630 kr. pr. ha til unge landbrugere

I 2015 kan nystartede landbrugere søge en ny støtteordning, hvis de er 40 år eller yngre. Støtten bliver formentlig på 630 kr. pr. ha.

Publiceret 15. maj 2014

EU vil gerne hjælpe unge landbrugere ind i erhvervet. Med den nye landbrugsreform i EU bliver der derfor indført en ny støtte til unge landmænd næste år.
Støtten forventes at blive på omkring 630 kr. pr. hektar, oplyser NaturErhvervstyrelsen.

Ud fra landbrugets regnskaber i 2012 anslår NaturErhvervstyrelsen, at en ung landmand med en gennemsnitlig størrelse heltidsbedrift efter ejeraflønning ville have øget sin bundlinje med 15 procent.  

”Vi håber, at den nye ordning kan give de unge landbrugere en hjælpende hånd. Det er klart, at man ikke kan basere sig på denne støtteordning alene, men den kan gøre opstarten mindre usikker,” siger enhedschef Lotte Dige Toft i NaturErhvervstyrelsen.

Sådan opfylder du betingelserne

Fra 2015 og frem kan man søge den nye støtteordning, hvis man opfylder følgende betingelser:

  • Man er førstegangsetableret som landbruger
  • Man er højst 40 år i ansøgningsåret – dvs. man må ikke fylde 41 år i 2015
  • Man har allerede startet en landbrugsvirksomhed inden for de sidste 5 år.

Man kan kun få støtte i de første fem år som nyetableret landbruger. Hvis virksomheden er fire år gammel på ansøgningstidspunktet i 2015, kan man derfor kun få støtte i ét år.

Man kan maksimalt få støtte til 90 ha. For at få støtte under ordningen ”Unge landbrugere”, skal virksomheden også modtage Grundbetaling for det samme areal. Grundbetaling er den ordning, der afløser Enkeltbetaling i 2015.

Støttesatsen afhænger af antal ansøgere

Støtten forventes at blive på 630 kr. pr. ha. Der afsættes ca. 136,6 mio. kr. til ordningen i 2015, og NaturErhvervstyrelsen forventer at ca. 2.000 ansøgere vil ansøge om støtte for tilsammen ca. 150.000 ha. Hvis der kommer flere ansøgninger end forventet, vil støttesatsen blive lavere.

Kravene til enkeltmandsvirksomheder og selskaber er forskellige

Hvis ejeren af virksomheden er ung landbruger, og virksomheden er nyetableret i 2015 eller er startet inden for de sidste 5 år, er man berettiget til støtte under ordningen.

Hvis landbrugsvirksomheden er et I/S, et ApS eller et A/S, skal den unge landbruger i selskabet opfylde støttebetingelserne. Den unge landbruger skal desuden have faktisk og langsigtet kontrol med selskabet, og den unge landbruger skal på egen hånd kunne træffe beslutninger vedrørende drift, fortjeneste og finansiel risiko vedrørende bedriften.

Hvis man er far og søn eller datter, som er i gang med et generationsskifte, skal det altså være den unge, som har det sidste ord i vigtige beslutninger for virksomheden.

Hvordan søger man om støtte

Man kan søge om støtte til ”Unge landbrugere” i Fællesskemaet for 2015, samtidig med at man søger om anden EU-arealstøtte. Man sender Fællesskemaet via Tast selv-service.

Hvis landbrugsvirksomheden er et selskab, skal man i forbindelse med ansøgningen dokumentere, at selskabet opfylder betingelserne for støtte.

Reglerne er ikke på plads endnu

Reglerne vil være endeligt på plads den 1. august 2014. Støttebeløbet og andre forhold kan derfor ændre sig. Man kan se udkast til reglerne på Hoeringsportalen.dk.

Se udkast til bekendtgørelse om direkte støtte til landbrugere efter grundbetalingsordningen m.v. på Hoeringsportalen.dk

https://hoeringsportalen.dk/Hearing/Details/30753

Se udkast til bekendtgørelse om markblok og elektronisk Fællesskema på Hoeringsportalen.dk

https://hoeringsportalen.dk/Hearing/Details/30752

 

Kontakt

Har du faglige spørgsmål, er du velkommen til at kontakte Center for Arealtilskud på tlf. 33 95 80 00 eller e-mail arealtilskud@naturerhverv.dk.

Er du journalist, er du velkommen til at kontakte NaturErhvervstyrelsens pressetelefon tlf. 41 89 25 07.