Fire projekter rykker månegrisen tættere på mål

Muligheden for at producere flere svin uden at belaste miljø og dyrevelfærd yderligere er rykket tættere på. Fire nye udviklingsprojekter, som Grønt Udviklings- og Demonstrationsprogram har ydet støtte til, skal være med til at realisere regeringens innovationsprojekt Månegrisen.

Publiceret 7. marts 2014

Grønt Udviklings- og Demonstrationsprogram (GUDP) støtter regeringens innovationsprojekt.

Månegrisen ved at give mere end 20 mio. kr. til fire projekter, der blandt andet forbedrer dyrevelfærden for grise, og gør det muligt at måle, hvor meget ammoniak svinestalde udleder. Det rykker visionen om en bæredygtig og effektiv svineproduktion tættere på virkeligheden.

”Jeg tror på, at det kan lade sig gøre at forene miljøhensyn, dyrevelfærd og vækst. Med de fire projekter får vi nogle bud på hvordan. Samtidig skal vi have det politiske mod til at se på reguleringen af svine-produktionen med nye øjne, så landmænd fremover har mulighed for at udvide deres svineproduktion uden at gå på kompromis med miljøet eller dyrevelfærden,” siger fødevareminister Dan Jørgensen. 

Innovative svineproducenter kan udvide

På nuværende tidspunkt begrænser man miljøpåvirkningen fra svineproduktionen ved at stille krav om, hvor mange dyr de må producere og ofte også krav til fodring og indretning af stalde.

Månegrisen skal give input til fremtidig regulering, som på den ene side imødekommer de miljømæssige udfordringer og på den anden side giver innovative og mindre miljøbelastende svineproducenter en større fleksibilitet til at udvide deres produktion. Det kan fx være en regulering, hvor der er øget fokus på udledning til omgivelserne end på antal dyr i stalden.

Skal det lykkes, kræver det først og fremmest, at svineproducenternes udledning af blandt andet ammoniak og kvælstof kan måles og i det lange løb reduceres. Vejen hertil bliver banet med projekterne, der netop er givet støtte til i GUDP. Et af projekterne skal fx udvikle teknologi, der billigt og præcist måler ammoniakudledningen i grisestaldene.

Det spiller desuden en stor rolle, at det ikke går ud over dyrevelfærden, hvis svinestaldene bliver større. Derfor igangsættes også projekter, der kan forbedre velfærden og sundheden for grisene. Et af de projekter, der er givet støtte til, skal udvikle et system til fordeling af halm til grise, så de har noget at rode i og ikke bider hinanden. 

En fremtidig bæredygtig og effektiv svineproduktion er helt afgørende, hvis svineproducenterne fortsat skal være konkurrencedygtige på det internationale marked.

NaturErhvervstyrelsen forventer, at prototypen på en bæredygtig og effektiv svinestald står klar i 2016. NaturErhvervstyrelsen skønner desuden, at den teknologi, der udvikles i forbindelse med Månegrisstalden, har et stort eksportpotentiale, da udfordringerne i forhold til svineproduktion er globale.

Læs mere om Månegrisen

Faktaark om Månegrisen

Kontakt

Har du faglige spørgsmål, er du velkommen til at kontakte Center for Innovation på tlf. 33 95 80 00 eller e-mail innovation@naturerhverv.dk  

Er du journalist, er du velkommen til at kontakte NaturErhvervstyrelsens pressetelefon på tlf. 41 89 25 07.

Pressekontakt til ministeren: 20 91 59 01