Husdyrdatabase på vej for økologiske dyr

Fra 1. januar 2022 går en ny husdyrdatabase i luften, hvor økologiske landmænd kan markedsføre og søge efter økologiske dyr. Med databasen kommer samtidig et krav om, at du først kan søge dispensation til at indsætte ikke-økologiske dyr, hvis de dyr du søger, ikke er tilgængelige i databasen.

Publiceret 22. november 2021

Den 1. januar 2022 vil den nye husdyrdatabase, OrganicXLivestock, blive tilgængelig som en digital markedsplads, hvor økologer kan markedsføre og søge efter økologiske husdyr. Databasen vil være gratis, også når du vil udbyde dyr til salg.

Når du vil indsætte nye dyr i din økologiske besætning

Med databasen kommer samtidig et krav om, at du først kan søge om dispensation til at indsætte ikke-økologiske husdyr i din produktion, hvis de dyr, du søger, ikke er tilgængelige i databasen. Kravet gælder fra 1. januar 2022 og følger af forordning (EF) nr. Art. 26 i EU-forordningen 2018/848. Kravet gælder alle ikke-økologiske dyr med undtagelse af bevaringsværdige racer.

Du søger om dispensation via databasen, når du vil indsætte ikke-økologiske dyr.

Du skal altid søge dispensation og modtage en tilladelse, før du må indsætte ikke-økologiske dyr i din produktion. En dispensation er tidsbegrænset. Udløbsdatoen for en dispensation vil fremgå af den tilladelse, du modtager fra Landbrugsstyrelsen.

De hidtidige regler om indsættelse af ikke-økologiske dyr uden forudgående dispensation gælder ikke fra 1. januar 2022.

Følg med på lbst.dk

Vi sender en nyhed ud, når databasen er klar, og du kan registrere dig som økolog, tilbyde og købe økologiske husdyr samt søge dispensation. Vi planlægger også med at lave en lille brugerguide til, hvordan du arbejder i databasen.

Du kan holde dig opdateret ved at abonnere på vores nyheder om 'Økologi – regler og vejledning'.

Du kan tilmelde dig her

Kontakt

Har du spørgsmål, er du velkommen til at kontakte os på tlf. 33 95 80 00 eller sende en e-mail til jordbrugskontrol@lbst.dk.

Er du journalist, er du velkommen til at kontakte Landbrugsstyrelsens pressetelefon på tlf. 41 89 25 07.