Minivådområder 2021
Formålet med minivådområdeordningen er at forbedre vandmiljøet ved at reducere kvælstof og fosfor fra markernes drænvand.
I Fødevare- og landbrugspakken fra 2015 blev det besluttet at finansiere kollektive indsatser som fx minivådområder, der reducerer kvælstofudledningen til vandmiljøet. De kollektive indsatser er en væsentlig forudsætning for Fødevare- og landbrugspakken, hvor det samtidig blev muligt at øge tildelingen af gødning på markerne. Effekten af minivådområder kommer alle lodsejere i et kystvandopland til gode.
Overvejer du at etablere et minivådområde, vil oplandskonsulenten gratis kunne hjælpe dig med en række forberedende undersøgelser, herunder udarbejdelse af ansøgning om tilskud.
Har du etableret et minivådområde kan du få kompensation for arealudtag og vedligehold finansieret af nationale midler. Bemærk, at den nationale kompensation gives som de minimis støtte.
Minivådområdeordningen er 100 % finansieret af EU-midler under det danske landdistriktsprogram.
Læs mere om det danske landdistriktsprogram
Læs mere om oplandskonsulenterne
Se guide til minivådområdekort i Miljøgis*
*guiden tager udgangspunkt i udpegningskortet 2019, men funktionerne er de samme i 2021
Om tilskuddet
Hvem kan søge?
Du kan som privat ansøger med et CVR-nr. eller CPR-nr. søge om tilsagn om tilskud til et minivådområdeprojekt.
For at søge om tilskud til et minivådområdeprojekt, skal du desuden være ejer eller forpagter af et areal, der er udpeget som 'egnet' eller 'potentielt egnet' til etablering af minivådområder.
Der er standardomkostninger på minivådområdeprojekter. Det betyder, at offentlige ansøgere, der skal overholde reglerne i udbudsloven, ikke kan søge om tilskud til et minivådområde.
Et minivådområdeprojekt kan også være med flere lodsejere. Lodsejere kan i fællesskab oprette en forening/organisation, der står for at udføre projektet. Forholdet til foreningens/organisationens medlemmer er et privatretsligt forhold. Foreninger/organisationer skal have et CVR-nr., før de kan søge om tilskud til et minivådområdeprojekt.
Hvad giver vi tilskud til?
Vi giver 100 procent i tilskud til etablering af et minivådområde. Tilskuddet er finansieret af EU via Den Europæiske Landbrugsfond for Udvikling af Landdistrikterne (ELFUL).
Der er i alt afsat 215 mio. kr. til ansøgningsrunden til åbne minivådområder og 25,6 mio. kr. til arealkompensation og vedligehold finansieret via nationale midler.
Etablering af åbent minivådområde – det kan du få tilskud til
Der er standardomkostninger på projekttypen ’åbne minivådområder’:
Post | Startpris (kr.) | Pris pr. m2 anlægsareal svarende til 1 procent af drænoplandet (kr.) |
---|---|---|
Samlet for obligatoriske dele | 149.000 | 38 |
Etablering af pumpe | 69.000 | 9 |
Etablering af planter | | 1 |
Etablering af sti mv. | 8.000 | (Fast pris på 8.000) |
Konsulentudgifter til byggerådgivning | 13.250 | |
Andre udgifter til bl.a. myndighedstilladelser- og gebyrer | 6.200 | (Fast pris på 6.200) |
Arkæologiske forundersøgelser | 11.800 | 2,5 |
Obligatoriske dele dækker over alt anlægsarbejde, etablering af arbejdsplads, brønds- og ledningsarbejder, jordarbejder (inkl. etablering af lermembran, hvis anlægsarealet består af potentielt egnet areal), der sikrer, at kravene i bilag 3 er overholdt.
Det maksimale beløb du kan få udbetalt svarer til størrelsen af dit åbne minivådområde beregnet som 1 procent af drænoplandets størrelse. Du kan således godt i IMK have tegnet og anlagt et minivådområde, der er mellem 1 og 1,5 procent af drænoplandet, men standardomkostningen er udregnet ud fra størrelsen, der svarer til 1 procent af drænoplandet.
Areal- og vedligeholdelseskompensation - det får du i tilskud
Åbne minivådområder:
- For arealer i omdrift: 35.000 kr. pr. ha projektareal i arealkompensation og 12.000 kr. pr. ha projektareal i vedligeholdskompensation (referenceår 2020).
- For arealer med permanent græs: 18.000 kr. pr. ha projektareal i arealkompensation og 12.000 kr. pr. ha projektareal i vedligeholdskompensation (referenceår 2020).
- For naturarealer/andet: 3.000 kr. pr. ha projektareal i arealkompensation og 12.000 kr. pr. ha projektareal i vedligeholdskompensation (referenceår 2020).
Beløbet udbetales som en engangskompensation for opretholdelsesperioden på 10 år. Beløbet er inkl. udgifter til vedligehold, som omfatter oprensning af sediment efter behov, oftest efter 5 år og eventuel grødeskæring i minivådområdets dybe bassiner, hvis disse vokser til.
Hvor meget kan du få i tilskud?
Landbrugsstyrelsen giver tilsagn om tilskud til 100 procent af de samlede, tilskudsberettigede udgifter til etablering af et minivådområde. Projekterne finansieres af EU (100 procent) via Den Europæiske Landbrugsfond for Udvikling af Landdistrikterne (ELFUL).
Når du søger om tilskud til etablering af et minivådområder har du samtidigt mulighed for at søge om tilskud til vedligehold og arealkompensation. Denne finansieres af nationale midler fra Ministeriet for Landbrug, Fødevarer og Fiskeri og gives som de minimis-støtte. Du skal være opmærksom på, at der findes et loft for, hvor meget man må modtage i de minimis-støtte over 3 regnskabsår på 20.000 Euro.
Hvilke betingelser og kriterier er der for tilskuddet?
Dit tilsagn er betinget af, at følgende kriterier er opfyldt (kriterier for støtteberettigelse):
1. Projektet må ikke begynde, før du har indsendt din ansøgning om tilsagn om tilskud
Du kan påbegynde projektet, så snart du har indsendt din ansøgning om tilsagn om tilskud, hvis du ikke har valgt startdatoen til 1. september, fordi du har et arealbaseret tilsagn på arealet.
Udgifter, du afholder inden du har fået tilsagn eller afslag, er for egen regning og risiko.
2. Du er ansvarlig for at gennemføre projektet
Det er dig som tilsagnshaver, der er ansvarlig for, at projektet gennemføres i overensstemmelse med de kriterier og forpligtigelser, der følger med tilsagnet.
3. Du skal være ejer af investeringerne
Det betyder, at det er dig som tilsagnshaver, der skal afholde udgifterne i projektet. Det betyder, at alle fakturaer skal være udstedt til dig.
4. Du skal gennemføre projektet på dine egne eller forpagtede arealer
Selve minivådområdeanlægget skal være placeret på arealer, som du enten ejer eller forpagter. Oplandet til minivådområdet behøver ikke ligge på den jord, som du ejer eller forpagter.
5. Du sikrer, at kontrolmyndigheden har adgang
Kontrolmyndigheden skal have mulighed for adgang til projektområdet. Det betyder, at der skal være en farbar vej rundt om hele minivådområdet. Yderligere skal der være adgang for kontrolmyndigheden til at kontrollere fakturaer og betalingsdokumentation samt de nødvendige myndighedsgodkendelser.
6. Du skal opnå de nødvendige tilladelser fra offentlige myndigheder, inden du indsender din anmodning om slutudbetaling
Du er ansvarlig for at indhente de nødvendige tilladelser til projektet inden du anmoder om slutudbetaling.
7. Du skal oplyse via ansøgningsskemaet al de minimis-støtte, som du har modtaget i løbet af det igangværende regnskabsår samt de foregående to regnskabsår
Ansøgningsskemaet indlæser selv den de minimis-støtte, som du har modtaget fra os. Hvis du har modtaget de minimis-støtte fra andre myndigheder inden for de seneste tre regnskabsår, skal du oplyse det i ansøgningsskemaet.
8. Du skal sikre, at minimum 80 procent af drænoplandet har været et omdriftsareal i et år forud for din ansøgning om tilsagn om tilskud
Kravet tjekkes automatisk af ansøgningsskemaet ved at indlæse arealanvendelsen fra Fællesskemaet 2020.
Forpligtigelser der følger med et tilsagn om tilskud til et minivådområde:
1. Du skal gennemføre projektet i overensstemmelse med tilsagnet
Du skal gennemføre projektet i overensstemmelse med det tilsagn, som du modtager. Du skal gennemføre projektet i overensstemmelse med det anførte antal hektar, antal investeringer, type af investeringer og placering af minivådområdet.
2. Du skal skilte i løbet af projektperioden og oplyse om den offentlige finansiering på din hjemmeside, hvis du har en
Fra du begynder dit projekt, skal du opsætte et skilt ved anlægspladsen. Hvis du har en hjemmeside, skal du også oplyse om projektet her.
3. Du skal afslutte projektet senest 2 år fra datoen, hvor vi har modtaget din ansøgning om tilsagn om tilskud til minivådområder, medmindre du har angivet startdato til 1. september 2021
4 .Du skal sende din anmodning om udbetaling rettidigt til os.
Vi skal modtage anmodning om slutudbetaling senest tre måneder efter den dato, hvor projektet senest skal være afsluttet.
5. Du skal holde udbetalingsanmodning med tilhørende regnskabsbilag tilgængelig i mindst 5 et halvt år regnet fra datoen for slutudbetaling af tilskud.
6. Du skal kunne dokumentere, at de minimis-reglerne er overholdt
Du skal opbevare alt materiale til brug for dokumentation af, at reglerne for de minimis-støtte er overholdt, i 10 år fra den dato, hvor tilskuddet til vedligeholdelse og arealkompensation blev modtaget.
7. Du skal give vederlagsfri adgang til forskere fra et universitet udpeget af Landbrugsstyrelsen, som kan foretage målinger i minivådområdet i hele tilsagnsperioden på 10 år.
8. Du skal på etableringstidspunktet sikre, at hoveddrænet fra drænoplandet afvander til minivådområdet og at der ikke eksisterer øvrige drænudløb fra drænoplandet.
9. Du skal sikre, at de anvendte teknologier og investeringer er nye
10. Du skal sikre, at der er adgang til fods rundt om hele minivådområdet
Særlige forpligtigelser når du ansøger om et åbent minivådområde:
1. Du skal sørge for, at projektet ikke udsættes for væsentlig ændring, der berører dets art, mål, eller gennemførelsesvilkår, i 10 år fra datoen for slutudbetaling.
Du skal herunder vedligeholde minivådområdet, så det fortsat reducerer kvælstof i projektet og overholder kravene beskrevet i bekendtgørelsens bilag 3.
2. Du skal etablere projektet i henhold til de krav, der er bekrevet i bekendtgørelsens bilag 3.
Hvad er formålet med ordningen?
Minivådområdeordningen er en del af det danske landdistriktsprogram 2014-2020, der har til formål at udvikle landdistrikterne, bl.a. ved at forbedre landbrugets konkurrenceevne, styrke indsatsen for at forbedre klimaet, bruge naturens ressourcer bæredygtigt og skabe en balanceret udvikling i landdistrikterne.
Det primære formål med minivådområdeordningen er at forbedre vandmiljøet ved at reducere kvælstofbelastningen til det omkringliggende vandmiljø. Som en sekundær effekt reducerer minivådområder også fosforudledningen.
Projekterne skal placeres på udpegningskortets egnede og/eller potentielt egnede arealer, der sikrer at minivådområderne vil have en effekt og ligge i et kystvandopland med et kvælstofreduktionsbehov.
Minivådområdeordningen bidrager til implementeringen af EU’s vandrammedirektiv.
Hvad siger loven?
Danske forskrifter:
Bekendtgørelse af lov nr. 114 af 6. februar 2020 om landdistriktsfonden
EU-forskrifter:
Rådsforordning (grundforordning):
- Europa-parlamentets og Rådets forordning (EU) nr. 1305/2013
- Europa-paralements og Rådets forordning (EU) nr. 1303/2013
- Europa-paralements og Rådets forordning (EU) nr. 1306/2013
Kommissions forordningerne:
Vejledning
Her finder du relevante vejledninger til minivådområdeordningen:
Vejledning om minivådområdeordningen 2021
Miniguide til indtegning af projektgrænser i IMK
Vejledning til koordination mellem minivådområder og ’store’ vådområdeprojekter
Få hjælp af en oplandskonsulent
Overvejer du at etablere et minivådområde, vil oplandskonsulenten gratis kunne rådgive dig. Du kan læse meget mere om, hvad oplandskonsulenterne kan hjælpe med og finde kontaktinformation på deres hjemmeside.
Læs mere om oplandskonsulenterne og find kontaktinformation her
Hvis du vil anlægge et minivådområde med tilskud under ordningen, skal du som en del af din ansøgning have oplandskonsulenten til at underskrive "oplandskonsulenterklæringen".
Underskriften fra oplandskonsulenten skal tilkendegive, at minivådområdets drænopland er drænet, at der ikke er andre drænudløb end det der afvander til minivådområdet, samt at der er foretaget de nødvendige prøver, hvis projektet er beliggende på udpegningskortets 'potentielt egnede' arealer.
Hvis du ønsker at etablere en pumpe i projektet, skal oplandskonsulenten ligeledes skrive under på, at det er væsentligt for projektet, at der etableres en pumpe.
Download oplandskonsulenterklæringen her
Du kan ikke få tilsagn om tilskud til dit minivådområdeprojekt, hvis minivådområdets drænopland og projektareal er omfattet af oplandet til et vådområde- eller lavbundsprojekt under en anden tilskudsordning fra Landbrugsstyrelsen eller anden offentlig myndighed. Dette gælder kun såfremt minivådområdet forventes at forringe effekten af vådområde- eller lavbundsprojektet væsentligt.
Du skal derfor dokumentere og indsende en erklæring om, at placeringen af minivådområdet er koordineret med kommunen. Erklæringen skal underskrives af en repræsentant fra kommunen og din oplandskonsulent. Du skal vedhæfte erklæringen som bilag til din ansøgning i Tast Selv, der dokumenterer koordineringen er sket.
Download blanket til dokumentation for koordinering af minivådområdets placering her
Kontakt
Landbrugsstyrelsen
Tilskud & Sagsbehandling
Projekttilskud
Tlf.: 33 95 80 00
E-mail: projekttilskud@lbst.dk
Læs mere om enheden Projekttilskud