbrugsstyrelsens hjemmeside via dette link 

På siden kan du slå de enkelte importlande op og finde en oversigt over eksportbetingelserne.

De angivne importlande på hjemmesiden, er de lande, der fra dansk side er eksporteret til i seneste eksportsæson. Hvis du vil eksportere til andre lande, er det vigtigt, at du oplyser os om det i god tid, så Landbrugsstyrelsen har mulighed for at indhente det pågældende lands importkrav.

Krav om fysisk kontrol af eksportpartiet

Enkelte lande stiller krav om fysisk kontrol af eksportpartiet umiddelbart inden eksport. Det er derfor vigtigt at anmelde eksporten til Landbrugsstyrelsen, så Landbrugsstyrelsens kontrollører kan eksportkontrollere partiet, hvis dette er nødvendigt. Der kan være tilfælde, hvor hele partier bliver synet en dag og derefter eksporteret som delpartier. Delpartierne er ikke underlagt fysisk kontrol før udstedelse af certifikat, men skal stadig være tilgængelig for stikprøvekontrol. Eksempelvis stiller følgende lande krav om fysisk kontrol: Syrien, Tyrkiet, Libyen og Israel, men listen af lande er længere. I oversigterne over eksportbetingelser kan du se, hvilke krav de forskellige lande stiller.

Re-eksport af udenlandske kartofler

Hvis I ønsker et re-eksportcertifikat til eksport af udenlandske kartofler samtidig med importkontrol af de samme kartofler, skal anmeldelsen af re-eksportcertifikatet, rettes til den af Landbrugsstyrelsens lokalafdeling, hvor kartoflerne skal importkontrolleres.
I det tilfælde, hvor importkontrollen sker forud for udstedelsen af et re-eksportcertifikat, skal anmeldelsen rettes til Augustenborg, hvorfra re-eksportcertifikat vil blive udstedt. 

Besøg af importlandes myndigheder

Såfremt I oplever, at det i forbindelse med en handelsaftale el.lign. er et krav, at importlandets myndigheder vil komme på besøg i Danmark, er det vigtigt, at I som eksportører i god tid adviserer Landbrugsstyrelsen om et sådant besøget. Myndighedsbesøg fra importlande vil altid være et anliggende for de danske myndigheder. Landbrugsstyrelsen skal orienteres om andre landes myndigheders ønske om kontrolaktivitet på dansk territorium.

Andre krav du skal være opmærksom på

Hvis varen følges af træemballage, stiller mange importlande krav om, at træemballagen er ISPM 15 mærket. Det vil sige, at det tydeligt fremgår af emballagen, at den har gennemgået en godkendt ISPM-15 behandling.

For at kunne få udstedt et plantesundhedscertifikat, skal du være registreret som eksportør i Landbrugsstyrelsen, og din vare skal kunne opfylde importlandets krav til plantesundhed. Det er dit ansvar.
Du finder de internationale retningslinjer for udstedelse af plantesundhedscertifikater via linket her 

I Danmark er det alene Landbrugsstyrelsen, som må udstede plantesundhedscertifikater, der er et officielt kontroldokument.
Ulovlig udstedelse af plantesundhedscertifikater eller anden snyd med disse er strafbart, og anmeldes til politiet. 

Brexit og eksport af kartofler

Der er i øjeblikket importforbud af læggekartofler til UK, mens konsumkartofler kan eksporteres til UK med et plantesundhedscertifikat.
Du finder UKs information via dette link

Kontakt

Du er velkommen til at kontakte Team Plantetilsyn på tlf. 33 95 80 00 eller e-mail planter&biosikkerhed@lbst.dk 
 
Er du journalist, er du velkommen til at kontakte Landbrugsstyrelsens pressetelefon på tlf. 41 89 25 07.