Husk, at pligtige, husdyr- og målrettede efterafgrøder altid skal efterfølges af forårssåede afgrøder eller brak

Landbrugsstyrelsen minder om, at et areal, der har været etableret med pligtige, husdyr- eller målrettede efterafgrøder, skal efterfølges af en forårssået afgrøde, blomsterbrak, bestøverbrak eller fra foråret 2023 slåningsbrak. Vi vil fremover have ekstra fokus på, at efterafgrøder efterfølges af en forårssået afgrøde.

Publiceret 14. marts 2022

Du skal være opmærksom på, at de arealer, som du indberetter efterafgrøder på, skal efterfølges af forårssåede afgrøder. Kravet gælder for arealer med enten pligtige, husdyr- eller målrettede efterafgrøder samt alternativerne brak og efterafgrødeblandinger med kvælstoffikserende arter.

Din indberetning af målrettede efterafgrøder har betydning for næste års markplan

Fra 2020 blev efterafgrøder og alternativer under den frivillige målrettede kvælstofregulering gjort stedfaste. Det betyder, at efterafgrøden eller alternativet skal være placeret i den mark, hvor det er indberettet i fællesskemaet, og du kan ikke rette i indberetningen efter 10. september.

Hvor du indberetter frivillige målrettede efterafgrøder og alternativer har altså betydning for, hvor du skal etablere forårssåede afgrøder til næste år.

Hvis du har ændringer til placering af efterafgrøder og alternativer til frivillig målrettet kvælstofregulering, skal dette indberettes i fællesskemaet. Din indberetning er bindende efter 10. september, dog har du altid mulighed for at trække arealer ud af fællesskemaet. Vær opmærksom på, at hvis du trækker arealer med målrettet kvælstofregulering ud af fællesskemaet efter ansøgningsfristen, vil din kvælstofkvote blive reduceret tilsvarende.

Fremover vil efterafgrøder også kunne efterfølges af slåningsbrak

For efterafgrøder udlagt i 2022 forventes det, at der også åbnes op for, at efterafgrøden kan efterfølges af slåningsbrak. Det vil betyde, at en landbruger kan lade sin efterafgrøde stå som brak det efterfølgende forår. Det vil komme til at gælde både for pligtige og husdyrefterafgrøder samt for efterafgrøder i målrettet kvælstofregulering. Ændringen kommer, fordi det bliver et krav i henhold til de nye GLM regler, at alle landbrugsbedrifter skal udlægge minimum 4 % ikke-produktive elementer, for eksempel brak, på deres arealer. Ændringen vil gøre det muligt for flere landbrugere at opfylde både krav til efterafgrøder og de nye GLM8 krav, da landbrugeren kan bruge de samme arealer til at opfylde kravene.

Fokus på forårssåede afgrøder

Fremover vil Landbrugsstyrelsen have fokus på kontrol af, om efterafgrøder efterfølges af forårssåede afgrøder eller en af de tilladte typer brak. Vi vil desuden have fokus på, at alternativer til efterafgrøder også er efterfulgt af korrekte afgrøder.

Læs mere

Du kan læse mere om kravet om forårssåede afgrøder i vejledningen om tilskud til målrettet kvælstofregulering 2022 samt vejledningen om pligtige og husdyrefterafgrøder og dyrkningsrelaterede tiltag.

Gå til Vejledningen om pligtige og husdyrefterafgrøder

Gå til vejledning og tilskud til målrettet kvælstofregulering 2022

På vores hjemmeside kan du finde en FAQ med spørgsmål og svar til efterafgrødereglerne, vejledninger og brugerguides.

Gå til FAQ om efterafgrøder

Find Gødningskvote- og efterafgrødeskemaet og brugerguides

Kontakt

Har du spørgsmål, er du velkommen til at kontakte os på tlf. 33 95 80 00 eller sende en e-mail til landbrugsstotte-geodata@lbst.dk

Er du journalist, er du velkommen til at kontakte vores pressetelefon på tlf. 41 89 25 07.