Gødskningsbekendtgørelsen for planperioden 2024/2025 er nu offentliggjort

Du kan nu se gødskningsbekendtgørelsen for planperioden 2024/2025 på retsinformation. Bekendtgørelsen indeholder bl.a. ændrede husdyrnormer for udegående fjerkræ og en ny mulighed for at anvende græs til eget svinehold.

Publiceret 3. juli 2024

Gødskningsbekendtgørelsen for planperioden 2024/2025 har været i høring. Vi har gennemgået alle høringssvar og udarbejdet den færdige bekendtgørelse.  

Se den fulde bekendtgørelse på retsinformation

Ændrede husdyrnormer for udegående fjerkræ

Husdyrnormerne er som altid opdateret på baggrund af de seneste produktionsdata. 
I forbindelse med høringen af gødskningsbekendtgørelsen for planperioden 2023/2024 varslede vi nogle ændringer af, hvordan der fastsættes husdyrnormer for udegående fjerkræ. 

De varslede ændringer er nu udstedt med bekendtgørelsen for planperioden 2024/2025, og det medfører en forøgelse af husdyrnormerne for udegående fjerkræ.

Det betyder, at nogle fjerkræproducenter fra planperioden 2024/2025 kan forvente, at deres produktion af kvælstof og normer stiger. Indtil nu har andelen af kvælstof- og fosforudskillelsen fra fjerkræ, der er afsat på udearealer, ikke indgået i normen for fjerkræ.

Det betyder, at normen, der hidtil har været fastsat i gødskningsbekendtgørelsen, har været ca. 10 pct. lavere end dyrenes reelle produktion. 

Ny mulighed for at anvende græs i eget svinehold

Den nye bekendtgørelse giver som noget nyt mulighed for at anvende kvælstof til dyrkning af græs, som du bruger til at fodre eget svinehold. 

Indtil nu har svin ikke fremgået med værdier for foderoptag af bekendtgørelsens bilag 1, tabel 4. Det har betydet, at virksomheder ikke har kunnet anvende kvælstofnormer for græs til opfodring af egen svinebesætning. 

Med et styrket fagligt grundlag åbner bekendtgørelsen nu op for at kunne anvende kvælstofnormen for græs, hvis en virksomhed anvender græs i egen svinebesætning. 

Du finder alle høringssvar, høringsnotat og sammenfattende redegørelse på høringsportalen. Her kan du også læse Landbrugsstyrelsens bemærkninger til de indkomne høringssvar, og hvordan de er håndteret. 

Gå til Høringsportalen her.

Kontakt

Har du spørgsmål, er du velkommen til at kontakte os på tlf. 33 95 80 00 eller sende en e-mail til Miljo-Erhvervsregulering@lbst.dk 

Er du journalist, er du velkommen til at kontakte Landbrugsstyrelsens presseteam på tlf. 41 89 25 07.