Bekendtgørelsen for grundbetaling og bekendtgørelsen for fællesskema og tilsagnsskemaer er nu i høring

Bekendtgørelse om direkte støtte til landbrugere efter grundbetalingsordningen m.v. og bekendtgørelse om markblok, elektronisk fællesskema og elektroniske tilsagnsskemaer for 2020 er nu i offentlig høring. Du kan sende os dine kommentarer senest 4. december 2019 kl. 12.00.

Publiceret 14. november 2019

I udkastet til bekendtgørelsen for direkte støtte kan du finde reglerne for grundbetaling, grøn støtte, støtte til unge nyetablerede landbrugere og ø-støtte. I bekendtgørelsen om fællesskema og tilsagnsskemaer kan du finde reglerne for, hvordan du søger henholdsvis den direkte støtte og støtte efter landdistriktsordningerne. Vi forventer, at bekendtgørelserne træder i kraft 1. januar 2020.

Du kan finde bekendtgørelserne på høringsportalen.

Se udkastet til Bekendtgørelse om direkte støtte til landbrugere efter grundbetalingsordningen m.v. på høringsportalen

Se udkastet til bekendtgørelse om markblok, elektronisk fællesskema og elektroniske tilsagnsskemaer på høringsportalen

Du kan læse om de vigtigste ændringer af reglerne i de to bekendtgørelser nedenfor.

Bekendtgørelse for fællesskema

Ansøgningsfristen for fællesskemaet er 17. april
Ansøgningsperioden for fællesskemaet er 3. februar til 17. april. Det betyder, at fristen for ændringer og forsinket ansøgning er 12. maj. Ansøgningsperioden for at søge om tilsagn til økologisk arealtilskud og pleje af græs- og naturarealer er 10. august til 30. september.

Frist for at trække arealer ud af fællesskema efter satellitbaseret kontrol af markerne
Du får som noget nyt mulighed for at trække marker ud af fællesskemaet efter kontrol. Ændringen af fællesskemaet skal ske senest 25. oktober. Reglen omfatter de græs- og brakmarker, hvor aktivitetskravet kontrolleres via den satellitbaserede kontrol.

Bekendtgørelse for grundbetaling

Omdriftstiden for lavskov bestående af poppelarter i renbestand fordobles
Vi ændrer omdriftstiden for lavskov bestående af poppelarter i renkultur fra 10 til 20 år. Ændringen for poppellavskov omfatter arealer, som er etableret eller senest stævnet i 2011 eller senere.

Høringssvar til den satellitbaserede kontrol skal ske via en app
Vi gør det obligatorisk for landbrugere at afgive høringssvar via en særlig app i forbindelse med den satellitbaserede kontrol, også kaldet monitorering. Landbrugsstyrelsen stiller app'en gratis til rådighed. App’en kan anvendes på en smartphone og kan benyttes, selvom netdækningen er dårlig. App’en kan bl.a. vise det såkaldte "trafiklys" på marker (rød, gul og grøn). Indførelsen af reglen i bekendtgørelsen afhænger af, om et forslag til ændring af landbrugsstøtteloven vedtages i Folketinget.

Vi ændrer fristen for at opfylde slåningskrav på græs og brak
Vi udsætter fristen for at opfylde slåningskravet fra 25. september til 25. oktober på græs- og brakarealer, hvor slåningskravet i 2020 kontrolleres via den satellitbaserede kontrol. Landbrugeren kan indtil 25. oktober trække arealet ud af ansøgningen om støtte, slå arealet og indsende dokumentation via app eller indsende dokumentation via app, hvis arealet allerede er slået.

Ny model for udsættelse af høstfrist for hovedafgrøde
Vi ændrer modellen for udsættelse af høstfristen for hovedafgrøden for de landbrugere, der har MFO-græsudlæg i korn. De landbrugere skal fremadrettet sætte et kryds i skemaet Gødningskvote og Efterafgrøder senest 10. september. Udsættelse af høstfristen indebærer, at høstfristen udsættes til 7. september, og datoen for tidligste destruktion af græsudlægget udsættes til 2. november.

Kontakt

Har du spørgsmål, er du velkommen til at kontakte os på tlf. 33 95 80 00 eller sende en e-mail til direktebetalinger@lbst.dk.

Er du journalist, er du velkommen til at kontakte vores pressetelefon på tlf. 41 89 25 07.