Hold øje med rodgallenematoderne Meloidogyne graminicola og Meloidogyne enterolobii
Efter fund af Meloidogyne graminicola i rismarker i Norditalien er nematoden nu føjet til listen over planteskadegørere, der ikke må forekomme i EU, og som skal udryddes ved fund. Kravene, der skal forhindre indførsel og spredning af skadegøreren, er beskrevet i en ny hasteforanstaltning ((EU) 2022/1372). Forordningen er trådt i kraft.
M. graminicola angriber først og fremmest risplanter, men den kan også angribe en lang række almindeligt dyrkede planter i EU som byg, havre, majs, løg og kartofler. Symptomer på angreb ses som gulfarvede områder i marken med dårlig vækst, visne planter, især i tørre perioder, eller krogformede opsvulmninger på rødderne.
Billedet viser symptomer på risplanter angrebet af M. graminicola. Kilde: Cristiano Bellé – Phytus Institute, Brazil
Tilsvarende er karantæneskadegøreren Meloidogyne enterolobii gennem de seneste måneder fundet i planter af Ficus microcarpa med oprindelse i Kina. Fundene er sket i andre EU-medlemsstater.
Symptomerne på angreb af de nævnte nematoder kan minde om angreb af rodgallenematoderne Meloidogyne fallax og M. chitwoodii, der også er listet som karantæneskadegørere. De angriber også en række arter, der er almindeligt forekommende i EU.
Du kan læse mere i faktaarket ”Hold øje med rodgallenematoder - Meloidogyne graminicola og M. enterolobii”, hvor nematodernes værtsplanter, udbredelse og symptomer m.m. er beskrevet.
Find faktaarket ”Hold øje med rodgallenematoder - Meloidogyne graminicola og M. enterolobii” her
Hold øje med angreb
Det er vigtigt løbende at holde øje med planter og være opmærksom på symptomer på skadegørerangreb. Det gælder særligt symptomer, som ikke tidligere er set. Hvis man ser nye symptomer, er det altid vigtigt at reagere hurtigt og undersøge, hvad planterne fejler, så der ikke sker spredning og etablering med potentielt store tab til følge.
Krav til viden om symptomer og eget tilsyn
Hvis du er godkendt til at udstede plantepas, skal du være opmærksom på, at du, som led i kravene til operatørkompetencer, skal tjekke for symptomer på skadegørere og dokumentere dit tilsyn ved at notere det løbende. Instruer også de ansatte, der dagligt håndterer værtsplanter for regulerede skadegørere i, hvordan de genkender symptomerne.
Kontakt Landbrugsstyrelsen ved mistanke
Har du mistanke om fund af Meloidogyne graminicola eller M. enterolobii i dine planter- eller en anden planteskadegører, hvor der er krav om udryddelse, så har du en pligt til at anmelde dette til Planter & Biosikkerhed på tlf. 33 95 80 00 eller e-mail PlanterogBiosikkerhed@lbst.dk