Fremtidens jordbrugsanalyser er ved at blive udviklet
NaturErhvervstyrelsen præsenterede en liste over de fremtidige jordbrugsanalyser, som vil blive udstillet på www.jordbrugsanalyser.dk. Listen var blevet til, på baggrund af de tilbagemeldinger vi fik fra kommunerne på temadagen om jordbrugsanalyserne den 20. juni 2014 i Odense.
Jordbrugsanalyserne er et planlægningsværktøj
Jordbrugsanalyserne skal tænkes som et grundlag for kommunernes strategiske planlægning og i NaturErhvervstyrelsen foreslog vi, at sognegrænser bruges til at vise udviklingstendenser. Det var der en generel accept af som en løsning, hvilket giver en fælles administrativ reference.
De fremtidige jordbrugsanalyser:
- Udviklingen i dyreenheder på kystvandoplande (NaturErhvervstyrelsen beregner og udstiller resultatet for Miljøstyrelsen)
- Udviklingen i dyreenheder på sogneniveau
- Placeringen af husdyrbesætninger med beregnede dyreenheder
- Placeringen af bedrifter med angivelse af størrelse, type af bedrift og beregnede dyreenheder
- Udviklingen i bedriftstørrelsen (hektar) på sogneniveau
- Udviklingen i landbrugsarealet (hektar) på sogneniveau
- Udviklingen i omdriftsarealet (hektar) på sogneniveau
Vi forbereder de første analyser og giver adgang til data
”Udviklingen i dyreenheder på sogneniveau”, ”placeringen af husdyrbesætninger” og ”udviklingen i landbrugsarealet” bliver de første analyser, der udstilles på jordbrugsanalyser.dk. Disse analyser og attributter bliver samtidig gjort tilgængelige via geoservices og med mulighed for download af data. Alle analyser og metadata vil blive opdateret årligt.
Jordbrugsanalyserne skal tilpasse sig landbrugets virkelighed
Supplerende analyser blev drøftet, eksempelvis værdien for planlægningen ved at have oplysninger om følgevirksomheder, muligheder for at se udviklingen i alderssammensætningen i landbruget eller at kunne differentiere mellem besætningers størrelse, når udviklingstendenser vises. Jordbrugsanalyserne skal kunne bruges som et planlægningsværktøj, der afspejler de udviklingstendenser, der foregår i landbruget. Supplerende analyser kan på sigt være værdifuldt, hvis de viser tendenser i landbruget, som der er behov for at tage hensyn til i kommuneplanlægningen.
Kontakt
Har du spørgsmål, er du velkommen til at kontakte Tino Kastbjerg Stigsen på tlf. 61 88 78 21 /e-mail: tinkas@naturerhverv.dk eller Casper Ingerslev Henriksen på tlf. 91 32 98 00/e-mail: cainhe@naturerhverv.dk fra Data- og Risikoanalyser i Center for Kontrol.